Dlaczego warto kupić whisky Jack Daniel's Master Distiller?
- 4 edycja z serii whiskey upamiętniających wszystkich Master Distillerów gorzelni Jack Daniel
- Wyraz hołdu dla czwartego z kolei Master Distillera gorzelni – Jessa Gamble
- Jess Gamble był pierwszym nie spokrewnionym z założycielem Master Distillerem destylarni
- Jess Gamble był najkrócej pracującym Master Distillerem – czynił to przez zaledwie 2 lata
- Whiskey butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 43% ABV (86 PROOF)
- Whisky limitowana, kolekcjonerska, świetna na inwestycję
Jack Daniel's Master Distiller Edition No. 4 jest już czwartą odsłoną amerykańskiej whiskey limitowej edycji, poświęconej mistrzom destylarni w miasteczku Lynchburg. Każdy z poprzednich trunków z tej wyjątkowej linii dedykowano któremuś z wielkich mistrzów gorzelni Jacka Danielsa. Przez okres istnienia firmy na pozycji tej obsadzono jedynie siedmiu mężczyzn, z czego większość była spokrewniona z twórcą marki, Jasperem Newtonem Danielem. No. 4 celebruje wyjątkową postać, którą był Jess Gamble.
Jess Gamble był pierwszym mistrzem destylarni spoza rodziny Jacka, w dodatku nie pochodził z Lynchburga. Paradoksem jest fakt, że był osobą zupełnie niepijącą! W tym momencie rodzi się pytanie: jakim cudem abstynent został Master Distillerem, osobą decyzyjną w sprawach whiskey?
Historia Gamble'a to opowieść o poświęceniu, ciężkiej pracy i dążeniu do celu. Jako młody człowiek pracował przy budowie dróg w Nashville. Jedna z anegdot opowiada, że za swoją ciężką pracę został wyróżniony dniem wolnym w Święta. List informacyjny o tym przywileju zachował do końca życia. Reagor Matlow, siostrzeniec założyciela marki, usłyszał o ambitnym młodym człowieku i zatrudnił go w 1947 roku. Przez pierwsze 16 lat pracy w firmie, Gamble jedynie asystował ówczesnemu mistrzowi destylarni, którym był Lem Tolly. Na jego zastępstwo przygotowywano już wówczas Franka Bobo. Wtedy wydarzyła się rzecz niespodziewana. Reagor Matlow postanowił uhonorować Gamble'a za ciężką pracę w gorzelni, obsadzając go na tej pozycji Master Distillera. Tytuł ten przyszło nosić mu dwa lata, ponieważ w wieku 65 lat udał się na emeryturę. Był to jednak bardzo owocny czas, obfitujący w rozwój firmy. Jess Gamble sprostał zadaniu. Był odpowiedzialny za smak i jakoś whiskey w latach 1964-1966.
Limitowany trunek podtrzymuje tradycyjny smak i aromat Jacka Danielsa z czarną etykietą, którym alkohol szczyci się niezmiennie od 150 lat. Każda z czterech wyjątkowych butelek jest ukłonem w stronę, któregoś z wielkich osobistości świata gorzelniczego. Trunek można zarejestrować na stronie Jacka Danielsa i otrzymać unikalny certyfikat. To z pewnością nie lada gratka dla prawdziwego kolekcjonera i fana marki.
Amerykański duch południowych Stanów Zjednoczonych wyczuwalny jest w butelce Jacka Danielsa również dzisiaj. Prawdziwość i mocny charakter trunku od wielu dekad przyciąga smakoszy. Amerykańska Tennessee whiskey to nie tylko alkohol, to również historia. Destylarnia w Lynchburgu była świadkiem zmian zachodzących w świecie na przestrzeni 150 lat. Mimo tego wiernie trzyma się pierwotnych receptur.
Pobliska jaskinia Cave Spring Hallow od początków istnienia marki jest źródłem krystalicznie czystej wody, wykorzystywanej jako bazę trunku. Skład kwaśnego zacieru również pozostaje ten sam. Zestawienie 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta sprawdził się jako perfekcyjna mieszanka zbóż. Takie zestawienie wybija słodycz kukurydzy, która jednocześnie jest niwelowana przez pieprzny smak żyta. W przypadku specjalnej edycji Jacka Danielsa, jak i w tradycyjnej, mamy do czynienia z „sour mash”, czyli kwaśnym zacierem. Kwas sprawuje kontrole nad bakteriami, które mogłyby zepsuć alkohol. Aktywny szczep żywych drożdży poprawia natomiast. konsystencje i jakość trunku.
Edycja limitowana poświęcona Master Distillerom Jacka Danielsa przechodzi oczywiście przez ten sam proces produkcji, co każda amerykańska whiskey z ramienia marki. Pierwszy krok obejmuje destylację trunku w pionowych kolumnach. Kolejny to tzw. charcoal mellowing, czyli filtracja, która wykorzystuje wypalany w gorzelni węgiel z drewna klonu amerykańskiego. Wytwór umieszczany jest następnie w kadziach, gdzie dochodzi do 3-5 dniowej filtracji alkoholu. Maturacja odbywa się w wytwarzanych na miejscu beczkach z białego dębu i zajmuje 4-5 lat. Po tym czasie Master Distiller, którym obecnie jest Jeff Arnet, testuje smak wytworu i zezwala, bądź nie na jego butelkowanie.
Jack Daniel's Master Distiller Edition No. 4 ma 43% alkoholu, co czyni go mocniejszym od flagowej whiskey z czarną etykietą. Tradycyjny smak i aromat pozostaje jednak zachowany, a moc trunku nie wpływa na doznania. I tym razem możemy spodziewać się dębowego posmaku i słodkich, karmelowych nut. Limitowana edycja to propozycja dla fanów klasycznego Jacka Danielsa.
Kolor: ciepły, miodowy;
Zapach: woń palonego drewna, delikatny;
Smak: wyczuwalne nuty wanilii i palowanego dębu, słodkawy;
Finisz: przedłużony, intensywny;
Specjalna edycja Jacka Danielsa dobrze smakuje sama, jak i z dodatkami. Z pewnością nie jeden smakosz zdecyduje się na czysty alkohol, aby oddać się w pełni luksusowemu trunkowi. Dla pragnących odrobiny delikatności rekomendujemy połączyć Jacka Danielsa Master Distiller Edition No. 4 z dwoma kośćmi lodu. Dobrą opcją będzie również dodanie coli lub innej sody. Dla fanów kawy polecamy zintegrować whiskey z szotem espresso i smakowym likierem.
Limitowana butelka zachowała oryginalny, kwadratowy kształt. Warto wspomnieć, że nie zmienił się on właściwie od 150 lat, kiedy to twórca marki zdecydował się na sprzedaż swojego trunku właśnie w takich butelkach. Młodemu Jackowi zależało na oryginalności. Grafika na etykiecie whiskey specjalnej edycji, w tym finezyjne ornamenty, przybrała jasno-niebieską barwę, co nadało całej formie niezwykłej delikatności i wyjątkowości. Trunek pakowany jest w pudełko przyozdobione zdjęciem Jessa Gamblea. Idealna whisky dla kolekcjonera.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |