Dlaczego warto kupić whisky Knappogue Castle French Oak Cask 12 years old?
- W 2019 roku Castle Brands, właściciel marki Knappogue Castle, przejęty został przez globalny koncern Pernod Ricard (zakupiono 89,52% akcji wartych ponad 190 milionów dolarów)
- Debiutowała w 2018 roku
- Pełna, bogata, finezyjna, sporo owoców (banan, kokos, cytrusy, czerwone owoce), prażony dąb, lukrecja, ciemna czekolada, przyprawa do piernika, imbir
- Stworzona z destylatów (3-krotna destylacja) pochodzących z nieujawnionej gorzelni irlandzkiej leżakowanych co najmniej 12 lat w beczkach po Bourbonie i finiszowana w beczkach z dębu francuskiego po prestiżowym winie z Pauillac w Bordeaux – Chateau Pichon Longueville Baron
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Limitowana jedynie do 2100 butelek!
Oto 12-letnia irlandzka whisky single malt potrójnie destylowana, dojrzewająca w beczkach po burbonie, a następnie wykończona w beczkach z francuskiego dębu po winie Château Pichon Baron. Knappogue Castle Irish Whiskey ogłosiło wprowadzenie nowej serii Cask Finish Series w 2018 roku. Pierwszym debiutem był właśnie prezentowany tutaj single malt, który wszedł na rynek w limitowanej liczbie 2100 butelek. Whisky butelkowana z mocą 46% alkoholu oferuje słodkie, migdałowe akcenty, goździkowe nuty oraz elementy owocowe.
Knappogue Castle to wyjątkowa marka z bardzo ciekawą historią. Historia irlandzkiej firmy rozpoczyna się w latach 60., kiedy Mark Andrew i jego żona architektka kupują średniowieczny zamek z 1476 roku, należący wcześniej do członków klanu MacNamara. Jednocześnie irlandzki przedsiębiorca coraz bardziej zaczyna interesować się kolekcjonowaniem beczek z whisky z lat 40.i 50. Z czasem podejmuje decyzję o rozpoczęciu butelkowania swojej kolekcji. Znajomi i rodzina są zachwyceni pomysłem. Andrew, idąc za ciosem, zaczyna sprzedawać whisky z takich destylarni jak Cooley i Bushmills. Zamek staję się tłem dla marki.
12-letnia whisky powstaje w destylarni Bushmills, położonej w hrabstwie Antrim w Irlandii. Single malt produkowany jest z ziaren jęczmienia, które są namaczane, suszone, mielone i zacierane. Powstały zacier staje się bazą whisky. Istotnym elementem jest wykorzystanie przy wielu krokach produkcji czystej wody. Gorzelnie na całym świecie wykorzystują w tym celu naturalne źródła. W trunkach marki Knappogue Castle nie znajdziemy dymnych nut, co wiąże się z tym, że podczas suszenia ziarna nie dodaje się torfu do ognia. Whisky irlandzkiej marki jest delikatna i finezyjna.
Zgodnie z tradycją irlandzka whisky jest trzykrotnie destylowana, podczas gdy szkockie trunki są poddawane podwójnej destylacji. Uważa się, że dodatkowa destylacja pozwala jeszcze bardziej oczyścić trunek i nadać mu większej delikatności. Przed etapem destylacji ma miejsce fermentacja, podczas której wytwarzany jest alkohol. Najistotniejszym krokiem dla późniejszego charaktery whisky jest jednak maturacja. 12-letni single malt leżakuje najpierw w dębowych beczkach po słodkim bourbonie amerykańskim, które zapewniają pozycji miodowych nut. Trunek finiszuje w wyjątkowych beczkach z francuskiego dębu po winie Château Pichon Baron. Beczki po winie sprawiają, że single malt nabiera owocowych akcentów. Ostatnim etapem jest butelkowanie alkoholu z mocą 46% i wypuszczenie go do dystrybucji w limitowanej liczbie 2100 butelek.
Knappogue Castle 12 Years Old French Oak Cask stanowi idealne połączenie owoców, miodu i delikatnych przypraw. Podczas finiszu oczekujmy wytrawnych nut.
Barwa: złoto;
Aromat: prażone orzechy, migdały, winogrona, miód, goździki;
Smak: jabłko, truskawki, miód, cynamon, dąb;
Finisz: średniej długości, lekko wytrawny, dębowy;
Jaka forma degustacji 12-latka będzie najlepszą? Istnieje wiele dróg raczenia się single malt whisky, jednak zdecydowanie najbardziej popularną jest picie trunku bez dodatków lub w towarzystwie dwóch kropli wody. Degustacja z dodatkiem tego krystalicznego surowca sprawia, że akcenty winogron i goździków wychodzą na wierzch. Woda jest w stanie wydobyć z głębi złotej whisky ukryte akcenty. Oczywiście, jeśli masz ochotę, wykorzystaj single malt w którymś z klasycznych koktajli alkoholowych, takich jak Whisky Sour czy Mint Julep.
Lekko pękata butelka o smukłej, delikatnie profilowanej szyjce z granatową etykietą na froncie bezbarwnego szkła – to widzimy na pierwszy rzut oka. Jednak, kiedy dokładniej przyjrzymy się pozycji Knappogue Castle 12 Years Old French Oak Cask dojrzymy takie elementy, jak złoty emblemat marki, prezentujący lwa na tarczy i koronę. Dostrzeżemy również złoty zamek z powiewającą flagą. Na mniejszej, beżowej etykiecie znajdziemy informacje na temat whisky. Bordowy kolor czcionki w jasny sposób odnosi się do faktu, iż single malt finiszował w beczkach po winie. Wypust sprzedawany jest w prostokątnym, granatowym pudełku o minimalistycznym designie i otwartej witrynie.
Seria Knappogue Castle to ciekawa propozycja w świecie whisky. Nietypowa historia powstania marki, która współpracuje z wieloma irlandzkimi destylarniami, przekona wiele wielbicieli single maltów do spróbowania któregoś z wydań określonych wiekiem. 17-latek prezentuje fuzję owocowych i słodkich nut, które przypadną do gustu delikatnym podniebieniom. Idealna whisky na każdą okazję – zarówno na świętowanie ważnego wydarzenia, jak i szalony wieczór w gronie znajomych.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KNAPPOGUE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |