To 12-letnie wydanie powstało w nieujawnionej destylarni regionu Highland. Wyjątkowa kolekcja The Single Malt Of Scotland postanowiła włączyć do serii złocistą ekspresję zestawioną z trzech beczek po sherry typu butts. Za ich dobór odpowiadał doświadczony specjalista Oliver Chilton. Destylowany w 2008 roku i zabutelkowany 12 lat później z mocą 48% alkoholu dram, łączy niuanse imbirowego piwa, czekoladę, wanilię i akcenty leśnych owoców.
Podczas gdy Speyside twierdzi, że jest największym regionem pod względem wielkości produkcji whisky, Highlands jest zdecydowanie największym regionem pod względem zasięgu geograficznego. Jego rozmiar odgrywa rolę w określeniu jego podstawowego stylu, co oznacza, że nieco trudno jest wskazać jedną grupę smaków. Z destylarniami oddzielonymi tak dużą odległością i znacznie mniejszą liczbą sąsiadów, od których można się uczyć i naśladować, destylarnie Highland przyjmują własne unikalne podejście do destylacji. Tak więc, chociaż może być trudno zdefiniować styl Highland w jednym profilu smakowym, patrząc na dostępne dzisiaj przykłady, istnieją pewne ogólne różnice w porównaniu z innymi regionami. Whisky Highland jest często mocna i ziemista z nutami suszonych owoców i siana, z lekką nutą dymu.
Mimo, że nie jest jasne, w której dokładnie destylarni powstaje 12-latek z serii Reserve Cask, wiadomo jednak po części w jaki sposób jest produkowany. Pewne jest, że słód dojrzewa w trzech dobranych przez specjalistę beczkach po sherry. Nie są to jednak zwyczajne beczki dębowe, a beczki w typie butts – różnią się one od podstawowych wielkością i są w stanie pomieścić 500 litrów alkoholu. To właśnie w nich wyjątkowych smaków i aromatów nabiera złocista whisky butelkowana jako część kolekcji.
12-latek z tajemniczej destylarni w regionie Highland przez dekadę i dodatkowe dwa lata w beczkach po sherry, nabiera przyjemnych nut leśnych owoców i niuansów piwa imbirowego.
Barwa: złoto;
Aromat: ciastka waniliowe, czekoladowy pudding, dżem truskawkowy i nuty cynamonu;
Smak: syrop karmelowy, owoce leśne i piwo imbirowe;
Finisz: pikanteria imbiru i nuty kardamonu;
Tajemniczy 12-latek doskonale smakuje bez dodatków z niskiej szklanki. Aby jednak nieco wzmocnić dostępność smaków dla podniebienia i aromatów dla nosa, dodajcie do whisky dwie krople wody. Taki niepozorny zabieg zupełnie zmieni odczuwalność wrażeń podczas raczenia się bursztynowym alkoholem.
Kolejna spójna prezentacja whisky w ramach kolekcji The Single Malt of Scotland. I tym razem butelka wykonana została z ciemnego szkła, a na froncie mieści białą etykietę ze wszystkimi informacjami: rokiem destylacji, rokiem butelkowania, mocą, objętością i typem beczek. Zgrabna butla kryje się w prostokątnym opakowaniu z szaro-brązowego papieru.
12-latek z beczek po sherry to edycja dla koneserów, których doświadczenie pomoże docenić najmniejszy niuans płynący z bursztynowego single malta. Idealna opcja na prezent dla znawcy i wielbiciela whisky słodowej. Być może odgadnie, z której konkretnie destylarni pochodzi tajemniczy dram!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |