Do kolekcji Elements of Islay dołącza wspaniała whisky z Islay z sherry. Szkocki blended malt łączy w sobie whisky z północnego i południowego wybrzeża szkockiej wyspy, dojrzewające w kombinacji beczek po sherry pierwszego i drugiego napełnienia oraz beczek typu hogshead. Ekspresja zabutelkowana z mocą 54,5% alkoholu oferuje hojne porcje suszonych owoców, skórki cytrusowej i bogactwo kakao, a także słodki, pikantny dym.
Wyspa Islay leży u wybrzeży Argyll w zachodniej Szkocji i jest czasami nazywana „Królową Hebrydów”. To najłatwiejszy do zidentyfikowania region whisky, ponieważ jego granice pokrywają się z samą wyspą. Wyspa jest pokryta torfem, który jest narażony na deszcz i bryzę morską. Zbierany i używany do słodowania jęczmienia torf i morski klimat nadają whisky z Islay charakterystyczny, dymny i oleisty smak, z odrobiną słonego morskiego powietrza i wodorostów. Kolekcja Elements of Islay zbogaca klasykę wyspiarskiego gatunku o odpowiednie dojrzewanie w dobranych beczkach – tym razem w beczkach po sherry.
Kwintesencją tego wydania jest proces dojrzewania. Producent nie zdradza, z których konkretnie destylarni pochodzą whisky wykorzystane w mieszance single maltów. Biorąc jednak pod uwagę lokalizację, możemy być pewni, że gorzelnie te specjalizują się w dymnych ekspresjach. Nieco świeżości i delikatności dodają do whisky beczki po sherry z pierwszego i drugiego napełnienia oraz beczki typu hogshead, czyli takie o pojemności 250 litrów i złożone z klepek z innych beczek. Tutaj spotyka się torf z soczystymi owocami.
Elements of Islay Sherry Cask oferuje smakoszom aromaty wędzonych ziół i herbaty, smaki ciemnej czekolady i śliwek oraz torfowy finisz.
Barwa: bursztynowy mahoń;
Aromat: drzewne nuty cedru i aromatycznego tytoniu fajkowego prowadzą do wędzonych ziół, cytryn i ziemistej herbaty;
Smak: daktyle i rodzynki, skrystalizowany imbir i migdały z ciemnej czekolady, śliwki;
Finisz: palony cukier i dąb, pachnący torf, tytoń i pieprz;
Ta owocowo-torfowa whisky wspaniale smakuje testowania w towarzystwie kropli wody. Ten niepozorny dodatek rozwinie wachlarz smaków i aromatów, drzemiących w whisky. Dla lekkiego schłodzenia ekspresji, można dodać niewielką kostkę lodu – jedna zdecydowanie wystarczy. Nie zapominajmy o odpowiednim szkle, czyli specjalnym kieliszku lub niskiej szklance o grubym dnie.
Butelka w stylu laboratoryjnym ma drewnianą zakrętkę, wieńczącą krótką szyjkę. Na froncie obłej butli z bezbarwnego szkła mieści się etykieta w prostym stylu. Znajdziecie na niej opis trunku wraz z paletą smakową. Tej edycji został przydzielony kolor jarzębiny. Nie zabrakło również podpisu Master Blendera, odpowiedzialnego za dobór whisky do mieszanki.
Jedna z trzech nowych ekspresji w kolekcji Elements of Islay z pewnością zaciekawi smakoszów whisky słodowej. Degustacja blended malta daje okazję do odkrycia charakteru wyspy Islay oraz doświadczenia gorzelników, odpowiedzialnych za zestawienie odpowiednich słódów i skierowanie ich do dojrzewania w beczkach po sherry. W pękatej butelce torf poznaje akcenty śliwek i przypraw.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Islay |
Producent | nieujawniony |
Marka | ELEMENTS OF ISLAY |
Właściciel | Elixir Distillers |
Bottler | niezależny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 54.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowa |