Dlaczego warto kupić whisky Chivas Regal 25 years old?
- Debiutowała w 1909 roku
- Produkcji zaprzestano przed II Wojną Światową, wznowiono – w 2007 roku
- Gęsta, ciepła, wyrafinowana, luksusowa, głęboka, z obłędnym finiszem
- Mieszanka destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych co najmniej 25 lat w kombinacji beczek po Bourbonie i sherry
- Otrzymała niebotyczną notę 95 punktów (na 100 możliwych) w słynnej Whisky bible Jima Murraya
Ekskluzywne wydanie 25-letniego blendu marki Chivas Regal. Złota whisky kusi owocowymi aromatami słodkiej pomarańczy i brzoskwini, a także zachwyca akcentami marcepanu i prażonych orzechów. Elementy mlecznej czekolady prowadzą do gładkiego, kremowego finiszu. Rzadka mieszanka najlepszych szkockich whisky została zabutelkowana z mocą 40% alkoholu. W 2010 roku została doceniona przez Jima Murraya, który przyznał jej 95 na 100 punktów w swojej książce Whisky Bible.
Marka Chivas Regal należy do przedsiębiorstwa Chivas Brothers, zarządzanego przez francuską firmę Pernod Ricard. Oferta szkockiej marki jest niezwykle obszerna: obejmuje około 40 różnych butelkowań złocistego alkoholu. Twórcą popularnej dziś marki jest James Chivas, który w 1838 roku wszedł w spółkę z Williamem Edwardsem i razem z nim prowadził sklepy alkoholowe w Aberdeen. Po śmierci Edwarwda jego miejsce w spółce zajął Charles Steward. Dwoje mężczyzn w 1843 roku było dostawcami produktów do królewskiego pałacu. W połowie XIX wieku partnerzy zajęli się produkują whisky mieszanej, a niedługo później nadano firmę nazwę Chivas Brothers – kiedy nowym wspólnikiem Jamesa został jego brat. Od 2016 roku wytwory szkockiej destylarni zajmują czwarte miejsce wśród światowych bestsellerów szkockiej mieszanej.
Siedziba Chivas Regal mieści się w Moray w regionie Speyside, gdzie znajduje się destylarnia Strathisla – miejsce produkcji złocistej whisky. Gorzelnia ta jest najstarszą nieprzerwanie działającą w całym kraju! Gorzelnia powstała w 1786 roku pod nazwą Milton. Destylaty zakładu to podstawowa część mieszanek Chivas Regal, podczas gdy są one wzmacniane jeszcze słodami z Longmorn, The Glenlivet, Allt-a-Bhainne, Miltonduff i Braeval. W procesie produkcji gorzelnia Strathisla wykorzystuje wodę z lokalnego źródła Fons Bullen. Woda ze studni jest szczególnie ceniona, ponieważ jest całkowicie wolna od torfu, co zapewnia gładką i delikatną whisky. Miejska legenda mówi, że legendarne stworzy ze szkockich ludowych opowieści – kelpie – często pojawiają się w źródle i ściągają ludzi do wodnistego grobu. Zdolność produkcyjna gorzelni wynosi 2,4 mln litrów rocznie. Od 1950 roku gorzelnia nie słoduje samodzielnie ziarna, a w zamian korzysta z usług słodowni. Proces fermentacji i destylacji odbywa się w klasyczny sposób. Fermentacja ma rację bytu dzięki zaangażowaniu w etap drożdży, wytwarzających alkohol. Podczas destylacji natomiast whisky zostaje oczyszczona z niepotrzebnych i szkodliwych substancji. W końcu trunek trafia na 25 lat do dębowych beczek, w których nabiera owocowych smaków i aromatów, podbitych elementami słodyczy mlecznej czekolady i akcentami orzechów.
Chivas Regal 25 Years Old nie kwestionuje charakteru regiony Speyside. W pełni oddaje delikatny klimat owocowych słodów z tych terenów.
Barwa: ciemny, głęboki bursztyn;
Aromat: bogaty, orzechowy, gęsty, nuty słodowe, lukrecja, owsianka;
Smak: miękki i delikatny, toffi, maślany, brzoskwinia, gruszka, czekolada;
Finisz: orzechowy, kremowy i gładki;
Dla uczczenia istotnej chwili
Wyrafinowana, ekskluzywna, luksusowa mieszanka wyjątkowych słodów z całej Szkocji sprawi, że każda wyjątkowa chwila zostanie zapamiętana na długo. Warto zachować blend na specjalną okazję i raczyć się z nim w towarzystwie najbliższych osób, z którymi uczcimy specjalne wydarzenie. Kremowy trunek pełen owoców i przyjemnych przypraw, a także nut orzechów i czekolady, warto pić bez dodatków w specjalnym kieliszku do degustacji whisky lub w klasycznej, niskiej szklance typu tumbler. Kiedy dodamy do dramu dwie lub trzy krople wody, nuty gruszki i lukrecji staną się jeszcze bardziej wyczuwalne.
Herb i nietypowe pudełko
Pękaty, obły kształt butelek Chivas Regal to już klasyka. Wielbiciele marki nawet po oderwaniu etykiety, wiedzieliby z jaką marką mają do czynienia, patrząc jednie na formę szkła. W 25-letnim wydaniu lekko profilowana, niedługa szyjka została zakończona elegancką, srebrną zakrętką, na której spostrzegawcze oko dojrzy znakowanie wieku w formie woskowej pieczęci w czerwonym kolorze. Poniżej, na froncie butelki, widzimy bogato zdobioną etykietę. Pełna jest złotych ozdobników, jednak szczególną uwagę zwraca biało-czarny herb. Trunek sprzedawany jest w czarnym pudełko o dość nietypowym kształcie, złożonym z trzech mniejszych prostokątów.
25-letnia mieszanka zdążyła zyskać uznanie krytyków. Delikatny, szkocki blend Chivas Regal zdobył podwójny złoty medal w konkursie San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku oraz zajął drugie miejsce w konkursie w International Wine & Spirit Competition w 2017 roku. Delikatny i wyrafinowany, luksusowy i lekko, ekskluzywny i finezyjne owocowy – taki właśnie jest jeden z najdłużej dojrzewających blendów w katalogu marki.