Miodowy likier marki Jack Daniel's stanowi połączenie klasycznej, amerykańskiej whiskey z Tennessee z miodowymi smakami. Na palecie słodycz na najwyższym poziomie, a do tego niuanse czekolady, dębu i owoców. Butelkowane z mocą 35% wydanie to jedna z flagowych pozycji popularnej na całym świecie marki. Jack Daniel's Honey prezentuje nową odsłonę amerykańskiego gorzelnictwa i udowadnia, że warto wychodzić poza schemat. Z pewnością potwierdzą to wszyscy fani wyjątkowej ekspresji, a jest ich niemało!
Jasper Newton Daniel, w skrócie Jack Daniel, urodził się w Lynchburgu. Został wtedy wychowany przez Dana Calla, przyjaciela rodziny, a także miejscowego pastora luterańskiego. Dan był nie tylko pastorem, ale także gorzelnikiem, który nauczył Jacka wszystkiego o whisky. W późniejszych latach Jack założył swoją własną, z początku nielegalną destylarnię i z czasem zoptymalizował proces produkcji, wymyślił swój własny przepis na whisky, który jest znany do dziś, a następnie zarejestrował destylarnię, czyniąc ją pierwszą zarejestrowaną destylarnią w USA. Jack Daniel nigdy nie był żonaty i nie miał dzieci, więc posiadłość i gorzelnię zostawił swojemu bratankowi, Lemowi Motlowowi. Jack zmarł w 1911 roku (mówi się, że złamał palec u nogi kopiąc sejf, co spowodowało poważną infekcję). Lem Motlow wykonał świetną robotę, ponieważ kiedy w Tennessee wszedł w zakaz spożywania alkoholu w 1910 roku, przeniósł się do St. Louis i kontynuował tam destylację. Po śmierci Lema Motlowa w 1947 roku jego dzieci przejęły kierownictwo, dopóki nie sprzedały destylarni firmie Brown-Forman Corporation w 1956 roku.
Klasyczna whiskey Jack Daniel's produkowana jest według oryginalnej receptury stworzonej przez samego założyciela Jaspera Daniela. Bazuje na zacierze złożonym z 80% kukurydzy, 12% jęczmienia słodowanego i 8% żyta. Kukurydza i jęczmień pochodzą z USA, a żyto z Kanady. Jednym z sekretów łagodnego smaku Jacka Danielsa jest używana woda: pochodzi z lokalnego źródła. Po drodze woda przepływa metr po metrze przez wapień, który filtruje zawarte w niej żelazo. Destylarnia nadal działa zgodnie ze starym procesem „kwaśnego zacieru”, co oznacza, że do świeżego zawsze dodawana jest niewielka część poprzedniego zacieru. Klasyczny Jack Daniel's łączony jest z miodowym likierem, tworząc specjalne wydanie Jacka Danielsa Honey.
Jack Daniel's Honey pełen jest oczywiście miodowych nut, jednak nie zabrakło również innych elementów, jak akcenty dębu i owoców.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: miodowy, goryczka dębowa i zestaw owoców;
Smak: trochę wanilii, jeszcze więcej miodu, dąb i owoce;
Finisz: mocno słodki, średniej długości;
Miodowe wydanie Jacka Daniela świetnie smakuje serwowane na kostkach lodu w cieplejsze popołudnie. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z cytrynową lemoniadą. Niektórzy jednak rekomendują degustację bez dodatków, a nawet na ciepło – w połączeniu z herbatą w zimowy wieczór z pewnością rozgrzeje i otuli.
Klasyczna prezentacja Jacka Danielsa została tutaj nieco zmieniona – zamiast czarnej etykiety, na butelce o standardowym kształcie umieszczono etykietę beżową. Na froncie złociste napisy wykonane znane wszystkim czcionką, a w centrum symboliczna grafika, przedstawiająca pszczołę. Uwielbiana klasyka w bardziej miodowym wydaniu.
Fani miodowej słodyczy i amerykańskiej whiskey będą zachwyceni! Jack Daniel's Honey nie traci swojego klasycznego charakteru, a słodkie akcenty miodu, dębu i owoców są miłym dodatkiem. Pozycja idealna dla wszystkich i na każdą porę roku.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 35 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |