Dlaczego warto kupić Jack Daniel's White Rabbit Saloon?
- Pierwszym Master Distillerem w Jack Daniel był… niewolnik, Natan „Nearest” Greek
- Edycja upamiętniająca knajpę White Rabbit (120 lat od jej powstania), której właścicielem był założyciel Jack Daniel Distillery
- Butelkowany z podwyższoną mocą alkoholu 43% ABV (86 PROOF)
- Whiskey kolekcjonerska, limitowana, dostępna tylko na wybranych rynkach świata, godna uwagi jako inwestycja
Jack Daniel’s White Rabbit Saloon to limitowane amerykańskie whiskey, które powstało dla uczczenia pamięci nieistniejącego już od 120 lat baru, prowadzonego niegdyś przez samego twórcę marki w miasteczku Lynchburg w stanie Tennessee. Specjalna edycja celebruje tradycję i upamiętnia niesamowite dla historii złotego trunku miejsce, zarządzane przez Jaspera Newtona Daniela, zwanego krótko Jackiem. Produkt miał premierę w 2012 roku. Od flagowego trunku różni się zawartością alkoholu (43%). Walory sensoryczne pozostają na tym samym, niezwykle wysokim poziomie i oferują charakterystyczny, dobrze wszystkim znany smak.
Twórca marki Jack Daniel’s pierwszą butelkę popularnego dziś na całym świecie trunku wytworzył w 1866 roku. Znajomy pastor odsprzedał młodemu Jackowi destylarnię, gdzie do dzisiaj powstaje jedyny w swoim rodzaju, prawdziwie amerykański alkohol. Widza i doświadczenie gorzelnicze ówczesnego afroamerykańskiego niewolnika, niejakiego Nathana „Nearesta” Greena dały początek przewrotnej karierze Tennessee whiskey. Później już oficjalnie zatrudniony, jako wolny człowiek i obsadzony na pozycji pierwszego w historii Master Distillera, Nearest stworzył recepturę idealną. Swoją wiedzę przekazał następnie synom i wnukom. Następne pokolenia Greenów do dzisiaj są częścią wytwórstwa Jacka Danielsa.
White Rabit Saloon mieścił się na rynku w miasteczku Lynchburg. Był miejscem towarzyskich spotkań dla lokalsów, gdzie mogli raczyć się szklanką domowej whiskey lanej prosto z beczek. Wyobraźmy sobie amerykański bar tamtych czasów – zadymiony, gwarny i pełen ludzi. Specjalna edycja amerykańskiej Tennessee przenosi nas w tamte czasy i pozwala, chociaż trochę, odczuć niesamowity klimat poprzedniego wieku.
Tradycyjny sposób produkcji Tennessee whiskey z Lynchburga jest niezmienny od dekad. Bazą pozostaje wciąż krystalicznie czysta woda czerpana z jaskini Cave Spring Hallow położonej w pobliżu destylarni. Skład kwaśnego zacieru, sour mash, to 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta. Ta mieszanka idealna stanowi źródło mocnego smaku już od 150 lat! Pieprzne nuty kryjące się w życie równoważone są przez słodycz kukurydzy. Każdy element współgra idealnie z resztą, tworząc zbilansowaną, mocną amerykańską whiskey.
Gorzelnia w mieście Lynchburg wykorzystuje ten sam sposób wytwarzania złotego trunku od dekad. Pierwszym krokiem jest destylacja płynu w pionowych kolumnach. Następnie dochodzi do filtracji, zwanej charcoal mellowing. Typowy dla Jacka Danielsa rodzaj filtracji wykorzystuje wytwarzany w destylarni węgiel z drzewa dębu amerykańskiego. Praktyka ta odróżnia amerykańską whiskey od bourbonu. Węgiel jest wypalany na miejscu, a ogień rozpala się przy pomocy gotowej już whiskey. Następnie umieszczany jest w kadziach, które przez kolejne 3 do 5 dni filtrują trunek. Produkowane na miejscu specjalne dębowe beczki są miejscem maturacji trwającej 4-5 lat. Nad całym procesem czuwa Master Distiller, który zatwierdza finalny smak i decyduje o rozpoczęciu butelkowania.
Jack Daniel’s White Rabit Saloon został obdarzony aż 43% zawartością alkoholu. Nie mogło być inaczej – trunek celebrować ma amerykański bar z ubiegłego wieku, który serwował z pewnością niezwykle charakterne i mocne alkohole!
Kolor: bursztynowy, złocisty, głęboki;
Aromat: wyczuwalna kukurydza, nuty trawy i karmelu, zdecydowanie słodki;
Smak: łagodny, nienachalny; wyczuwalny miód, banan, wanilia i pieprz
Finisz: dość długi, wyczuwalny alkohol na końcu;
Klasyczna, kwadratowa butelka, w której sprzedawany jest Jack Daniel’s to już klasyka sama w sobie. Od początku istnienia marki Jackowi zależało na oryginalności, chciał żeby jego specjalny trunek otrzymał nietypowe, oryginalne opakowanie. 150 lat temu zdecydował się na kwadratowe butelki, niedostępne u żadnego dystrybutora. Beżowa etykieta Tennessee whiskey sprawia wrażenie przypalanej. Prezentuje się w bardzo amerykańskim stylu, każdy jej element budzi skojarzenia z klimatem dzikiego zachodu. Na etykiecie nie mogło zabraknąć również typowych dla marki finezyjnych ornamentów.
Jack Daniel’s White Rabbit Saloon świetnie współgra z wieloma dodatkami, takimi jak przeróżne sody czy owocowe soki. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z colą, Spritem i sokiem jabłkowym. Stanowi idealną bazę po klasyczne koktajle, takie jak Old-fashioned czy Whiskey sour. Pole do popisu i testowania jest szerokie. Z pewnością każdy odnajdzie swoje wymarzone zestawienie. Dla fanów klasycznych smaków rekomendujemy czystą whiskey, ewentualnie podaną z dwoma kostkami lodu w niskiej szklance w grubym dnem.
Limitowana edycja trunku z pewnością zainteresuje kolekcjonerów i wielbicieli marki. Świetnie zaprezentuje się na półce zaraz obok drugiej pozycji z serii, czyli Jacka Danielsa Red Dog Saloon. Smak alkoholu prezentuje się klasycznie. Możemy spodziewać się mocnych i charakterystycznych wrażeń znanych już z flagowej pozycji marki. Sącząc zimną amerykańską whiskey w spokojny wieczór, myślami przenieśmy się do głośnej pijalni pełnej ludzi! Jack Daniel’s White Rabbit Saloon to opcja dla każdego i na każdą okazję. Sprawdzi się podczas wieczoru z przyjaciółmi, szalonej imprezy, kolacji lub jako kompan dobrej książki.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |