Ten 18-letni single malt z Highland Park został zabutelkowany z mocą beczki 53% przez niezależną firmę rozlewniczą Vintage Malt Whisky Company w ramach ich serii The Cooper's Choice. Ekspresję prosto z beczki wypuszczono w limitowanej liczbie 290 butelek. To konkretne wydanie zostało wydestylowane w 1995 roku. Rzadka whisky oferuje akcenty wrzosowego torfu w zestawie z owocami i dębu.
Seria Cooper's Choice firmy Vintage Malt Whisky Company oferuje single malty dla koneserów. Wszystkie whisky są butelkowane w pojedynczych beczkach. Oznacza to, że jednorazowo napełniana jest tylko jedna beczka i to jedynie jej zawartością uzupełnia się butelki. W rezultacie poszczególne wydania są oczywiście bardzo ograniczone. Żadna beczka nie jest taka jak druga. Nawet przy takim samym okresie przechowywania i identycznym doborze beczek, każda butelka dojrzewa indywidualnie.
Niewiele jest tak „odległych” destylarni, jak Highland Park w Kirkwall na Orkadach, gdzie Ocean Atlantycki spotyka się z Morzem Północnym. Najbardziej wysunięta na północ destylarnia szkockiej whisky single malt na świecie, istnieje od setek lat i produkuje jedną z najbardziej poszukiwanych i uznanych whisky. Odległe położenie i unikalne metody produkcji to tylko kilka powodów, dla których produkowana przez nią whisky jest tak popularna. Highland Park jest jedyną destylarnią, która słoduje własny jęczmień. Dziś Highland Park jest własnością Edrington, obok The Macallan, The Glenrothes i The Famous Grouse. Użyty torf pochodzi z pobliskiego Hobbister Moor, a nazwa destylarni odnosi się od obszaru High Park, w którym się znajduje – nie ma związku z regionem Highland.
Single malt z destylarni Highland Park pod jasno-złocistą barwą kryje wyraziste nuty torfu i wędzonki w zestawie z soczystymi owocami.
Barwa: jaskrawe złoto;
Aromat: fale torfu, owoce i nuty słodu;
Smak: drzewny dym i popiół z ogniska, owocowe ciasto i dębina;
Finisz: wrzosowy torf, cynamon i inne przyprawy do pieczenia;
Złocista whisky doskonale smakuje bez dodatków, serwowana w specjalistycznym kieliszku do degustacji wyrafinowanych słodów. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu kieliszka typu np. glencairn, to z powodzeniem możesz zastąpić go klasycznym kieliszkiem do wina białego. Odpowiednia forma szkła uprzyjemni degustację i pozwoli skupić się na poszczególnych niuansach.
Smukła, zgrabna butelka z bezbarwnego szkła, została przybrana w złocisto-niebieską etykietę. Nie zabrakło logo marki, czyli rysunku przedstawiającego gorzelników pracujących nad beczkami. Prezentacja utrzymana została w jaskrawych barwach, co świetnie współgra z wyrazistym kolorem whisky wewnątrz butelki.
To rzadkie wydanie single malta z destylarni Highland Park, zaprezentowane w ramach serii The Cooper's Choice, to ekspresja dedykowana dobrze doświadczonym smakoszom whisky słodowej. Destylowana w 1995 roku whisky oferuje wyrafinowane nuty eleganckiego torfu w połączeniu z delikatnością owocowych elementów. Idealny prezent dla kolekcjonera i wielbiciela rzadkich trunków.