Dlaczego warto kupić whisky Glenturret Peated?
- W gorzelni Glenturret produkuje się mocno torfowany słód zwany Ruadh Mhor (z gaelickiego „duży czerwony”)
- Debiutowała w 2014 roku z mocą 40% ABV, rok później moc podniesiono do 43% ABV
- Mocno torfowa, wyrazista, zdecydowana, dużo ziemi, wędzonki, tytoniu, dębiny, a także słodko-kwaśne cytrusy, przypalone ciasto orzechowe, słodko-gorzka kawa i aromatyczne przyprawy
- Stworzona z destylatów z mocno zatorfionego słodu leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Butelkowana z mocą 43% ABV
- Dla wielbicieli mocno torfowych whisky, świetna z lekko gorzką czekoladą z morską solą
Butelkowany z mocą 43% Glenturret Peated Edition zapewnia mocne zadymienie – a to wszystko dzięki użyciu słodowanego jęczmienia suszonego nad torfowym ogniskiem. Po aromacie ciepłego brownie, w smaku pojawia się słodki, wędzony akcent z lekkimi nutami słonymi. Niezależne butelkowanie wysokiej klasy od destylarni znanej z produkcji mieszanki Famous Grouse.
Destylarnia na terenie Glenturreta w 1775 roku nosiła nazwę Hosh w 1775 roku, podczas gdy w pobliżu istniała niepowiązana destylarnia pod nazwą Glenturret. Destylarnia Hosh kupiła prawo do używania nazwy Glenturret w 1875 roku, w stulecie swego istnienia. Po przerwie w produkcji whisky w czasie I wojny światowej nastał nieprzychylny czas dla gorzelni. Ostatnia beczka spirytusu opuściła teren w 1927, a w 1929 Glenturret została rozebrana, cały sprzęt został sprzedany, a budynki gorzelni przebudowane i wykorzystane w rolnictwie. Następnie Glenturret zostało zamknięte na trzy dekady, aż do interwencji Jamesa Fairlie, który pod koniec lat pięćdziesiątych kupił i wyremontował gorzelnię z nowymi budynkami i zupełnie nowym wyposażeniem. Glenturret kwitnie w dzisiejszych czasach dzięki najczęściej odwiedzanemu centrum turystycznemu destylarni w branży. Gorzelnia słynie również z Towser – złośliwego kota, któryw latach 80. dostał się do Księgi Rekordów Guinnessa i szacuje się, że zabił prawie 29 tysięcy myszy! Prawdziwy obrońca magazynów z beczkami whisky.
Glenturret jako jedna z niewielu destylarni w Szkocji wciąż samodzielnie słoduje ziarno jęczmienia. Złote ziarno układa się na podłodze i przerzuca co 4-5 godzin, dopóki nie wyschnie. Następnie w kadzi zaciernej zalewane jest wodą - efektem takiej fuzji jest powstanie zacieru słodowego. Mocno torfowy zacier łączy się z drożdżami w procesie fermentacji. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach. Destylatory oczyszczają trunek z niepożądanych substancji i zwiększają objętość alkoholu. W końcu trunek trafia do dębowych beczek, gdzie spędza co najmniej 3 lata. Magazyny marki są dość obszerne. Sześć budynków jest w stanie pomieścić do 10 000 beczek. Po procesie maturacji wykwalifikowani gorzelnicy sprawdzają destylaty i decydują o rozpoczęciu butelkowania. Glenturret Peated Edition butelkowany jest z mocą 43% alkoholu, podczas gdy poprzednia edycja wydania była butelkowana z mocą 40% alkoholu.
Glenturret Peated Edition przedstawia wędzoną klasykę torfowej whisky w zestawie z elementami słodkiego orzecha i cytrusów.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: orzechowe ciastko, wędzony, solone nuty;
Smak: kawa, wędzonka, ognisko, cytrusy i płatki zbożowe;
Finisz: wędzony dąb ze słodkim brzegiem;
Torfowa whisky wzbogaci każdy alkoholowy koktajl akcentami wyrazistego dymu. Mimo, że wiele smakoszy rezygnuje z wykorzystywania single maltów w drinkach, uważamy, że czasem warto wyjść poza utarte schematy. Jednocześnie polecamy również klasyczną degustację, czyli czysty trunek lub whisky w towarzystwie odrobiny wody.
Pękata w górnej części butelka wykonana została z bezbarwnego szkła. Wieńczy ją zakrętka o miedzianej barwie, ułożona na szczycie obłej szyjki. Na tafli grubego szkła wytłoczono rok otwarcia szkockiej destylarni. Etykieta na froncie zwraca uwagę widokiem na spokojne morze. Dowiemy się z niej również z jakim trunkiem mamy do czynienia. Na etykiecie znajdziemy informację o typie dramu, mocy alkoholu, a także podpis gorzelnika odpowiedzialnego za formulę, czyli Master Distillera. Glenturret Peated Edition świetnie prezentuje się obok innych wydań z serii.
Glenturret Peated Edition to wzmocniona, torfowa whisky z podstawowej oferty szkockiej destylarni. Idealna na początek przygody z dymnym alkoholem. Jesteśmy pewni, że każdy kto jej spróbuje, wróci po więcej! Świetny pomysł na prezent dla fana bardziej wyrazistych nut.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENTURRET |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 86 |