Zimowa edycja wyspiarskiego single malta Jura, butelkowana z mocą 40% alkoholu, kryje się w butelce o klasycznej dla marki formie o niebieskiej etykiecie. Wyjątkowa, limitowana seria wprowadziła do klasycznego charakteru whisky Jura regionalne i sezonowe akcenty. Trunek dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie finiszował w beczkach po hiszpańskiej sherry. Za sprawą prawdziwie głębokiej barwy ciemnego mahoniu i zachęcającym aromatom szarlotki i przypraw korzennych, stanowi idealnie ocieplenie na zimowe wieczory.
Wyspa Jura sąsiaduje ze znacznie bardziej znanym członkiem Hebrydów, Islay. Podobnie jak ta wyspa znana z torfowej whisky, Jura jest domem dla własnej destylarni whisky, a niektórzy mogą ją znać jako wyspę, na której George Orwell napisał powieść „1984”. Destylarnia Jura ma za sobą długą historię. Pierwotna destylarnia powstała w 1810 roku, ale jej prawdziwa historia zaczyna się w latach 60. XX wieku. W tym czasie bowiem została przebudowana i odrodziła się jako nowoczesna destylarnia zaprojektowana przez słynnego projektanta Williama Delme-Evansa, który zbudował również destylarnie Tullibardine i Glenallachie. Od 1985 roku destylarnia kilkakrotnie przechodziła z rąk do rąk, będąc częścią Whyte & Mackay, która została kupiona przez United Spirits, a następnie sprzedana firmie Emperador w 2014 roku.
Mimo, że Jura to wyspa – a przyjęło się, że whisky wyspiarskie pełne są dymnych i torfowych nut – to jednak większość produktów z tej gorzelni charakteryzuje się raczej delikatnym profilem. Przykładem jest właśnie zimowa edycja single malta, w którym dominują bardziej smaki i aromaty pochodzące z beczek, niż z etapu suszenia ziarna torfem. Dojrzewanie w beczkach po bourbonie zapewnia whisky waniliowych i dębowych nut, podczas gdy finiszowanie w beczkach z dębu hiszpańskiego po sherry funduje smaki przypraw i owoców.
Jura Winter Edition to whisky wręcz stworzona na zimę. Aromaty przywodzą na myśl okres świąteczny i kuchnie wypełnioną zapachami pieczonego ciasta. Na finiszu jeszcze więcej przypraw. Rozgrzanie gwarantowane.
Barwa: złoty mahoń;
Aromat: cytrusy, karmel, sułtanki, latte;
Smak: syrop klonowy, grzane wino, mnóstwo pikanterii, cynamon i wanilia;
Finisz: rozgrzewający, pełen przypraw;
Specjalna, limitowana Jura doskonale smakuje bez dodatków, na czysto. Whisky ta sama w sobie jest na tyle intensywna i określona, że aż szkoda byłoby wykorzystać ją w alkoholowym koktajlu. Warto jednak przemyśleć dodanie dwóch kropli wody do dramu – woda w odczuwalny dla podniebienia sposób wysunie na wierzch jeszcze więcej akcentów smakowych i aromatycznych.
Ta butelka stała się marką samą w sobie. Zapoznani z rynkiem whisky słodowych z pewnością rozpoznają ten kształt z daleka. Design prezentacji jest prosty i minimalistyczny. Etykieta przybrała błękitny kolor zimowego nieba. Lekko profilowana szyjka zakończona jest w czarnym korkiem ze złotymi, linearnymi kształtami. Jura Winter Edition czeka na rozpieczętowanie w srebrzystej tubie.
Whisky dla wielbicieli zimowego klimatu, którzy poszukują alkoholu idealnego na zimniejsze wieczory. Jura Winter Edition swoimi smakami i aromatami, przeniesie Was prosto do kuchni, w której piecze się świąteczne ciasto, a w powietrzu unoszą się aromaty pomarańczy i przypraw korzennych. Rozgrzewający single malt o pięknym, mahoniowym kolorze przekona do siebie niejedno podniebienie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |