Dlaczego warto kupić whisky Glengoyne 18 years old?
- W odległej historii gorzelni znajdziemy wzmiankę, iż do 1910 roku do suszenia jęczmienia używało się tu również torfu
- Debiutowała w 2012 roku (zastąpiła wersję 17-letnią)
- Pełna, krągła, głęboka, dojrzałe czerwone jabłka, melon, akcenty zbożowe, brązowy cukier, marcepan, suszone owoce, orzechy, kakao, pomarańcze oraz ciepłe przyprawy
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 18 lat w beczkach z dębu europejskiego (35% po sherry Oloroso typu first fill) i amerykańskiego (15% po sherry typu first fill) oraz beczkach dębowych typu refill
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Producent poleca podawać ją do pieczonych mięs, młodych serów i szarlotki
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotymi medalami na International Spirits Challenge w 2020 i 2022 roku
Glengoyne – niezwykła destylarnia przez teren której przebiega linia rozgraniczająca regiony Highlands i Lowlands. Nazwa destylarni wywodzi się z gaelickiego 'Glenguin', w angielskim tłumaczeniu 'Glen of the Wild Geese', co oznacza ‘Dolinę Dzikich Gęsi’. Gorzelnia od 2003 r. znajduje się w rękach firmy Ian Macleod Distillers Ltd, do której należą marki Glengoyne Single Malt oraz Langs Blended Whisky. Prezentowana tutaj pozycja to pełnoletnia, 18-letnia whisky, zabutelkowana z mocą 43%.
Południowo-zachodni skraj regionu Highland (nieopodal miejscowości Strathblane), nieco na północ od Glasgow, w okolicy jeziora Loch Lomond – to tutaj znajduje się opisywana destylarnia. Gorzelnia Glengoyne założona została w 1833 roku, na wzgórzu będącym wygasłym wulkanem – Dumgoyne, przez lokalnego rolnika, George Connella. Ów dżentelmen produkował alkohol w tym miejscu już od ponad 10 lat. Kolebką była farma Burnfoot, od której zaczerpnął nazwę dla nowego ‘przedsiębiorstwa’ – Glenguin of Burnfoot. W 1861 roku nazwę zakładu zmieniono na Glenguin, a następnie, w 1906 roku na Glengoyne. Wtedy też gorzelnia została wykupiona przez firmę Lang Brothers. Destylarnia jeszcze kilkukrotnie zmieniała właścicieli, by w 2003 r. zostać zakupioną przez Ian MacLeod Distillers, za kwotę 7,2 miliona funtów. Gorzelnia cieszy się opinią jednej z najpiękniejszych destylarni w Szkocji.
Obecnie Glengoyne to niewielka destylarnia, której moce produkcyjne wynoszą niewiele ponad milion litrów alkoholu w skali roku. Woda do produkcji pochodzi z jeziora Loch Carron. Niegdyś korzystano z potoku Glengoyne Burn, jednak obecnie jest on wykorzystywany jedynie do chłodzenia. Obecnie destylarnia wykorzystuje szkocką odmianę jęczmienia Concerto. W pewnym sensie unikalnym dla destylarni Glengoyne jest brak wykorzystania torfu w produkcji destylatu – słód jęczmienny jest tutaj suszony wyłącznie gorącym powietrzem. Kolejną cechą charakterystyczną whisky z Doliny Dzikich Gęsi jest powolny proces fermentacji, który trwa niemalże 60 godzin. Produkcja odbywa się przy wykorzystaniu 6 tradycyjnych kadzi fermentacyjnych, wykonanych z sosny oregońskiej oraz trzech miedzianych alembików. Sama destylacja jest procesem bardzo powolnym, co pozwala uzyskać bardzo delikatny, owocowy charakter destylatu.
Do zestawienia obecnej edycji single malta Glengoyne 18 wykorzystuje się beczki po sherry oraz bourbobnie – dominują beczki pierwszego napełnienia wykonane z dębu europejskiego oraz amerykańskiego, pozostałe to beczki po sherry kolejnego napełnienia z niewielką domieszką destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie.
To pytanie to kolejna ciekawostka na temat opisywanej gorzelni. Według zwyczajowej kwalifikacji Glengoyne to whisky z regionu Highlands, jednak jej niezwykle łagodny, owocowy charakter jest zdecydowanie bardziej zbliżony do destylatów z rejonu Lowlands. Sprawę odpowiedzi na postawione pytanie komplikuje dodatkowo fakt, iż umowna linia dzieląca dwa wspomniane regiony przebiega dokładnie przez tereny gorzelni... Przyglądając sie rozmieszczeniu zabudowań możemy stwierdzić, że whisky produkowana jest w Highland, zaś leżakuje w magazynach Lowland.
Kolor: bursztynowo-złocisty.
Zapach: Pomarańcze, ciemny karmel, miód, lekko wytrawne nuty beczkowe. Morele, ananasy, świeże zielone jabłko. W tle szczypta cynamonu oraz świeża mięta.
Smak: niezwykle kremowy, delikatny. Uderzenie słodyczy, owoców, po chwili delikatna ostrość czarnego pieprzu. Przechodzi w stronę wytrawności beczki oraz pikantnych przypraw. Niezwykle złożona.
Finisz: Długi, ciemny orzech, wytrawny, beczkowy. Na drugim planie chili oraz zaskakująca nuta mięty dająca uczucie świeżości.
Design butelek whisky Glengoyne wielokrotnie ulegał zmianie. Obecnie postawiono na wspólną, spójną oprawę graficzną – charakterystyczne, smukłe butelki o długiej szyjce, na których umieszczono etykietę podzieloną na dwie części. Czarna, okrągła etykieta przedstawia emblemat marki – gęsi oraz rok założenia destylarni. Biała umieszczona poniżej, opisuje bukiet aromatyczno-smakowy trunku oraz deklarację wieku. Na butelce znajduje się również podpis managera destylarni. Całość zapakowana jest gustowną tubę, która swoją teksturą i kolorem przypomina złociste kłosy zboża – jęczmienia, który jest jednym z głównych surowców do produkcji bursztynowego trunku.
18-letnia Glengoyne to whisky niezwykle dostojna, bardzo dobrze zbalansowana i złożona. Potwierdza to fakt otrzymania po raz kolejny podwójnego złotego medalu na World Spirits Competition w San Francisco w 2020 roku. Gorąco polecamy miłośnikom whisky złożonych i owocowych, z delikatną nutą pikanterii charakterystycznej dla Glengoyne. Pozycja obowiązkowa dla osób lubiących w spokoju oddać się degustacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENGOYNE |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 82 |