Butelkowana z mocą 49,9% alkoholu bursztynowa whisky prosto z destylarni Glenallachie stanowi część kolekcji That Boutique-y Whisky Company. 10-letni dram z dębowych beczek z trzeciej partii nie zawodzi, podobnie jak graficzna etykieta z bandą ryb grających koncert w dolinie. Na palecie soczyste owoce, akcenty ciągnącego się toffi, cygara, pikantnego imbiru i gałki muszkatołowej.
Destylarnia Glenallachie została zbudowana w 1967 roku u podnóża Ben Rinnes, pośrodku regionu Speyside. Pomimo stosunkowo dużych zdolności produkcyjnych Glenallachie jest mało znaną destylarnią single malt, która specjalizuje się w whisky do mieszanek Chivas. Dzięki serii standardowych butelek, które Glenallachie wprowadziła na rynek w 2018 roku, ten Speysider stał się lepiej znany, a rozlewnia That Boutique-y Whisky Company poznała się na potencjale słodu i postanowiła dołączyć go do swojej kolekcji.
Speyside jest jednym z pięciu regionów szkockiej whisky. Speyside, wygodnie schowane między Highlands, Aberdeenshire i Cairngorms National Park, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny region, jest synonimem produkcji whisky. Przy największej koncentracji destylarni whisky w Szkocji nie jest to zaskakujące. Nazwany na cześć rzeki Spey, która przepływa przez jego serce, Speyside ma wiele atrakcji związanych z whisky. Niezależnie od tego, czy jesteś ekspertem od whisky, czy entuzjastycznym amatorem, destylarnie Speyside oferują swoim gościom znacznie więcej niż zwykłą wycieczkę z degustacją i dramem na zakończenie. Oferują rzadki wgląd w proces produkcyjny od podglądania zajęć maszynisty, bednarza, magazyniera i mistrza słodu – tylko w taki sposób możemy zdać sobie sprawę, jak niezwykle istotny jest każdy z etapów produkcji dla smaków i aromatów drzemiących w whisky.
10-letni single malt, wytwór destylarni Glenallachie, to niewiarygodnie orzeźwiająca, ale i otulająca whisky przynosząca fale słodkich herbatników, pikantnego imbiru i skóry.
Barwa: ciepłe, mętne złoto;
Aromat: owoce z sadu, herbatniki imbirowe, sorbet cytrynowy;
Smak: toffi, cygaro, imbir, nuty skóry i gałka muszkatołowa;
Finisz: pikantny imbir i przypalony tost z masłem;
Jeśli chcesz skosztować szkockiej single malt we właściwy sposób i docenić jej smaki i aromaty, powinieneś skupić się kolejno na konkretnych wrażeniach sensorycznych. Zacznij od przyjrzenia się barwie whisky, następnie spróbuj zanurzyć się w głębie aromatów, w końcu przystaw szklankę z trunkiem do ust i weź niewielkiego łyka. Dobrze będzie dodać do szkła odrobinę wody, niech będą to tylko dwie lub trzy krople – nie chcesz przecież rozwodnić swojego dramu. Dodatek w postaci wody o pokojowej temperaturze rozwinie wachlarz drzemiących w whisky akcentów i nut.
Etykieta 10-letniego Glenallachie nawiązuje do lokalizacji gorzelni – regionu Speyside, w którego dolinie płynie rzeka Spey. To właśnie w tej dolinie ryby odgrywają koncert dla szerokiej publiczności. Każda z butelek That Boutique-y Whisky Company została ozdobiona etykietą w formie graficznej opowieści, nawiązującej do historii gorzelni. Sama butelka ma lekko obły kształt i szyjkę średniej długości.
Nie tak dawno temu, bo w 2018 roku, destylarnia Glenallachie udowodniła, że jest mistrzem nie tylko w mieszankach – świetnie wychodzą jej również słodowe butelkowania. Rozlewnia That Boutique-y Whisky Company nie przeszła obojętnie obok słodu ze Speyside i postanowiła poświęcić mu jedną ze swoich butelek. Nie będziecie żałować wybierając ten słodko-jęczmienny dram o cytrusowych nutach.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 49.9 |
Pojemność | 0.5L |