Dlaczego warto kupić whisky Peat' Beast Cask Strenght?
- Marka Peat’s Beast należy do Fox Fitzgerald Group, która swego czasu pomagała gorzelni Bruichladdich w aspekcie rozwoju działalności na świecie
- Debiutowała w 2014 roku
- Wyrafinowana, elegancka, miejscami bezczelna, dużo ognia, dymu z kominka, a także nut miodu, wanilii, bananowego ciasta, ananasa, imbiru i kminku
- Stworzona z mocno torfowych destylatów słodowych z nieujawnionej gorzelni leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą alkoholu 52,1% ABV
- Znakomita dla wielbicieli mocno torfowych destylatów
- Świetny stosunek jakość-cena!
Kolejna odsłona mocno torfowej bestii, butelkowana tym razem z mocą 52,1% alkoholu. Peat's Beast Batch Strength prezentuje wersję z mocą prosto z beczki. Złocista whisky z charakterystycznym stworem na etykiecie zadebiutowała w 2014 roku i od razu zachwyciła wielu smakoszy słodko-dymnym profilem. Tutaj ananas spotyka się z kardamonem, a kremowy dąb z jodyną i popiołem z ogniska.
Marka Peat's Beast zrodziła się z pomysłu wielu zapoznanych z branżą specjalistów w 2011 roku w Szkocji. Eamonn Jones, dyrektor regionalny w Whyte & Mackay, odpowiedzialny za sprzedaż Dalmore, Jura i innych świetnych marek zdecydował się na współpracę z importerem whisky – Geraldem Endrichem. Swoje dwa grosze dołożył Mark Graham i Richard Paterson, nazywany „The Nose” , a o szatę graficzną zadbał grafik Dough Alves. Bestia zrodziła się z połączenia cudownych umysłów.
Po sukcesie klasycznego wydania Peat's Beast zdecydowali się poszerzyć asortyment kolekcji o specjalną whisky z mocą prosto z beczek. W czasie butelkowania whisky często jest lekko rozcieńczana wodą, aby zredukować jej moc do poziomu minimum 40% alkoholu. „Cask strength” lub „batch strength” oznacza, że whisky nie została rozcieńczona po wyjęciu z beczek, w których leżakowała. Stąd tak wysoka moc dramu – 52,1%. Torfowy charakter został natomiast utrzymany na tym samym, intensywnym i wyrazistym poziomie.
Peat's Beast Batch Strength obok akcentów palonego ogniska, jodyny i torfowego dymu zachwyca paletą bardziej delikatnych nut, jak jabłka i banany. Nie zabrakło również pieprznej pikanterii.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: dużo jęczmienia, akcenty palonego ogniska, cynamon i kardamon, biały pieprz;
Smak: płatki śniadaniowe, banany i jabłka, jeszcze więcej dymu i jodyny;
Finisz: lukrecja, kremowy dąb, torf i dym;
Już pierwszy łyk powie o tej whisky wiele. Jednak aby jeszcze bardziej i dokładniej poznać torfowy dram, warto dodać do niego odrobinę wody - najlepiej dwie lub trzy krople o temperaturze pokojowej. Polecamy degustację z niskiej szklanki, zwanej tumbler lub specjalistycznego kieliszka do whisky. Sprawdzi się również klasyczny kieliszek do białego wina.
Urodzony w Brazylii, tworzący z Los Angeles grafik Dough Alves stanął na wysokości zadania. Artyście zlecano zaprojektowanie rzucającej się w oczy etykiety. Alves postawił na szalonego stwora stworzonego z dębowych beczek do maturacji whisky. Postać jawi się nam z samego frontu butelki na tle białej etykiety. Butelka jest prosta i została wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła.
Nie każdy pokocha torfową whisky od razu, ale mówi się, że w końcu każdy smakosz whisky się do niej przekona. Peat's Beast Batch Strength to trunek dla twardzieli i doświadczonych degustatorów, którzy wiedzą, co ich czeka. Nie ma tutaj miejsca na kompromisy. Tym single maltem rządzi torf, a delikatne akcenty bananów i jabłek są po prostu przyjemnym dodatkiem do surowego i wyrafinowanego profilu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PEAT BEAST |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 52.1 |
Pojemność | 0.7L |