Jack Daniel's Bottled in Bond o wysokiej mocy 50% alkoholu powstał, aby upamiętnić ustawę regulującą produkcję whisky z XIX wieku, kiedy whisky miała wątpliwe pochodzenie. Do trunków często dodawano glicerynę, barwnik karmelowy, a nawet drewniane wióry, aby nadać whisky wyraźny smak. Pod naciskiem gorzelni z Kentucky rząd federalny ustalił ujednolicone oznaczenie. Bottled-in-bond to jeden z najwcześniejszych przykładów prawa chroniącego konsumentów. Alkohol musi leżakować co najmniej cztery lata i być butelkowany dokładnie z mocą 50% alkoholu. Musi być również wyprodukowany przez jednego gorzelnika w tej samej destylarni w ciągu jednego sezonu, a następnie leżakować w składzie celnym.
Jasper Newton Daniel urodził się między 1846 a 1850 rokiem (akta spłonęły) w Lynchburgu w stanie Tennessee i był ostatnim potomkiem matki, która zmarła przy porodzie. Wychowywany przez ojca, szybko uciekł, aby znaleźć schronienie u przyjaciela rodziny, luterańskiego pastora, Dana Calla, w wolnym czasie gorzelnika i właściciela sklepu. To od Dana oraz jednego z jego niewolników, Jack Daniel's uczy się sztuki destylacji. Między 1866 a 1875 rokiem (w zależności od źródeł), Jack rejestruje pierwszą oficjalną destylarnię w Ameryce.
„To nie szkocka, to nie bourbon, to Jack”. Destylarnia Lynchburg przyjęła to jako swoje motto. Jack Daniel's to oczywiście nie szkocka - nie jest destylowany ani leżakowany w Szkocji. Nie jest to też zwykły bourbon. Zgodnie z amerykańskim prawem, aby zaliczyć do tej kategorii, whisky musi zostać wyprodukowana głównie z kukurydzy (tak jest w przypadku), dojrzewać co najmniej dwa lata w nowych dębowych beczkach z wypalonym wnętrzem (to również się zgadza), a jej barwa musi być pierwotna, niezmieniona. Jack Daniel's jednak przed rozlaniem do beczek jest filtrowany kropla po kropli przez warstwę węgla drzewnego klonowego, co nadaje mu niepowtarzalną krągłość i karmelizowaną słodycz, a także nadaje intensywny kolor.
Jack Daniel's Bottled in Bond o mocy 50% alkoholu oferuje klasyczne nuty znane z tradycyjnego Jacka z miłymi dodatkami mlecznej czekolady i świeżej mięty.
Barwa: rdzawy karmel;
Aromat: kukurydza z masłem, waniliowe ciastka z cynamonem i mięta;
Smak: bananowe lody, waniliowy krem, czekolada z orzechami i kremowy dąb;
Finisz: słodki, długi, pełen karmelu i dębu;
Whiskey Jack Daniel's można podawać jako aperitif. Optymalna temperatura picia Jacka wynosi od 18 do 20 stopni, czyli nieco poniżej temperatury pokojowej. Aby schłodzić napój do określonej temperatury, najlepiej użyj specjalnych kamieni. Stosowanie kostek lodu to zły pomysł - chyba, że chcesz rozwodnić swoją whiskey i namieszać w palecie smaków i aromatów. Zgodnie z etykietą whiskey pije się w wysokich kieliszkach z grubym dnem, jednak znawcy twierdzą, że bukiet Jacka Danielsa zostanie lepiej ujawniony, jeśli przelejemy go do kieliszka degustacyjnego w kształcie tulipana.
Klasyczna butelka o standardowym, rozpoznawalnym na większości globu kształcie bazuje na podstawowej prezentacji. Wygląd etykiety na froncie odbiega jednak nieco od etykiety flagowego Danielsa No.7. W tej wersji dodano nieco złotych elementów. To po prostu bardziej odpicowana klasyka! Złote napisy umieszczono również na folii, której owiniętą została zakrętka.
Jack Daniel's Bottled in Bond to niezwykle interesująca propozycja na rynku alkoholi. Wydanie hołduje istotnej zmianie w alkoholowym prawie, a swoim stylem pozwala wrócić do klasycznych alkoholi z tamtego okresu. To powrót do przeszłości! Co więcej minimalny - czteroletni - czas maturacji, dodaje whiskey więcej odcieni skóry i tytoniu, co czyni Jacka jeszcze piękniejszym, niż zazwyczaj.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |