Przed Wami Jack Daniel's Tennessee Whiskey w połączeniu z zielonym, chrupiącym jabłkiem. Sam mistrz destylacji amerykańskiej marki, Chris Fletcher, opisuje to wyjątkowe wydanie jako „świeże zerwane z drzewa jabłko w szklance”. Butelkowany z mocą 35% alkoholu, debiutujący w roku 2019, jest ukłonem w stronę przeszłości – legenda głosi, że produkcja brzoskwiniowego i jabłkowego brandy w czasach prohibicji w USA pozwoliło przetrwać marce Jack Daniel's. Złocisty Jack Daniel's Apple łączy w sobie whisky z Tennessee z likierem jabłkowym z odmian McIntosh, Red Delicious i Granny Smith.
Jack Daniel's to najstarsza uznana destylarnia w Stanach Zjednoczonych. Znajduje się w Lynchburgu w stanie Tennessee. Jack, a właściwie Jasper Newton Daniel, urodził się około 1840 roku i był jednym z dziesięciorga rodzeństwa. Mały Jack ucieka od ojca po śmierci matki, by dołączyć do wielebnego Dana Calla, kaznodziei i gorzelnika. To on uczy chłopca sztuki destylacji, w czym pomaga mu niejaki Nearest Green, afroamerykański niewolnik, którego Jack zatrudnia później jako mistrza destylacji. W 1863 roku Jack przejmuje destylarnie po wielebnym Callu i rozkręca swój własny biznes. W 1895 roku pojawia się znana wszystkim, kwadratowa butelka. Po drugiej wojnie światowej, whisky produkowana przez krewnych Jacka zyskuje swoją nazwę. „Tennessee Whiskey” odnosi się do metody produkcji Lincoln County Process, czyli filtracji węglem drzewnym. Dziś destylarnia, która w 2016 roku obchodziła 150. rocznicę istnienia, oferuje wiele butelek, ale Old No. 7 pozostaje sercem i duszą autentycznego Jacka Danielsa.
Klasyczny Jack Daniel's jest zrobiony z zacieru, który jest mieszanką trzech ziaren: 80% kukurydzy, pochodzącej z serca Stanów Zjednoczonych: Indiany, Illinois i Kentucky; 8% żyta uprawianego w regionie Red River Valley w Minnesocie i Dakocie oraz 12% jęczmienia słodowanego, pochodzącego z Wisconsin. Woda nieżelazna, pochodząca ze źródeł znajdujących się w pobliżu gorzelni, jest jednym z najważniejszych składników mogących w decydujący sposób wpływać na smak whisky. Do tego dochodzi likier z odmian jabłek McIntosh, Red Delicious i Granny Smith.
Jack Daniel's Apple to klasyka karmelu i dębu w towarzystwie elementów soczystego, zielonego jabłka prosto z drzewa.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: nuta karmelu, delikatne przyprawy i jabłko;
Smak: świeżo pokrojone jabłko łączy się z ciepłym karmelem i toffi;
Finisz: bogaty i gładki ze słodkimi jabłkami i odrobiną prażonego dębu;
Likierowy Jack Daniel's Apple najlepiej smakuje z dodatkiem lodu. Wrzuć jedną lub dwie kostki dobrze zmrożonego lodu do niskiej szklanki typu tumbler i ciesz się się głębią owocowego smaku jabłka prosto z sadu. Świetne smakuje w letnie popołudnie.
Tej butelki nie pomylicie z niczym innym – charakterystyczne szkło to znak rozpoznawczy marki Jack Daniel's. Tym razem jednak, zamiast czarnej etykiety, jak w przypadku flagowego wypustu, mamy do czynienia z etykietą o barwie zielonego jabłka. O charakterze whisky informuje nas również niewielki rysunek owocu na froncie butelki.
Jack Daniel's chętnie eksperymentuje. Jabłkowe wydanie whisky poprzedziła wersja miodowa i cynamonowa. Z wszystkich trzech to Jack Daniel's Apple jest najbardziej soczysty i orzeźwiający. Stworzony z myślą o wiośnie i lecie - właśnie w te pory roku smakuje najlepiej. Idealny do picia w gronie przyjaciół.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 35 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |