Dlaczego warto kupić Jack Daniel's Red Dog Saloon?
- Jubileuszowa (na 125-lecie powstania Red Dog Saloon), specjalna edycja legendarnego Jacka
- Upamiętnia jeden z dwóch barów (Red Dog), których właścicielem był założyciel gorzelni, Jasper Newton Daniel
- Butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 43% ABV (86 PROOF)
- Whiskey limitowana, świetna na inwestycję
- Dostępna tylko na wybranych rynkach świata
Jack Daniel's kolejny raz prezentuje limitowaną edycję swojej Tennesee whiskey. Tym razem marka celebruje 125 rocznicę powstania Red Dog Saloon – lokalnego baru w Lynchburgu, prowadzonego przez nikogo innego jak twórcę marki – Jaspera Newtona Daniela, zwanego krótko Jackiem.
W 1866 roku młody Jack wyprodukował pierwszą butelkę popularnego dziś na całym świecie trunku. Wcześniej odkupił od znajomego pastora destylarnię w stanie Tennessee, która po dziś dzień pozostaje miejscem produkcji bursztynowej whiskey. Jack Daniel's nie uzyskałby jednak charakterystycznego, mocnego smaku, gdyby nie afroamerykański gorzelnik, Nathan „Nearest” Green. To jego wiedza i umiejętności sprawiły, że amerykański alkohol pokochał cały świat. Nearest był niewolnikiem, jednak później został oficjalnie zatrudniony w destylarni i zdobył pozycję pierwszego Distiller Mastera w historii. Tradycja produkcji whiskey pozostała w rodzinie Greenów i po dziś dzień jej członkowie pracują dla Jacka Danielsa.
Jack Daniel's 125th Anniversary The Red Dog Saloon funduje nam podróż w przeszłość. Pozwala poczuć klimat minionej epoki i oddaje ducha amerykańskiego, zadymionego baru, w którym whiskey leje się prosto z beczek. Limitowana edycja uczcić ma wypełniony niegdyś gwarem i śmiechem ludzi, nieistniejący już dzisiaj lokalny bar w Lynchburgu. Jedyne co po nim pozostało to mity i legendy, aż do teraz. Limitowane Tennessee whiskey przenosi nas w czasy, jakich nie znamy i daje szanse na zupełnie nowe smakowe i aromatyczne doznania.
Naturalną bazą Jacka Daniela niezmiennie od dekad pozostaje krystalicznie czysta woda z jaskini Cave Spring Hallow w Lynchburgu. Skład kwaśnego zacieru również jest stały od niemal 150 lat. Bo po co zmieniać idealnie wyważoną recepturę i proporcję? Zestawienie 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta to mieszanka idealna. Smak żyta równoważony jest przez obecność słodkiej kukurydzy oraz dodaje pieprzne nuty. Idealnie zharmonizowany zacier daje początek wyjątkowemu i mocnemu smakowi amerykańskiej whiskey.
W przypadku specjalnej edycji Jacka Danielsa, jak i w tradycyjnej, mamy do czynienia z „sour mash”, czyli kwaśnym zacierem, który niesamowicie delikatnie, wręcz niewyczuwalnie wpływa na smak trunku. W dodatku kwas wprowadzony przez zacier kontroluje rozwój bakterii, które mogłyby skazić alkohol. Aktywny szczep żywych drożdży poprawia konsystencje i jakość trunku. Proces ten wykorzystuje materiał ze starszej partii zacierów do rozpoczęcia fermentacji nowej partii. Można postrzegać to jako swego rodzaju recykling w świecie whiskey.
Jack Daniel's ceni sobie tradycję ponad wszystko. Opracowany ponad 150 lat proces produkcji whiskey stosuje się do dzisiaj. Początkowo alkohol destylowany jest w pionowych kolumnach, aby następnie przeszedł filtracje, zwaną charcoal mellowing. Filtracja wykorzystuje wytwarzany w gorzelni w Lynchburgu węgiel z drewna dębowego. Umieszczany jest on w kadziach, które przez następnie 3 do 5 dni filtrują trunek. To właśnie filtracja przez węgiel drzewny odróżnia amerykańską Tennessee whiskey od bourbonu. Maturacja odbywa się w produkowanych na miejscu beczkach z białego dębu i trwa 4-5 lat. Po tym czasie Master Destiller, którym obecnie jest Jeff Arnet, zatwierdza smak wytworu i zezwala na butelkowanie.
Jack Daniels Red Dog Salon ma 43%, co czyni go mocniejszym od flagowego whiskey marki. Nie powoduje to jednak żadnych przeszkód w odczuciu intensywnego smaku limitowanego trunku. Wręcz przeciwnie – moc alkoholu przedłuża smakowity finisz i pobudza kubki smakowe do ponownego testowania. Standardowo, jak w przypadku większości produktów marki, obecny jest charakterystyczny dębowy posmak i finisz.
Kolor: barwy miodowe i karmelowe;
Zapach: wyczuwalne orzechy, nuta przypraw;
Smak: karmelowy, nuty orzechowe;
Finisz: dość długi, delikatny, wyczuwalny dębowy posmak;
Limitowanego Jacka Danielsa dostaniemy w klasycznej, kwadratowej butelce. Warto wspomnieć, że forma szkła nie jest przypadkowa. Twórcy marki od początku zależało, żeby jego trunek polewać z oryginalnych butelek, niekoniecznie dostępnych u dystrybutora. Osobiście zadbał o to, żeby Tennessee whiskey z jego gorzelni prezentowała się oryginalnie i nietypowo. Zdecydował się zatem na kwadratową butelką, niepodobną do żadnych innych.
Etykieta Jacka Danielsa Red Dog Saloon prezentuje się iście po amerykańsku. Zachowany został klasyczny czarny kolor tła, a czcionka przywodzi na myśl stare westerny i klimat dzikiego zachodu. Przed oczyma pojawiają się drewniane, dwustronne, wahadłowe drzwi kowbojskiego saloonu, w którym whiskey polewana jest od rana do nocy.
Trunek został opakowany w pudełko upominkowe o tej samej stylistyce graficznej.
Limitowany trunek testować można na wiele sposobów. Dla zaznajomienia się z teksturą płynu, smakiem i aromatem, rekomendujemy kosztować whiskey bez dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na delikatną wersję, dobrym pomysłem będzie dodanie dwóch kości lodu lub odrobiny coli, która podbije smak karmelu. Jack Daniel's Red Dog Saloon idealny współgra również z sokiem z cytryny, Angosturą i syropem cukrowym, w postaci whiskey sour.
Wieczór z przyjaciółmi czy samotna kontemplacja?
Jack Daniel's Red Dog Saloon to pozycja dla kolekcjonerów i fanów wytworów destylarni w Tennessee. Limitowana butelka, z oddającą klimat minionej epoki etykietą, świetnie będzie prezentowała się na półce barowej wśród innych kolekcjonerskich alkoholi.
Szklanica trunku o karmelowej barwie, z pewnością umili nie jeden wieczór spędzony samotnie na relaksie lub na zabawie w grupie przyjaciół. Smak tradycyjnego amerykańskiej whiskey może poruszyć wyobraźnię i przenieść nas do gwarnego, zadymionego baru na miejskim rynku miasteczka Lynchburg. Prawdopodobne jest, że nie prędko będziemy chcieli z niego wychodzić.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |
Opakowanie | Kartonowe opakowanie |