Dlaczego warto kupić whisky Highland Park Ambassador's Choice 10 years old?
- Od momentu powstania w 1798 roku gorzelnia Highland Park pobiera wodę z pobliskiego źródła o nazwie Cattie Maggie Spring
- Debiutowała w Szwecji w 2013 roku
- Mocna, acz zbalansowana, dużo waniliowego kremu, miodu wrzosowego, soczystych owoców (żółte śliwki, brzoskwinie, melony), gorzka czekolada, kakao, mocna kawa, rodzynki, a także słodki torfowy dym, odrobina ziemi, morska bryza, lukrecja i biały pieprz
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 10 lat w kombinacji beczek z dębu europejskiego (po sherry) i amerykańskiego (po Bourbonie)
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Swą nazwę Ambassador’s Choice zawdzięcza osobie Brand Ambasadora marki, Martinowi Markvardsenowi, który miał decydujący wpływ na finalny efekt tej wersji Highland Park
- Edycja już nie produkowana, doskonała dla kolekcjonerów!
Ten 10-letni single malt Ambassador's Choice marki Highland Park został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Niezwykle oryginalna ekspresja szkockiej gorzelni z Orakdów nie jest pomysłem ani menadżera, ani mistrza destylacji, a duńskiego ambasadora marki – Martina Markvardsena. Trunek dojrzewał w 70% w beczkach po bourbonie, a w pozostałych 30% w beczkach po sherry Oloroso. Wanilia i miód zdominowały akcenty owoców i przypraw, które i tak pozostają wyczuwalne dla podniebienia.
Położona w Kirkwall na szkockich Orkadach, Highland Park Distillery jest jedną z najbardziej wysuniętych na północ destylarni w Szkocji. Gorzelnia została założona w 1798 roku przez Magnusa Eunsona. Po kilku zmianach właścicielskich, w 1918 roku destylarnię przejęła grupa Highland Distillers. Założyciel destylarni był bezpośrednim potomkiem Wikingów. Za dnia rzeźnik, nocą przemytnik. Z wyjątkiem tego, że właściciele zmieniali się na przestrzeni wieków i whisky jest obecnie legalnie produkowana, niewiele się zmieniło w gorzelni, a zwłaszcza w produkcji whisky. W Highland Parks wciąż można wyczuć starą tradycję Wikingów.
Dziś destylarnia Highland Park jest jedną z niewielu gorzelni, które nadal słodują się we własnych podłogach słodowych. Wielu smakoszy single maltów ceni ten fakt, który jest swoistym potwierdzeniem autentyczności produkcji i ukłonem w stronę tradycji. Do produkcji wyrobów wykorzystywana jest lokalna woda, pochodząca ze starego kamieniołomu zasilanego przez podziemne źródło. Z wielką dbałością o szczegóły whisky jest produkowana w specjalnym procesie produkcyjnym i podwójnie destylowana w miedzianych alembikach.
10-letni single malt Ambassador's Choice zachwyca delikatną słodyczą pod postacią wanilii i karmelu. Kremowe niuanse świetnie współgrają z nutami soczystych owoców.
Barwa: złocisty;
Aromat: maślane herbatniki, karmel i miód, wanilia, jabłka i pomarańcze;
Smak: owsianka z karmelem i pieczonym jabłkiem, akcenty czerwonych owoców i cynamonu;
Finisz: fale dębu, suchego siana, owoców i toffi;
Ambassador's Choice z pomysłu duńskiego ambasadora szkockiej marki zachwyca bogatą paletą smakową i aromatyczną. Aby w pełni ją docenić, należy dodać do whisky dwie krople wody, a także degustować wydanie z odpowiedniego szkła. Tutaj sprawdzi się specjalistyczny kieliszek do degustacji, którego kształt wydobędzie ze złocistej whisky nawet najmniejszy niuans aromatyczny.
Kanciasta butelka o prostokątnym kształcie i zaokrąglonych rogach, została zwieńczona średniej długości szyjką z czarną zakrętką. Na froncie szkła umieszczono czarną etykietę o białych napisach, których czcionka budzi skojarzenia z Wikingami. Elementem ozdobnym jest tutaj niewielka rycina, prezentująca beczkę, w której leżakuje whisky. Na gładkiej tafli szkła butelki wytłoczono logo destylarni. Ta prezentacja to kolejny dowód na to, że prostota wygrywa, a przepych jest niepotrzebny.
To whisky dla każdego! Highland Park Ambassador's Choice zasmakuje zarówno doświadczonym smakoszom whisky słodowej, jak i początkującym w świecie whisky single malt. 10-latek oferuje smaki i aromaty dostępne dla każdego podniebienia. Zachęcające zestawienie poszczególnych niuansów narobi Wam ochotę na kolejną szklankę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HIGHLAND PARK |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 74 |