Dlaczego warto kupić whisky Knappogue Castle Cognac Cask 12 years old?
- Knappogue Castle 1951 w wersji 36-letniej jest obecnie najstarszą i najrzadszą irlandzką whisky dostępna na rynku
- Debiutowała w 2021 roku
- Pełna, bogata, lekko wytrawna, owoce pestkowe, cytrusy, owoce tropikalne, wypieki owocowe, dżem winogronowy, kwiaty oraz szczypta suszonego imbiru
- Stworzona z destylatów (3-krotna destylacja) pochodzących z nieujawnionej gorzelni irlandzkiej leżakowanych co najmniej 12 lat w beczkach po Bourbonie i finiszowana w beczkach po koniaku
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Limitowana jedynie do 1500 butelek!
12-letni, irlandzki single malt, zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, a wcześniej dojrzewający w beczkach po bourbonie i finiszujący w beczkach po koniaku. Limitowana edycja 1500 butelek z serii „Cask Finish Series”, stworzona z dbałością o najmniejszy szczegółów, niepoddana filtracji na zimno, zapewnia oszałamiające fale wytrawnych cytrusów, tropikalnych owoców i drożdżowego ciasta.
Mark Edwin Andrews zaczął butelkować single malty w Knappogue Castle w Irlandii, kiedy wszyscy inni rozlewali blendy. Można to opisać jako miłość od pierwszego wejrzenia. Kiedy Lavone Andrews, architekt z Teksasu, i jej mąż natknęli się na pozostałości XV-wiecznego irlandzkiego zamku, obydwojga uderzył namiętny impuls, by przywrócić świetność zapomnianemu zamku Knappogue. Podczas gdy pani Andrews zaaranżowała drobiazgowy proces restauracji budowli, pan Andrews oddał się swojej pasji zbierania beczek dobrej irlandzkiej whisky. Zgromadził imponującą i rzadką kolekcję czystej whisky typu pot still produkowanej w destylarni B. Daly. Kiedy whisky osiągnęła swój szczytowy wiek, została butelkowana i nazwana na cześć jego ukochanego Knappogue.
12-letnie wydanie finiszujące w beczkach po koniaku zadebiutowało w 2021 roku, stając się kolejną odsłoną wspaniałej whisky z różnorodnego i obszernego charakteru. Producent nie ujawnił z jakiej konkretnie destylarni pochodzą destylaty wykorzystane w single malcie. Wiadomo jednak, że dojrzewały co najmniej 12 lat – większość czasu w beczkach po bourbonie, następnie w beczkach po francuskim koniaku. Irlandzki sznyt z nutą francuskiej elegancji.
12-letni single malt Knappogue Castle, finiszujący w beczkach po koniaku, pod bursztynową barwą kryje akcenty soczystych owoców egzotycznych, nuty kwiatowe i fale pikantnego imbiru.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: lekko wytrawny; cytrusowy i tropikalny;
Smak: mango i melon, suszony imbir, nuty kwiatowe;
Finisz: długi, owocowy;
Delektuj się zawartością jednej z 1500 butelek bez dodatków. Tylko najczystsza forma degustacji przyniesie upragniony efekt i zapozna podniebienie z pełnią smaków i aromatów ukrytych pod bursztynową szatą. Chwyć za szklankę o grubym dnie i racz się whisky słodową z dodatkiem wody niegazowanej o pokojowej temperaturze, aby jeszcze bardziej wzmocnić zróżnicowany wachlarz sensorycznych wrażeń.
W otwartym, granatowym opakowaniu czeka na Was lekko pękata butelka z bezbarwnego szkła. Na pudełku widnieje „herb” marki, czyli złoty lew. Uwagę też zwracają zdobienia w formie litery „K”, oczywiście od nazwy zamku Knappogue. Na froncie butelki znajdziecie dwie etykiety. Niebieską – z nazwą pozycji oraz grafiką przedstawiającą budki destylarni, oraz beżową o złotych napisach z konkretniejszym opisem pozycji.
12-latek marki Knappogue Castle to wydanie dla smakoszy i znawców. Doświadczone podniebienie będzie w stanie docenić i wyróżnić konkretne niuanse obecne w wachlarzu smaków i aromatów dzięki finiszu w beczkach po koniaku. Idealny single malt na prezent dla wielbiciela niecodziennych edycji.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KNAPPOGUE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |