Z kolekcji The Character of Islay pochodzi tajemniczy single malt Islay o nazwie Aerolite Lyndsay. Torfowa whisky została wyprodukowana w nieujawnionej destylarni na szkockiej wyspie Islay. Płyn leżakował przez 10 lat w mieszance beczek po bourbonie i specjalnych beczek typu „quarter” z hiszpańskiego dębu po sherry. Brzmi pysznie! Jest butelkowany bez żadnych dodatkowych barwników ani filtracji na zimno. Nazwa „Aerolite Lyndsay” jest w rzeczywistości anagramem słów „ten year old Islay”.
Podobno warunki do destylacji whisky na Islay są idealne. Kiedy mnisi z Irlandii odwiedzili wyspę i wprowadzili destylację wśród mieszkańców, zdali sobie sprawę, że składników jest pod dostatkiem. Znaleźli nieograniczone zasoby torfu, wiele rzek i jezior z wodą dobrej jakości oraz osłonięte zatoki i jeziora morskie. A rolnicy uprawiali „bere”, wczesny gatunek jęczmienia, który nadawał się do produkcji whisky. W dawnych czasach destylację prowadzono w szopach, na otwartej przestrzeni, aż do połowy XVII wieku, kiedy weszła w życie ustawa o akcyzie i narzucono podatek na produkcję alkoholi. Jednak nie wydarzyło się to bezpośrednio na Islay, ponieważ podatnicy nie byli chętni do odwiedzania wyspy. Miejscowych uważano za „barbarzyńskich dzikich ludzi” i „przemytników whisky”, dlatego przez kolejne lata nikt ich nie kontrolował, a whisky wciąż była sprzedawana bez oficjalnych pozwoleń. Ta sytuacja uległa zmianie dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku - destylacja stała się legalną działalnością i zaczęły powstawać destylarnie whisky. W jednej z nich – nieujawnionej – powstaje dzisiaj ekspresja Aerolite Lyndsay.
Głównymi składnikami whisky Islay są jęczmień, woda i drożdże. Niektóre destylarnie na Islay uprawiają własny jęczmień, taki jak Bruichladdich i Kilchoman, inne dostarczają go z innych części Szkocji. Pierwszym krokiem w procesie produkcji whisky jest słodowanie jęczmienia poprzez moczenie go w wodzie przez około trzy dni. Następnie jest rozłożony na podłodze słodowej, jak na przykład w Laphroaig lub Bowmore. Podczas kiełkowania jęczmień musi być odwrócony. Po całkowitym wykiełkowaniu jęczmień jest przenoszony do pieca słodowego, gdzie ulega wysuszeniu. Im dłużej jęczmień jest suszony, tym bardziej wyrazisty będzie torfowy smak. Ilość dymu torfowego w jęczmieniu jest wyrażona w częściach na milion fenolu (PPM). Im wyższy poziom PPM, tym bardziej torfowa będzie whisky. Tradycyjny dach pagody w wielu wyspiarskich destylarniach powoduje przeciąg i wciąga dym z ognia torfu przez jęczmień. Gdy jęczmień zostanie wystarczająco uwędzony i wysuszony, trafia do młyna w celu rozdrabniania. Rezultatem jest przemiał słodowy, który łączony z wodą ulega fermentacji, a później destylacji. Ostatnim etapem jest maturacja w dobranych beczkach – w przypadku Aerolite Lyndsay proces trwa dekadę i odbywa się w beczkach po bourbonie i beczkach typu „quarter” po hiszpańskiej sherry. Te drugie, ze względu na niewielki rozmiar, szybciej oddają smaki i aromaty do płynu.
Aerolite Lyndsay marki The Character of Islay prezentuje klasyczną, dymną odsłonę wyspy Islay z dodatkowymi niuansami w postaci miodu, mięty i karmelu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: dużo morskiego torfu, z nutami jodu przeplatanymi słodyczą miodu, papryką i karmelem;
Smak: dymny z miętową ciemną czekoladą, espresso i miód;
Finisz: cukierki miętowe, lukrecja, dym z ogniska i toffi ze szczyptą soli;
Podczas degustacji Aerolite Lyndsay na pierwszy plan wychodzi oczywiście torf – który stanowi kwintesencję wyspy Islay. Aby nieco złagodzić jego oddziaływanie na zmysły, polecamy dodać do single malta odrobinę wody, która wyciągnie na wierzch pozostałe, równie interesujące elementy, jak nuty ciemnej czekolady z miętą czy miodu przeplatanego z papryką.
Wysoka, smukła butelka z długą szyjką ma czarną, matową etykietę na froncie, która kontrastuje ze złotymi i czerwonymi napisami. W tle umieszczono nawet rysunek prezentujący tajemniczą destylarnią na Islay, w której powstała ekspresja Aerolite Lyndsay. Gorzelnia widoczna jest również na czarnej tubie, w której butelka złocistego płynu czeka cierpliwie na rozpieczętowanie.
Aerolite Lyndsay to wielokrotnie nagradzany wypust. Na swoim koncie ma srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2021 roku i całą kolekcję złotych medali: The Scotch Whisky Masters w 2020 i 2021 roku, International Spirits Challenge 2020, World Whiskies Awards 2020 i International Wine & Spirit Competition 2022. Medale trudno policzyć na palcach jednej ręki!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CHARACTER OF ISLAY |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |