Dlaczego warto kupić Peat's Beast single malt 46%?
- Markę stworzyło kilku panów – Eamonn Jones (były dyrektor w Whyte & Mackay), Gerald Erdricht (importer marek promowanych przez Jonesa), Mark Graham i brazylijski artysta Dough Alves
- Debiutowała w 2011 roku
- Bardzo mocno torfowa, dym z ogniska, wilgotna gleba, gruszki i jabłka w popiele, nadpalony świeży chleb, smoła, czekolada, cytrusy oraz pikantny pieprz, cynamon, morska sól i słodka lukrecja
- Stworzona z mocno natorfionych destylatów słodowych leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Whisky z nieujawnionej destylarni (tzw. bastard malt)
- Producent poleca spożywać z odrobiną wody
- Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku
Ta whisky to prawdziwa bestia! Sporządzona bez filtracji na zimno i butelkowana z mocą 46% alkoholu zwala z nóg torfowym charakterem. Surowy charakter łagodzą akcenty jabłek i cytrusów, ciemna czekolada i odrobina maślanych elementów. Marka Peat's Beast nie powstałaby, gdyby nie zaangażowanie wielu wspaniałych specjalistów. Producent nie zdradza, w której z gorzelni destylowany jest dymny single malt. Jedno jest jednak pewne – ta destylarnia zna się na torfie!
Marka Peat’s Beast powstała w 2011 roku z pomysłu nie jednego, a paru specjalistów w temacie whisky torfowej. Kiedy Eamonn Jones, dyrektor regionalny w Whyte & Mackay, odpowiedzialny za sprzedaż Dalmore, Jura i innych świetnych marek spotkał się z importerem Geraldem Erdrichem, było już wiadomo, że powstanie z tego coś niezwykłego. Znaczną rolę w produkcji przejął Mark Graham, a tytułowa bestia została zaprojektowana przez artystę z Los Angeles, Dougha Alvesa. Richard Paterson, nazywany „The Nose” osobiście potwierdził, że Peat's Beast to niesamowity dram. Tak właśnie narodziła się Bestia – dzięki mieszance wybitnych umysłów świata whisky.
Kwintesencją single malta Peat's Beast jest torf. Ten naturalny surowiec wykorzystywany jest przede wszystkim podczas wypalania słodu. Podczas tego procesu słodowane ziarno jest rozprowadzane na podłodze, gdzie suszone jest ziarno. W pomieszczeniu pod perforowaną podłogą na otwartym ogniu pali się torf. Torf służy dwojakiemu celom. Pomaga utrzymać niską temperaturę i wytwarza ogromne ilości aromatycznego dymu, który nadaje produktowi końcowemu bardzo poszukiwane smaki. Dym z ognia torfowego napełnia słód związkami znanymi jako fenole, gwajakole i syringole. Każdy z tych związków wprowadza inny smak. Fenole odpowiadają za nuty lecznicze, gwajakolami nadają nuty drzewne, a syringole słodko-pikantne akcenty.
Peat's Beast to mocna i wyrazista szkocka whisky, w której pierwsze skrzypce grają akcenty dymu, morskiej solanki i cytrusów. Na finiszu czekolada i popiół w zestawieniu z pieprzem.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: dym z drewna, fale dymu, popiół i smoła, akcenty jabłek i cytrusów;
Smak: sól, odrobina masła i ostrej papryki, banany i fenole;
Finisz: mocny, z popiołem, ciemną czekoladą i pieprzem;
Aby w pełni poznać torfowego single malta Peat's Beast rekomendujemy raczyć się nim w jak najprostszy sposób i nie przekombinować. Polecamy wykorzystać specjalistyczny kieliszek do degustacji, kieliszek do białego wina lub szklankę typu tumbler i podczas pierwszego spotkania z whisky, delektować się nią bez dodatków. Po czasie dobrym pomysłem będzie dodanie do dramu parę kropli wody o temperaturze pokojowej, która znacznie poszerzy zakres wrażeń sensorycznych.
Bestia stworzona z dębowych beczek do dojrzewania whisky, stojąca w rozszalałej pozie w samym centrum białej etykiety to dzieło Dougha Alvesa z Los Angeles. Symbol kolekcji przeraża na pierwszy rzut oka, ale z pewnością można go polubić. Jest z nim tak samo, jak z whisky torfową – kocha się ją, lub nienawidzi. Sama butelka jest zgrabna, ma długą szyjkę i została wykonana z bezbarwnego szkła.
Wielbicieli whisky torfowych wśród smakoszy whisky jest wiele. To właśnie dla nich został stworzony wyjątkowy single malt Peat's Beast. Jeszcze więcej torfu, dymu, wiatru i soli. Bestia dla prawdziwych bestii, które wiedzą, że sprostają wyzwaniu. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji próbować torfowych whisky, możecie być nieco zaskoczeni jej wyrazistością i mocą.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PEAT BEAST |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |