Dlaczego warto kupić Jack Daniel's Fire?
- Produkowany od 2014 roku
- Podstawę stanowi nieśmiertelna Jack Daniels Tennessy Whiskey
- Słodko-pikantny, rozgrzewający
- Doskonały na chłodne dni, w drinkach i na kostkach lodu
Jack Daniel's Tennessee Fire łączy w sobie legendarnego Jacka Danielsa No. 7 z likierem o smaku cynomonu. Ta niezwykła pozycja wśród trunków marki, pobiła w szybkim czasie rekordy sprzedaży. Nie było to łatwe, biorąc pod uwagę sukces zaprezentowanego wcześniej Jacka Danielsa Tennessee Honey. W Polsce butelka z ognistą, czerwoną etykietą dostepna jest od 2017 roku.
Złote trunki z dodatkami likieru są popularne w USA już od lat 80-tych. Zwłaszcza wśród bourbonów cynamonowe likiery cieszą się ogromną popularnością. Decydując się na powiększenie swojego składu, marka Jack Daniel's liczyła się z mocnymi przeciwnikami. Mimo wielu wątpliwości ludzi w branży, Jack Daniel's Tennessee Fire zatriumfował na podium!
Wprowadzając do oferty produkty zawierające likier, Jack Daniel's wyszedł ze swojej strefy komfortu. Marka kojarzona od lat z tradycją, produkująca mocną w smaku i charakterystyczną amerykańską whiskey od ponad 150 lat, otworzyła się na nowości. Nie zapomniała przy tym jednak o swoim flagowym produkcie, który stał się bazą nowego trunku.
Jack Daniel's wytwarzany jest w tej samej destylarni w miasteczku Lynchburg od dekad. Młody Jasper Newton Daniel odkupił ją od znajomego pastora. Gorzelnia przetrwała ciężkie czasy prohibicji i cały czas produkowała swój mocny i charakterystyczny trunek. Alkohol nie powstałby, gdyby nie umiejętności pewnego afroamerykanina – Nathana „Nearest” Greena. Początkowo niewolnik, następnie zatrudniony jako mistrz destylarni mężczyzna, przekazał całą swoją wiedzą gorzelniczą Jackowi oraz swoim potomkom. Z małej, rodzinnej marki Jack Daniel's przekształcił się w firmę produkującą uwielbiane przez wszystkich alkohole. Zachował przy tym tradycje i receptury, z których korzysta również dzisiaj.
Trzon słodkiego trunku stanowi flagowy Jack Daniel's z czarną etykietą. Skład i proporcje kwaśnego zacieru są więc stałe i wyglądają następująco: 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta. Żyto dodaje pikanterii, kukurydza natomiast słodyczy. Woda do wytworzenia alkoholu czerpana jest od dekad z jaskini Cave Spring Hallow w pobliżu gorzelni. Procedura ta nie zmieniła się od wieków i jest chlubą marki. '
W destylarni w Lychburgu dzieje się magia. Perfekcyjnie przemyślany proces sprawiał, że Jack Daniel's skradł miliony serc i podniebień. Wszystko zaczyna się od pionowej destylacji. Następnie zabieg filtracji (charcoal mellowing) zaczyna powoli kreować smak. Węgiel drzewny z klonu cukrowego wypalany zostaje na miejscu, a następnie umieszczany w kadziach filtrujących alkohol przez 3 do 5 dni. Maturacja odbywa się w beczkach wykonanych z białego, amerykańskiego dębu i trwa 4-5 lat. Czas ten pozwala osiągnąć oczekiwany przez Destiller Mastera smak i aromat.
W przypadku Jacka Danielsa z czerwoną etykietą, do trunku dodawany jest słodki, cynamonowy likier. Tym samym produkt staje się dostępny nie tylko dla wielbicieli Tennessee whiskey i bourbonów, ale również dla lubiących delikatniejsze i słodsze nuty. Jack Daniel's Tennessee Fire posiada 35% alkoholu.
Mocne i charakterystyczne w smaku i aromacie składniki Jacka Danielsa Tennessee Fire definiują trunek, jako alkohol na złą pogodę i niską temperaturę. Korzenne nuty budują skojarzenia z bezpiecznym domem i wzmagają ochotę na coś słodkiego.
Kolor: miodowy;
Zapach: nuty korzenne, pieczone jabłko, karmel, cynamon;
Smak: mocno wyczuwalny cynamon i klasyczny Jack Daniel's; delikatny smak alkoholu
Finisz: długi, aromatyczny, rozgrzewający, oleisty; na końcu wyczuwalny pieprz
Jack Daniel's Tennessee Fire najlepiej podawać w zmrożonych kieliszkach z grubym dnem. Można wypić go na raz lub powoli sączyć, delektując się deserowym smakiem i cynamonowym aromatem. Produkt wypadnie równie świetnie w połączeniu z amaretto.
Z pewnością nikt nie przejdzie obojętnie obok kwadratowej butelki ozdobionej rzucającą się w oczy czerwoną etykietą. Kształt szkła jest standardowy, niezmienny od 150 lat i osobiście wybrany przez twórcę marki. Kolor etykiety oczywiście przywodzi na myśl ogień, który został również ujęty graficznie w formie żółtego płomienia. Czerwień budzi również skojarzenia z okresem świątecznym oraz świetnie współgra z miodowym odcieniem alkoholu wewnątrz butelki.
Wszystkie elementy składające się na aromat czerwonego Jacka Danielsa, takie jak cynamon, pieczone jabłka, przyprawy korzenne czy karmel, przywołują na myśl bezpieczny, ciepły dom. Dobrze znany Jack Daniel's Tennessee Fire świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający trunek, kiedy za oknem prószy gęsty śnieg lub opadają liście z drzew. Idealnie wpasuje się w klimat spokojnego wieczoru z książką, ale również podczas pogaduch z przyjaciółmi. Będzie dobrym pomysłem na świąteczny prezent dla każdego, nawet dla tych, którym z whiskey nie zawsze jest po drodze. Cynamonowy likier powoduje bowiem, że trunek zyskuje bardziej dostępnego charakteru, a alkohol jest mało wyczuwalny.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |