Dlaczego warto kupić whisky Knappogue Castle Barolo Oak Cask 12 years old?
- Od 2016 roku Castle Brands tworzy inną whisky – pochodzącą z mikro-destylarni z Midleton Method and Madness (w wersjach grain, single malt i single pot still)
- Debiutowała w 2020 roku
- Ciepła, gładka, niezwykle głęboka i wykwintna, pełna subtelnych nut czerwonych owoców, karmelu, wanilii, toffi, akcentów dębowych i pikantnego pieprzu
- Stworzona z destylatów (3-krotna destylacja) pochodzących z nieujawnionej gorzelni irlandzkiej leżakowanych co najmniej 12 lat w beczkach po Bourbonie i finiszowana w beczkach po prestiżowym wytrawnym czerwonym włoskim winie z winnicy Marchesi di Barolo
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Limitowana jedynie do 2700 butelek!
Seria Knappogue Castle Cask Finish to kolekcja irlandzkich single maltów wykończonych w najlepszych beczkach po winie. Limitowane wydanie Marchesi di Barolo dojrzewa w beczkach po słodkim, amerykańskim bourbonie przez co najmniej 12 lat, a następnie finiszuje w beczkach z renomowanej winiarni Barolo we Włoszech. Wytwarzany wyłącznie ze słodowanego jęczmienia, potrójnie destylowany w miedzianych alembikach nie podlega filtracji na zimno i jest butelkowany z mocą 46% alkoholu. Whiskey oferuje tsunami owocowych smaków, wśród których prym wiodą nuty truskawki, jagody i wiśnie oraz elementy wyrazistego cynamonu i dębowego drzewa.
Nazwa irlandzkiej whisky Knappogue Castle pochodzi od kamiennego zamku w hrabstwie Clare, zbudowanego przez klan MacNamara w 1467 roku. Wieki później Mark Edwin Andrews wraz z żoną, zakupił zabytek i postanowił na nowo tchnąć w niego ducha. Jednocześnie Andrewsa zaczął rozwijać swoją pasję i skupywał ciekawe beczki whisky z całego świata, a następnie butelkował dojrzewające w nich destylaty i rozdawał rodzinie oraz przyjaciołom. Ostatnie prywatne butelkowanie Andrewsa było bardzo rzadkim rocznikiem 1951, dojrzewającym przez 36 lat. Gorzelnik-amator zachęcony pozytywnym odbiorem, postanowił butelkować i dystrybuować bursztynowe, irlandzkie dobro narodowe na szczerszą skalę, wchodząc w tym samym we współpracę z krajowymi destylarniami. W 1999 roku marka wprowadziła pierwszą oficjalną linię single maltów. Knappogue Castle pozyskuje whisky z destylarni takich jak Cooley i Bushmills.
Wyjątkowa pozycja, jaką jest Knappogue Castle Berolo Cask Finish, to whisky typy single malt – destylowana jedynie z ziarna jęczmienia. Proces produkcji whisky słodowej jest taki sam zarówno w Irlandii i Szkocji, a rozpoczyna się od namoczenia ziarna, wysuszenia go, zmielenia i zatarcia na zacier słodowy. Później odbywa się fermentacja, podczas której wytwarzany jest alkohol i destylacja, która w przypadku irlandzkiej whisky jest potrójna. Wreszcie destylat ląduje w dębowych beczkach po bourbonie z USA, w których spędza ponad 12 lat. W tym czasie whiskey wewnątrz nabiera przyjemnej, delikatnej struktury i dębowych nut. Następnie zawartość beczki jest przenoszona do szczególnych beczek po włoskim winie Barolo, produkowanego z winogron i uznawanego w branży winiarskiej za „króla wina”. Ten etap intensyfikuje kwintesencję finalnych smaków i aromatów, jakie znajdziemy w specjalnym, limitowanym single malcie.
Barwa: karmelowa;
Aromat: słodowy, toffi, drzewna słodycz, mandarynki, wiśnie, jagody, cytrusy, wypieki, wino i gałka muszkatołowa;
Smak: ciężki, wyrafinowany, tropikalny, winna słodycz karmel i świeżo upieczony chleb;
Finisz: multum przypraw i słodowy charakter, elegancki;
Jak pić irlandzką whiskey single malt? Na temat degustacji whisky słodowej trwają niekończące się dyskusje i nie zapowiada się, aby któraś ze stron wreszcie wygrała swoją racją. Nasz werdykt zakłada, że dwie strony mają słuszność! Single malt może być degustowana zarówno na czysto, z ewentualnym dodatkiem wody lub w formie alkoholowego koktajlu. To, jaki sposób kosztowania wybierze smakosz, zależy tylko od niego. Jeżeli zdecydujesz się na kontrowersyjne podanie Knappogue Castle Berolo Cask Finish w drinku, postaw raczej na coś z klasycznej karty koktajlowej: Whisky Sour, Manhattan lub Old Fashioned.
Knappogue Castle Berolo Cask Finish prezentuje się szczególnie elegancko i luksusowo, a to za sprawą świetnie dobranej kolorystyki i prostej, minimalistycznej formie butelki. Jest ona przezroczysta, delikatnie obła w górnej części i ma niedługą, lekko profilowaną szyjkę, zakończoną granatową zakrętką. Na szkle wytłoczony został złoty emblemat marki, czyli lew w koronie. Poniżej wyklejono dwie etykiety w różnych kolorach. Niebieska etykieta zwraca uwagę złotym wizerunkiem zamku. Na beżowej etykiecie znajdziemy informację o trunku – o jego wieku i typie, a także o zawartości alkoholu. Jeszcze niżej dojrzymy podpis człowieka, bez którego świat nigdy nie poznałby wyjątkowej oferty Knappogue Castle, czyli Marka Edwina Andrewsa.
Owocowa, przyjemna, ciepła i otulająca – tak w paru słowach można określić irlandzką whiskey dojrzewającą w beczkach po włoskim winie. Wielbiciele winnego charakteru będą w siódmym niebie. Degustacja z dodatkiem wody przeniesie nasze zmysły jednocześnie do sadu i do tropików. Single malt Knappogue Castle Berolo Cask Finish to świetna opcja dla każdego wielbiciela ciekawych marek oraz nietypowych etapów produkcji whiskey. Fani historii Irlandii, a w szczególności opowieści o dzielnych klanach również powinni być zainteresowani.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KNAPPOGUE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |