Ledaig, w gaelickim ‘spokojna przystań’, to torfowy single malt produkowany w destylarni Tobermory, na wyspie Mull. Prezentowana tu pełnoletnia edycja, finishowana była w beczkach po sherry, pojawiła się na rynku w 2015 roku. Zabutelkowana z mocą 46.3%.
Ledaig, to torfowa whisky produkowana na wyspie Mull, w jedynej działającej tam destylarni – Tobermory. Mull to niewielka wyspa położona na północ od dwóch innych wysp słynących z produkcji whisky – Islay oraz Jura.
Destylarnia została założona w 1798 roku przez Johna Sinclair’a, w małej rybackiej miejscowości o nazwie Ledaig. Ciekawostką jest fakt, iż od samego początku, aż do roku 1979 działała właśnie pod tą nazwą. Historia samej destylarni to przede wszystkim liczne okresy zamykania i wznawiania produkcji, połączone często ze zmianą właściciela.
Można tu wspomnieć o kilku takich epizodach. Pierwsze zamknięcie destylarni i zawieszenie produkcji miało miejsce wraz ze śmiercią właściciela, w roku 1837. Taki stan rzeczy trwał ponad 40 lat, do roku 1878. Po tym okresie destylarnia kilkukrotnie zmieniała właścicieli, jednak pracowała niemalże nieprzerwanie, aż do roku 1930, kiedy to popyt na whisky słodową spadł i destylarnia Ledaig ponownie została zamknięta. W tamtym okresie należała do DCL (późniejsze Diaego). Okres zamknięcia znowu trwał ponad 40 lat, aż do roku 1972, kiedy powołana spółka Ledaig Distillery Ltd przystępuje do renowacji gorzelni i wznowienia produkcji. Niestety po trzech latach destylarnia po raz kolejny zostaje zamknięta. Kolejną próbę otwarcia zakładu – już pod nazwą Tobermory podjęto w 1979 roku, nie trwało to jednak długo – po 3 latach działalność została ponownie wstrzymana.
Faktycznie ‘podniesienie’ Tobermory nastąpiło w 1993 r., kiedy destylarnia została zakupiona przez spółkę Burn Stewart Distilleries. Ciekawostką jest fakt, iż transakcja obejmowała przejęcie gorzelni wraz z zapasami magazynowanej tam whisky.
Destylarnia Tobermory to niewielka, można powiedzieć że rzemieślnicza destylarnia, w której – jak wspomniano – produkowane są dwa rodzaje whisky single malt. Pierwszy to produkowany ze słodu suszonego, bez użycia torfu Tobermory, drugi to właśnie torfowany (do ok 35-40 ppm) Ledaig. Ciekawostką jest fakt, iż rodzaj zastosowanego słodu to nie jedyna różnica w procesie produkcji whisky w Tobermory. Destylarnia wyposażona jest w 4 alembiki (2 pary), z których jedne wykorzystuje się do produkcji Tobermory, drugie zaś do Ledaig. Można więc podsumować, że to tak naprawdę dwie destylarnie w jednej.
Jeżeli chodzi o dojrzewanie destylatów, tylko niewielka ich część leżakuje na wyspie Mull – znaczna część magazynów destylarni została przekształcona i sprzedana jako mieszkania. Większość beczek leżakuje w magazynach gorzelni Deanston zlokalizowanej na północ od granicy regionów Lowland oraz Highland.
Opisywana tu edycja pełnoletniej Ledaig dojrzewała w beczkach po bourbonie oraz dodatkowo była finiszowana w beczkach po sherry. Przed zabutelkowaniem nie została poddana filtracji na zimno, stąd całość olejków oraz związków eterycznych odpowiedzialnych za smak została w butelce.
Kolor: mahoń, ciemno-złoty
Zapach: morski, wyraźnie dymny, wodorosty, akcenty solankowe wymieszane z nutami słodko-cytrusowymi. W tle pojawiają sie akcenty bardziej wytrawne, skórzane.
Smak: wyraziście torfowy, dymny. Wyraźna ostrość przypraw – imbir, pieprz. W dalszej części podobnie jak w zapachu – pojawiają sie wpływ beczek po sherry, słodycz, otulona morską bryzą , akcentami skórzano-tytoniowymi
Finisz: dość długi, suszone owoce, dym tytoniowy, wytrawne sherry. Bardzo elegancki.
Pełnoletni Ledaig to typowa whisky, którą polecamy degustować bez dodatków, ewentualnie z odrobiną źródlanej wody. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby potraktować ją jako składnik ulubionych drinków czy koktajli.
Charakterystyczna, przezroczysta butelka z centralnie położoną etykietą nad którą wytłoczona została data założenia destylarni (1798) oraz nazwa wyspy (Isle of Mull). Sama etykieta zawiera podstawowe informacje o edycji oraz niewielki obraz przedstawiający wyspę Mull. Całość zapakowana w skrzynkę z surowego drewna, na której umieszczono grafikę ilustrującą zabudowania destylarni.
18 letni Ledaig to bardzo interesująca whisky, o charakterystycznym wyspiarskim sznycie. Dodatkowe finishowanie w beczkach po sherry, nadało jej niebywałych nut oraz akcentów. W naszej opinii to jedna z ciekawszych pozycji pochodzących z oficjalnej dystrybucji! Tej whisky trzeba spróbować.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LEDAIG |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 71 |