Ta whisky z Tennessee to doskonałe arcydzieło destylarni marki Jack Daniel. Jack Daniel’s Single Barrel ma 50% objętości alkoholu i intensywny, ciemny mahoniowy kolor. Obfitujący w aromaty kremowej wanilii, karmelu, lekko pikantnych cytrusów i nut dębu, zachwyca długim finiszem pełnym przypraw. Podobnie jak inne whiskey amerykańskiej marki, Jack Daniel’s Single Barrel jest wytwarzany przez dodanie kwaśnego zacieru. Typowy zacier składa się w 80% z kukurydzy, 12% żyta i 8% jęczmienia. Za każdym razem, gdy rozpoczyna się nowy proces fermentacji, dodawana jest pewna część kwaśnego zacieru z poprzedniego procesu fermentacji. Jeszcze więcej smaków i aromatów niż w klasycznym wydaniu!
Jack Daniel’s to prawdopodobnie najbardziej znana marka whisky na świecie. Destylowana od ponad 140 lat whisky zaczęła zyskiwać sławę w latach 50. XX wieku dzięki temu, że wybierały ją tak znamienite postaci, jak William Faulkner, Winston Churchill czy Frank Sinatra. Whisky jest produkowana w maleńkim miasteczku Lynchburg w stanie Tennessee liczącym mniej niż 6000 mieszkańców. Nie zmienia to faktu, że destylarnia Jack Daniel’s jest jedną z najsłynniejszych na świecie i najstarszą w Stanach Zjednoczonych, a każdego roku odwiedza ją prawie ćwierć miliona turystów. Zdziwić może jednak jeden fakt - wierzcie lub nie - sprzedawanie lub kupowanie wszelkiego rodzaju alkoholu, nawet najsłynniejszego produktu w mieście, jest nielegalne w hrabstwie Moore, gdzie właśnie gorzelnia się znajduje.
Podczas produkcji Jack Daniel’s Single Barrel stosowany jest łagodzący węgiel drzewny, zanim whisky trafi do dębowych beczek. Podczas tego etapu spirytus kapie przez warstwę węgla drzewnego z cukrowego klonu, która ma trzy metry grubości. Jak sama nazwa wskazuje, ta metoda działa łagodząco na aromaty i smaki. Ale najważniejsza część procesu produkcyjnego zaczyna się po okresie dojrzewania. Mistrz degustacji destylarni Jack Daniel's ręcznie wybiera najlepsze beczki z różnych miejsc magazynu. Nie ma tutaj miejsca na przypadek – każdy element bursztynowej whisky został dokładnie przemyślany.
Jack Daniel’s Single Barrel to jeszcze więcej Jacka Danielsa w Jacku Danielsie. Spotęgowane smaki i aromaty wanilii, karmelu i pomarańczy, a na finiszu fale kremowego dębu.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: słodki, karmel i wanilia, akcenty pomarańczy;
Smak: kremowy dąb, przypraw i grzanka z masłem;
Finisz: długi, pełen przypraw i kremowego dębu;
Amerykańska whiskey to rodzaj alkoholu, który świetnie smakuje pod wieloma postaciami. Bursztynowy Jack Daniel’s Single Barrel dobrze sprawdza się na dwóch kościach lodu, degustowany z niskiej szklanicy typu tumbler. Świetnie smakuje również bez żadnych dodatków lub w towarzystwie paru kropli wody o pokojowej temperaturze. Whisky ta świetnie sprawdzi się w którymś z alkoholowych, klasycznych koktajli. Pole do popisu jest naprawdę szerokie, a wszystko to dzięki wielowymiarowości tej klasycznej whisky z Tennessee.
Ta karafka jest dobrze wszystkim znana. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych kształtów butelek na świecie. Już z daleka wiemy, że mamy do czynienia z Jackiem Danielsem. Na froncie znajdziemy beżową etykietę o równie mocno rozpoznawalnej czcionce i nazwie, pełniącym funkcję logo marki. Jack Daniel’s Single Barrel ukrywa się w prostokątnym pudełku, imitującym drewnianą skrzynię o szarej barwie.
Jack Daniel’s Single Barrel jest jedną z tych pozycji, które zasmakują każdemu. Słodka, dębowa whiskey prosto z USA to klasyka w najlepszym wydaniu, tym razem w jeszcze bardziej dopieszczonej wersji. Tej marki nie trzeba reklamować – należy ją testować i cieszyć się głębią smaków i aromatów raz po raz.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |