Kolekcja Character of Islay gromadzi whisky z najlepszych destylarni z wietrznej wyspy. Tym razem brand prezentuje współpracę z gorzelnią Bowmore w postaci 18-letniego single malta, butelkowanego z mocą prosto z beczki - 55,4% alkoholu. Wydestylowany w 2011 roku, dojrzewał w ponownie napełnianych beczkach po amerykańskim bourbonie. Zabutelkowany w roku 2020 zachwyca nutami tropikalnych owoców, wodą morską, niuansami białego wina i soczystą limonką.
Założona w 1779 roku przez Davida Simsona destylarnia whisky, nazwana na cześć miasta Bowmore, była pierwszą legalną destylarnią na Islay i jedną z najstarszych w Szkocji. Podobnie jak wiele gorzelni szkockiej whisky, Bowmore kilkakrotnie zmieniał właściciela na przestrzeni lat: najpierw był nim założyciel, rolnik i handlarz David Simson, a później firmę prowadziła jego do 1837 roku. W 1925 roku zakład przejął Joseph Robert Holmes. Destylarnia została przemianowana na Bowmore Distillery Co i stała się własnością Sherriff's Bowmore Distillery Ltd. W czasie II wojny światowej destylarnię zamknięto, a budynki służyły jako baza dla łodzi latających. W 1950 roku własność przeszła na William Grigor & Sons Ltd. nad. Firma ta zbankrutowała w 1963 roku, po czym Bowmore została sprzedana Stanley P. Morrison Ltd. W 1987 roku została przemianowana na Morrison Bowmore. Ostatnia jak dotąd zmiana właściciela miała miejsce w 1994 roku i od tego czasu firma należy do japońskiej grupy Suntory.
Cechą szczególną gorzelni jest własna słodownia oraz magazyn przerobiony na basen, w którym ciepło wytworzone podczas produkcji wykorzystywane jest do ogrzewania. Większość whisky z destylarni dojrzewa w beczkach po hiszpańskiej sherry, co nadaje im niepowtarzalny smak – jednak w przypadku wydania Character of Islay, whisky dojrzewała w dębowych beczkach po złocistym bourbonie amerykańskim. Inne czynniki odpowiadające za charakter whisky Bowmore to woda z rzeki Laggan oraz lokalny słód jęczmienny torfowany z około 25 ppm. Do tego dochodzi maturacja w magazynach, z których cześć znajduje się około 1,5 metra w słonej wodzie podczas przypływów.
18-letni Bowmore z kolekcji Character of Islay zwraca uwagę elementami soczystych owoców tropikalnych w połączeniu z torfową klasyką wyspiarską.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: dojrzały melon, ananas, kiwi, woda morska;
Smak: jeszcze więcej tropikalnych owoców, morska solanka, białe wino i limonka;
Finisz: słodko-torfowy, dość długi;
18-letni, luksusowy i ekskluzywny Bowmore ma wiele do zaoferowania podczas degustacji – do całego procesu należy jednak podejść w odpowiedni sposób. Dobrze będzie zaopatrzyć się w odpowiednie szkło, najlepiej w szklankę o tulipanowej formie, która wzmocni smaki i aromaty. Cieszcie się single maltem bez dodatków lub z odrobiną wody niegazowanej.
Seria Character of Islay zdecydowała się na minimalistyczną prezentację wydań w ramach kolekcji. 18-letni, złocisty Bowmore kryje się w prostej, wysokiej i zgrabnej butelce z bezbarwnego szkła i z dość długą szyjką. Na niewielkiej, białej etykiecie, znajdziecie najpotrzebniejsze informacje dotyczące ekspresji: wiek, datę destylacji i numer butelki.
18-letni Bowmore to kwintesencja wyspiarskiego klimatu z miłym dodatkiem w postaci niuansów egzotycznych owoców. Ekspresja zdecydowanie bardziej dla doświadczonych smakoszy, niż dla nowicjuszy w temacie whisky słodowej. Wyrafinowane i doświadczone podniebienie doceni najmniejszy smakowy i aromatyczny niuans płynący ze złocistej whisky z Islay.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CHARACTER OF ISLAY |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 54.4 |
Pojemność | 0.7L |