Butelkowana z mocą 40% whisky Tenjaku to japońska mieszanka, wytwarzana z kukurydzy i jęczmienia. Azjatycki blend leżakuje w klasycznych, dębowych beczkach. Trunek nie posiada deklaracji wieku, jednak oficjalnie wiadomo, że whisky użyta w blendzie dojrzewała od 3 do 5 lat.
Japońskie znaki, które można zauważyć na etykiecie, można przetłumaczyć na „hibari”. Skowronek (jap. hibari) to symbol wiosny na wschodzie i zachodzie Japonii, nic więc dziwnego w tym, że japońska destylarnia Tenjaku wybrała tego ptaszka na swój znak firmowy. Delikatny i aksamitny smak whisky Tenjaku ma się kojarzyć z jego przepięknym, delikatnym i czystym śpiewem. Założyciele marki, przy jej tworzeniu postawili sobie cel stworzenia smaku tak czystego i łagodnego, aby mógł być uniwersalnie ceniony i wykorzystywany do wszelkiego rodzaju drinków. Tenjaku powstaje w mieście Fuefuki, położonym we wschodniej części basenu Kofu. Ta żyzna ziemia jest znana jako najlepszy region produkcji brzoskwiń i winogron w Japonii.
Destylarnia Tenjaku znajduje się w prefekturze Yamanashi w mieście Fuefuki, położonym nad górą Fuji. Niezwykle urodzajny ekosystem tej krainy ma do zaoferowania między innymi bujne lasy, ogrody owocowe i gorące źródła, ale przede wszystkim potoki z krystalicznie czystą wodą. Właśnie ta krystaliczna woda jest fundamentem do destylacji whisky Tenjaku i stanowi jej „duszę”. Czerpana jest z głębokości 250 metrów pod pasmem górskim Misaka, po czym filtrowana przez skały wulkaniczne, co sprawia, że zachowuje odpowiednią zawartość minerałów. W ten sposób udaje się uzyskać zrównoważony, zarówno aksamitny, jak i czysty, smak tego trunku.
Japońska whisky staje się coraz poważniejszym rywalem dla trunków ze Szkocji i Irlandii. Dzięki zróżnicowanemu klimatowi i dostępności do torfowej gleby, a także umiejscowieniu magazynów japońskich destylarni w wietrznych regionach górskich, azjatycka whisky śmiało może równać się z europejskimi odpowiednikami.
Technika mieszania Tenjaku blended jest wyjątkowa na japońskim rynku. Swoją unikatową delikatność i precyzyjność zawdzięcza Master Blenderowi, który swą ekspertyzę w destylacji whisky łączy z głęboką znajomością smaków i aromatów, uzyskaną przez wieloletni staż w produkcji wina. Kenji Watanabe to wielokrotnie nagradzany za swoją wiedzę na temat whisky i wina pasjonat, którego filozofia oparta jest na dążeniu do perfekcji poprzez pracę z naturalnymi składnikami. Dzięki temu podejściu destylarnia Tenjaku zdobyła wysoką punktację (91 punktów) od Beverege Testing Institute (Instytut Testowania Napojów).
Japoński blend Tenjaku oferuje gamę przystępnych dla każdego smaków i aromatów. Na podniebieniu można spodziewać się owocowych akordów, słodkich nut oraz lekkiej pikanterii.
Barwa: przezroczysty bursztyn;
Aromat: lekki dym, słodka gruszka i suszone owoce;
Smak: ostry, ale jednocześnie zbalansowany przez słodycz owoców;
Finisz: nuty białego dębu, przenikliwa słodycz, lekki i długi;
Tenjaku pasuje do każdego stylu picia. Podczas pierwszej degustacji warto zaserwować whisky na lodzie, aby doświadczyć przyjemnej i gładkiej fali wyjątkowej łagodności i obfitego, słodkiego posmaku. Blend świetnie smakuje jako highball, czyli w połączeniu z napojem gazowanym. Tenjaku warto pić również w stylu mizuwari – wymieszaj alkohol z lodem i wodą. Praktyka ta wywodzi się z japońskich tradycji picia shochu, ale jest też bardzo popularnym sposobem picia whisky, uwielbianym przez kolejne pokolenia mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni.
Japoński blend Tenjaku prezentuje się bardzo elegancko – a to za sprawą minimalistycznej, białej etykiety na froncie lekko pękatej, profilowanej butelki z niedługą szyjką. Etykieta zwraca uwagę japońskimi znakami, układającymi się w słowo „hibari”, tłumaczone jako skowronek. Graficzne przedstawienie delikatnego ptaka emanuje finezyjnością i gracją. Złote i czarne napisy są klamrą zespajającą ekskluzywny design produktu. Azjatycki blend to alkohol w bardzo przystępnej cenie, jednak forma prezentacji może złudnie wzbudzać skojarzenia z drogimi wypustami – doceńmy to!
Tenjaku to kolejna whisky z Japonii, która może zbudzić niemałą konsternację wśród zagorzałych zwolenników trunków ze Szkocji i Irlandii. Azjatyckie gorzelnictwo nieustannie rośnie w siłę i wykorzystuje wiedzę swoich doświadczonych specjalistów to budowania coraz to nowym marek i wytwarzania świetniej jakości destylatów. Jeśli nie przekona Cię niska cena, to z pewnością zrobi to minimalistyczny i elegancki design butelki. Zabierz japońską whisky na imprezę do przyjaciół, a zapewniamy, że zadziwi niejednego niedowiarka.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TENJAKU |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |