Przedstawiamy 18-letniego singla malta z wyjątkowej serii Secret Speyside Collection. Złocisty dram, zabutelkowany z mocą 48% alkoholu został wydestylowany w gorzelni Caperdonich i prezentować ma bardziej wyrazistą stronę Speyside niż ta znana dotychczas. Słodowa whisky o dymnym profilu dojrzewała prawie dwie dekady w dębowych beczkach. Łączy w sobie akcenty owocowe z nutami migdałów, lukrecji i dębu.
Speyside to najgęściej zaludniony region whisky na świecie z ponad 80 destylarniami, a jego nazwa pochodzi od rzeki Spey. W regionie Speyside nastąpił pierwszy boom na szkocką whisky po tym, jak król Jerzy IV odbył podróż do Edynburga i zakochał się w whisky z dzielnicy Speyside. Whisky Speyside są bardzo delikatnie torfowe, owocowe i zwykle dojrzewają w beczkach po sherry i bourbonie. Spodziewać się można po nich nut smakowych jabłka, gruszki, miodu i wanilii. Wypusty z Secret Speyside Collection mają za zasadnie ukazać jednak nieco inny charakter regionu – bardziej wyrazisty, niż delikatny. Firma Pernod Ricard, pomysłodawca kolekcji, osiągnęła cel poddając whisky długiej maturacji.
18-letni single malt o złocistej barwie produkowany jest w destylarni Caperdonich, mieszczącej się oczywiście w regionie Speyside w Szkocji. Gorzelnia powstała podczas boomu na whisky w XIX wieku, nieopodal destylarni Glen Grant. Ale boom na whisky nie trwał długo, nastąpił krach i już w 1902 roku Caperdonich został sparaliżowany i przez wiele lat pełnił funkcję magazynu whisky Glen Grant. Gdy w latach 60. ponownie wzrosło zapotrzebowanie na whisky, właściciele Caperdonich postanowili odrestaurować uśpioną destylarnię i ponownie rozpocząć produkcję. W międzyczasie Grant Grant Distillers połączył się z Glenlivet i kilkoma firmami mieszającymi i utworzył The Glenlivet Distillers Ltd. w 1972 roku. Nastąpiła modernizacja i już w pierwszym roku po ponownym otwarciu w 1965 wyprodukowano ponad 1,3 mln litrów alkoholu. Dwa lata później zwiększono wydajność, instalując kolejną parę alembików, od tej pory ogrzewanych parą, oraz więcej myjek. Produkcja została w dużym stopniu zautomatyzowana. W 1977 Seagrams kupił destylarnię i większość wyprodukowanej whisky była wykorzystywana do ich mieszanek, takich jak Chivas Regal. W 2001 roku właścicielem został Pernod Ricard.
18-latek destylowany w gorzelni Caperdonich wykazuje przyjemnie dymny charakter świetnie zbalansowany przez akcenty soczystych owoców, mięty i białego pieprzu.
Barwa: rudy bursztyn;
Aromat: lekko dymny, prażone migdały, lukrecja, mięta i biały pieprz;
Smak: owoce z sadu, fala dymu i orzechów, szczypta soli;
Finisz: mleczna czekolada i wanilia;
Bezproblemowa degustacja to plus whisky słodowych, zwłaszcza tych limitowanych i luksusowych, których żal wykorzystywać w alkoholowych koktajlach. Wystarczy jedynie odpowiednia szklanka i parę kropli wody o pokojowej temperaturze. Nic skomplikowanego! Ciesz się barwą, aromatem, smakiem i finiszem 18-latka niezmąconego sztucznymi barwnikami i filtracją na zimno.
Pękata butelka o długiej szyjce została wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła. Zza jego tafli bije bursztynowa barwa single malta. Na froncie umieszczono etykietę o postrzępionych brzegach. Dobrano elegancką, finezyjną czcionkę, która świetnie oddaje wyrafinowany charakter całej kolekcji dedykowanej Speyside. 18-letni single malt czeka w prostokątnym pudełko o niebieskim kolorze.
18-letni Caperdonich Peated odsłania przed smakoszami whisky dymną i torfową stronę regionu Speyside. Jeszcze więcej smaków i aromatów, a wszystko to dzięki wyjątkowej kolekcji Secret Speyside Collection. Stworzona specjalnie z myślą o wymagających smakoszach z pewnością zaspokoi ich oczekiwania.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CAPERDONICH |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |