Single malt Scapa Glansa dojrzewał w beczkach z białego amerykańskiego dębu, a finiszował w beczkach po mocno torfowych, dymnych destylatach. Rezultatem jest owocowa i kremowa whisky z nutami brzoskwini, wanilii, karmelu i delikatnego aromatu palonego ogniska. Trunek butelkowany z mocą 40% zdobył wiele nagród, w tym: złoty medal w International Spirits Challenge w 2017 roku, złoty medal w International Wine & Spirit Competition w 2017 roku oraz srebrny medal w The Scotch Whisky Masters w 2018 roku. Słowo „Glansa” tłumaczymy jako „niebo przed burzą”. Nazwa perfekcyjnie odnosi się do charakteru trunku, który z jednej strony jest delikatny i niepozorny, jak niebo tuż przed rozbłyskiem błyskawicy, a z drugiej strony wyraziście zapowiadający zbliżającą się ulewę w postaci mocnego dymnego uderzenia prosto w podniebienie.
Whisky produkowana jest w destylarni Scapa, mieszczącej się na szkockiej wyspie w archipelagu Orkney w pobliżu miasta Krikwall. Gorzelnia została założona w 1885 roku przez spółkę Macfarlane & Townsend, a w latach 50. XX wieku przejęta przez Hiram Walker & Sons Ltd i zmodernizowana. W 1994 roku zakład musiał zostać zamknięty, aby po dekadzie powrócić ze zdwojoną siłą. Od 2005 roku działa pod flagą Chivas Bros.
Zdolność produkcyjna destylarni nie jest wysoka – wynosi jedynie 1 milion litrów rocznie. Whisky marki Scapa wyróżniają się mocnymi nutami miodu oraz elementami torfu, które nie są jednak tak wyczuwalne, jak w przypadku produktów innych wyspiarskich gorzelni. Destylarnia czerpie wodę z wielu źródeł, w tym z Lingo. Już sama woda w sobie jest mocno torfowa z uwagi na to, że jej źródła położone są w pobliżu torfowisk. Destylarnia, chcąc uniknąć dominującego dymnego smaku w single malcie, transportuje surowiec rurociągami prosto do zakładu. Sam słód jęczmienny również nie jest suszony dymem, co powoduje, że owocowe smaki zostają zachowane. Wyróżniających się akordów palonego ogniska trunek nabiera podczas maturacji w specjalnych beczkach.
Destylacja gorzelni Scapa wyróżnia się zastosowaniem charakterystycznego w kształcie destylatora przypominającego żarówkę, ale zamiast zwężającej się szyjki ma szeroką, grubą szyję, która wystaje prosto z kulistej pokrywy. Destylator myjący zwany Lomond jest stosowany wciąż od 1959 roku. Dzięki swojej wyższej szyjce zapewnia bogatszą, bardziej owocową whisky.
Beczki, w jakich dojrzewają destylaty Scapa są sprowadzane z Tennessee i Kentucky. Klasycznie wykonano je z amerykańskiego białego dębu, który odpowiada za delikatną teksturę trunków i obecność waniliowych, a czasem nawet lekko kokosowych nut. Magazyny w destylarni znajdują się niewiarygodnie blisko morza, co spowodowało, że kierownictwo uważnie monitorowało wpływ soli zawartej w powietrzu na whisky. Co ciekawe, szkocka gorzelnia nie odnotowała żadnego wyraźnego wpływu soli na smak single malta.
Scapa Glansa zaraz obok delikatnych nut palonego ogniska i tlącego się drewna, prezentuje elementy owocowe i waniliowe, otulone kremowym karmelem. Sam producent zachwala swój produkt, jako idealny na wprowadzenie do świata torfowej whisky.
Barwa: ciemny złoty;
Aromat: intensywnie owocowy, obecnie nuty brzoskwiniowe, akordy ananasa, wanilia, miękki dym z ogniska i palone drewno;
Smak: kremowy karmel, wanilia, palenisko;
Finisz: zaskakująco długi z wyraźnym dymnym wykończeniem;
Rekomendujemy raczyć się tym delikatnie torfowym single maltem bez dodatków. Jeśli w pełni chcemy odkrywać smaki ukryte pod ciemno-złotym płynem, proponujemy dodać do miarki whisky dwie krople wody. Będzie ona w stanie jeszcze wyraźniej wieloetapowy, bogaty bukiet smaków i aromatów.
Scapa Glansa, ze względu na swoją dymną delikatność sprawdzi się w połączeniu z białym wytrawnym winem, kością brązowego cukru, paroma kroplami bittersa grejpfrutowego i skórką pomarańczy.
Butelka trunku budzi skojarzenia z pełnym morzem, a to ze względu na wykorzystanie niebieskiego koloru na etykiecie i przerobienie litery „A” w nazwie w żagle statku. Dostrzec można również wyżłobiony w szkle butli żaglowiec łapiący wiatr. Sama butelka jest obła, lecz zgrabna. Ma długą szyjkę i dość grube dno. Na etykiecie można zapoznać się z opisem alkoholu, gdzie wyróżniono główne nuty smakowe. Single malt sprzedawany jest w prostokątnym pudełku.
Scapa Glansa to idealna pozycja na pierwszy raz z whisky torfową. Ten delikatny single malt będzie w stanie przekonać nawet największego przeciwnika dymnych nut w złotych trunkach. Alkohol tak idealny zbalansowany i przystępny zachwyci każdego. Będzie świetną opcją na prezent na bardziej lub mniej specjalną okazją. Warto raczyć się nim w gronie znajomych, rodziny, a także w samotności po długim dniu, podczas wieczoru z książką lub dobrym filmem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | SCAPA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 91 |