Scapa Skiren to wyjątkowy single malt ze Szkocji, który dołączył do asortymentu marki z Orkadów w 2015 roku. Złocista ekspresja, butelkowana z mocą 40% alkoholu, dojrzewa w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie pierwszego napełnienia. Cudownie zrównoważone wydanie, pełne ekscytujących niuansów, zachwyca akcentami wanilii, owocową słodyczą oraz zestawem przypraw.
Firma Macfarlane & Townsend założyła destylarnię Scapa w 1885 roku, a projektem kierował John Townsend. John Townsend był jedynym dyrektorem generalnym gorzelni do momentu powstania Scapa Distillery Company Ltd w 1919 roku. Jednak Scapa Distillery Company Ltd została dobrowolnie rozwiązana w 1934 roku. Produkcja została wznowiona w 1936 roku, kiedy to bracia Bloch przejęli gorzelnię. Hiram Walker przejął produkcję w 1954 roku i zainstalował destylator Lomond w 1959 roku. W 1978 roku destylarnia przeszła ogromną modernizację. Chociaż destylarnia została zamknięta w 1994 roku, produkcja została powoli wznowiona już w 1997 roku. Każdego roku pracownicy Highland Park Distillery przychodzili i pomagali przez kilka miesięcy w destylarni Scapa. W 2004 roku gorzelnia została gruntownie wyremontowana, co pozwoliło na pponowne otwarcie destylarni. W 2005 roku rozpoczęła się druga faza remontu, a produkcja została wstrzymana na kilka miesięcy. W tym samym roku produkcję przejęli bracia Chivas. Powodem tego było przejęcie Allied Domecq przez Pernod Ricard, które do dziś kontroluje procesy pracy gorzelni.
Destylarnia Scapa jest drugą najbardziej wysuniętą na północ gorzelnią w Szkocji – przegrywa tylko z zakładem Highland Park odległością pół mili. Zdolności produkcyjne destylarni Scapa to milion litrów rocznie. Destylarnia czerpie wodę między innymi ze źródła Lingo-Burn. Gorzelnia korzystała z własnych słodowni do 1966 roku, a potrzebny jęczmień pochodził ze Speyside. Dziś destylarnia kupuje cały słód z przemysłowej słodowni znajdującej się na kontynencie. Chociaż słód używany do produkcji Scapa jest również dymny, jest znacznie mniej intensywny niż niektóre inne single malty na wyspach. Destylarnia używa tylko beczek po bourbonie do dojrzewania swoich single maltów – ekspresja Scapa Skiren dojrzewa w beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia przez co najmniej 3 lata. Magazyny gorzelni znajdują się niezwykle blisko morza, co wymaga od gorzelni uważnego monitorowania wpływu soli zawartej w powietrzu na whisky. Co ciekawe, sól nie ma znaczącego wpływu na single malty Scapa.
Scapa Skiren pełna jest eleganckich nut dojrzałych owoców, delikatnych fal kremowej wanilii i uzupełniających elementów przypraw.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: mocno waniliowy, pełen owocowych wibracji;
Smak: idealny balans owocowej słodyczy z kremową wanilią, fale przypraw;
Finisz: dojrzałe owoce i subtelny dąb;
Whisky ze szkockich Oradków wspaniale smakuje na wiele sposobów. Można cieszyć się nią zarówno bez dodatków, z kroplą wody, na kostkach lodu lub w alkoholowym koktajlu. Wszystko zależy czego oczekujecie od degustacji. Jeżeli chcecie w pełni odkryć charakter single malta Scapa Skiren, najlepszą opcją będzie raczenie się nim w towarzystwie dwóch kropli wody o pokojowej temperaturze. Dodatek wody sprawi, że ukryte głębiej smaki i aromaty staną się bardziej dostępne dla podniebienia.
Scapa Skiren kryje się w niezwykle zgrabnej i podłużnej butelce z dość długą, smukłą szyjką. W prezentacji ekspresji przeważają niebieskie barwy – etykiecie ma kolory błękitne i granatowe. W gładkim, bezbarwnym szkle, wytłoczony został statek, nawiązujący do wyspiarskiego pochodzenia marki. Butelka czeka na Was w granatowym, prostokątnym pudełku.
To złociste wydanie single malta ze szkockich wysp to propozycja nie do odrzucenia dla fanów i smakoszy delikatnych, waniliowych ekspresji. Dojrzewanie destylatu w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia zapewniło whisky wyjątkowy profil smakowy i aromatyczny, który posmakuje każdemu. Scapa Skiren będzie idealna zarówno dla nowicjuszy w temacie bursztynowych alkoholi, jak i dla doświadczonych smakoszy single maltów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | SCAPA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 89.5 |