12-letni irlandzki single malt Knappogue Castle jest uwielbiany na całym świecie za miodowe, biszkoptowe, pikantne i migdałowe nuty. Niezwykle gładka i przyjemna w smaku whisky zawdzięcza swoje dokładnie wypracowane walory potrójnej destylacji i leżakowaniu w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie z pierwszego napełnienia przez dwanaście lat. Trunek nie jest filtrowany na zimno, a jego butelkowanie odbywa się z mocą 40% alkoholu.
Obecna gama whisky Knappogue Castle obejmuje 12, 14 i 16-letnie whisky, a także specjalny 21-letni „ekskluzywny” wypust. W latach 60. ubiegłego wieku Mark Andrews – irlandzki przedsiębiorca – wraz ze swoją żoną, architektką, zdecydowali się na zakup niezwykłego zamku w hrabstwie Clare, zwanego Knappogue Castle. Budowla powstała w 1476 roku i stanowiła niegdyś siedzibę klanu MacNamara. Kiedy zamek był odnawiany, biznesmen skupił się na swoim głównym hobby, czyli irlandzkiej whisky. Rozpoczął skupywanie beczek napełnianych w latach 40. i 50. XX wieku. Zawarty w nich alkohol butelkował i rozdawał rodzinie i przyjaciołom pod nazwą Knappogue Castle. Dzisiaj firma posiada szeroką ofertę irlandzkich whisky w typie small batch i single cask i od 1998 roku sprzedaje trunki wytwarzane w Cooley Distillery oraz Bushmills Distillery. Pomysłodawcą pozycji Knappogue Castle 12 Year Old był syn założyciela marki – Mark Andrews III.
Produkcja 12-latka ma miejsce w Bushmills Distillery, mieszczącej się w Irlandii Północnej, w hrabstwie Antrim. Podstawą irlandzkiej whisky jest woda źródlana czerpana prosto z nieskazitelnie czystych, naturalnych źródeł oraz zacier słodowy. Zacier powstaje na bazie wysokiej jakości ziaren jęczmienia, które są kolejno namaczane, suszone, mielone i zacierane. Ostatni z wymienionych kroków odbywa się w kadziach zaciernych wypełnionych ciepłą wodą, gdzie następuje uwolnienie cukrów. Knappogue Castle nie posiadają w swojej szerokiej gamie smaków i aromatów nut torfowych - suszenie jęczmienia odbywa się bowiem w piecach bez użycia torfu.
Knappogue Castle 12 Year Old wyróżnia się niezwykłą delikatnością, którą zawdzięcza potrójnej destylacji. Taki typ destylacji stosuje się tradycyjnie w Irlandii, chociaż wiele single maltów z tamtych rejonów świata jest destylowanych podwójnie. Proces ten odbywa się w miedzianych alembikach, a poprzedza go fermentacja, podczas której cukry przekształcane są w alkohol. W odpowiednim czasie alkohol umieszczany jest w wyselekcjonowanych wcześniej beczkach z białego dębu po bourbonie z pierwszego nalania i spędza w nich 12 lat. Przez ponad dekadę destylat nabiera delikatności i słodyczy, aż w końcu jest butelkowany pod etykietą Knappogue Castle.
12-letni irlandzki single malt o złocistym kolorze prezentuje połączenie słodyczy, pikanterii oraz smaku ciasta i herbatników. Trunek jest zarazem wytrawny i słodki – stanowi perfekcyjne połączenie wielu odległych biegunów smakowych i aromatycznych.
Barwa: kolor słomy;
Aromat: zapach herbatników, kruche ciasto, szczypta czarnego pieprzu i miodu z zielem angielskim;
Smak: zrównoważony, dąb, wanilia, skoszona trawa, wytrawny, nuta miodu, suszone owoce i migdały;
Finisz: gładki, owoce z sadu, pikantny i lekko słodki;
Aby cieszyć się czystą whisky, wystarczy szklanka typu tumbler lub kieliszek do degustacji. W pierwszej kolejności pozwól sobie na poznanie wszystkich zapachów, jakie trunek ma do zaoferowania. To da zmysłom szansę odczuć jeszcze wyraźniej bogactwa smaków, które dotrą do podniebienia. Każda słodka woda, najlepiej źródlana, może znacznie otworzyć irlandzką whisky w typie single malt. Dodawaj kroplę po kropli do swojej szklanki wypełnionej trunkiem i sprawdź, jaka ilość wody pobudzi Twoje kubki smakowe. Podanie whisky z lodem z pewnością może uczynić ją bardziej orzeźwiającym napojem idealnym na cieplejszy dzień.
Butelka 12-letniej irlandzkiej whisky ma smukły kształt i dość długą szyjkę. Na pierwszym planie błękitnej etykiety dostrzegamy wizerunek zamku z hrabstwa Clare, należącego niegdyś do irlandzkiego klanu. Złote, finezyjne napisy dodają prezentacji klasy i ekskluzywnego charakteru. Druga, czarna część etykiety przedstawia historię marki i zawiera oznaczenie wieku destylatu. Na butelce nie mogło zabraknąć informacji o zastosowaniu potrójnej destylacji i podpisu Master Distillera. Trunek sprzedawany jest w czarno-błękitnej tubie ozdobnej.
Fani irlandzkiej whisky w typie single malt będą zachwyceni Knappogue Castle 12 Year Old. Trunek prezentuje wszystko, co najlepsze w whisky z tych pięknych, zielonych terenów. 12-latek emanuje delikatnością, słodyczą i wytrawnością jednocześnie. Nuty owocowe pobudzą kubki smakowe, a akordy maślanych herbatników przeniosą degustatora w krainę miodem płynącą. Wielu z fanów whisky z pewnością zainteresuje historia firmy i nietypowy sposób podziału etapu produkcji między zaprzyjaźnione destylarnie, a tereny średniowiecznego zamku.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KNAPPOGUE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90 |