Wypuszczony na rynek w 2013 roku Balvenie Single Barrel First Fill dojrzewał w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia przez 12 lat, zanim został zabutelkowany z mocą 47,8% alkoholu. Złocista whisky z limitowanej edycji, której każda butelka jest ręcznie numerowana i oznaczona numerem beczki. Pysznie kremowa, bogata w wanilię whisky prosto ze szkockiej destylarni to pozycja z najwyższej półki dla prawdziwego smakosza i znawcy.
William Grant, który wcześniej pracował w destylarni Mortlach przez 20 lat, kupił kawałek ziemi w pobliżu zamku Balvenie. To tutaj w 1886 roku sporządził plany swojej destylarni i położył kamień węgielny pod budowę. Grant działał w firmie aż do swojej śmierci w 1923 roku. Pierwsze oficjalnie butelkowanie single malta wypuszczono w 1971 roku. Balvenie utrzymuje tradycyjny sposób produkcji, wykorzystując lokalny jęczmień, tradycyjne podłogi do słodowania ziarna, mieszane alembiki. Na miejsce odbywa się również przygotowanie beczek. Nad całym procesem czuwa wykwalifikowany Master Distiller, czyli Dawid Steward.
Balvenie to jedyna destylarnia w Szkocji, która wciąż uprawia własny jęczmień, używa tradycyjnego słodowania podłogowego i ma na miejscu kotlarza i zespół bednarzy. Każdy z tych elementów tworzy wyjątkową whisky. O charakterze bursztynowego alkoholu stanowią również inne rzeczy, jak to, czy whisky ląduje w beczce z pierwszego, czy ponownego napełnienia. Balvenie Single Barrel First Fill trafia na 12 lat do dębowej beczki po bourbonie – jak sama nazwa wskazuje - z pierwszego napełnienia. Istnieje powszechne przekonanie, że beczki pierwszego napełniania są lepsze niż beczki ponownie napełniane. Większość beczek używanych do dojrzewania szkockiej to beczki po bourbonie. Gdy beczka po bourbonie po raz pierwszy zostanie napełniona szkocką whisky, drewno jest wciąż świeże i aktywne. Im bardziej aktywne jest drewno, tym szybciej dojrzewa i tym więcej smaku wydobywa się z beczki. Dąb zawiera naturalne cukry, które nadają bogaty smak karmelu i toffi, a wanilina nadaje klasyczne nuty wanilii. Laktony dają słodkie nuty kokosowe. A związki o ostrym smaku, takie jak eugenol, iseugenol i aldehyd fundują nam znajomy aromat dębu, gałki muszkatołowej i cynamonu.
12-letni Balvenie pod złocistą szatą chowa smaki i aromaty prosto z beczki, wśród których wyróżniają się akcenty klonowego syropu, kawy, karmelu i kremowego dębu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: tostowy, słodki, akcenty przypraw i dębu, delikatny syrop klonowy, kawa;
Smak: jabłka w toffi, ziele angielskie, biszkopt, karmel i przyprawy;
Finisz: długi, intensywny, utrzymująca się słodycz i przyprawy;
Dębowa whisky pełna aromatycznych przypraw może zyskać na intensywności, jeżeli dodamy do niej dwie lub trzy krople wody o pokojowej temperaturze. Dobrze degustować single malta z odpowiedniego szkła – sprawdzi się tutaj tumbler, specjalistyczny kieliszek lub kieliszek do wina białego. To whisky, którą cieszyć się można na wiele sposobów.
Lekko pękata, obła butelka o średniej długości, profilowanej szyjce ma zdecydowanie elegancki, lecz dość prosty styl. Etykieta na froncie butelki przybrała białą barwę. Na tym tyle wyróżniają się ciemne napisy o finezyjnej czcionce. Każdy z single maltów jest numerowany. 12-latek trafi do Was w białej tubie ozdobionej ryciną drewnianej beczki – zapewne z pierwszego napełnienia.
Oto kolejny, ciekawy single malt w ofercie szkockiej destylarni. Niedługo po premierze został doceniony przez specjalistów i zdobył wiele medali na branżowych konkursach, między innymi złoto w konkursie International Spirits Challenge w 2016 roku oraz podwójne pierwsze miejsce w dwóch kategoriach w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2014 roku. Teraz możesz przekonać się, czy krytycy mieli rację. Naszym zdaniem – jak najbardziej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALVENIE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 47.8 |
Pojemność | 0.7L |