Dlaczego warto kupić whisky chivas 12 years old 1 litr?
- Jedna z najpopularniejszych marek blended whisky z segmentu premium na świecie
- Założycielami marki są bracia James i John Chivas
- Wersja 12-letnia debiutowała w 1939 roku i zastąpiła pierwotną wersję 25-letnią
- Gładki, głęboki, pełen miodu, dojrzałych jabłek i wanilii
- Mieszanka co najmniej 12-letnich destylatów słodowych (m. in. Strathisla, Allt-a-Bhaine, czy Tormore) i zbożowych (przede wszystkim Strathclyde)
- Doskonała do picia zarówno saute, jak i w wyrafinowanych drinkach
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2015 roku
W 1828 roku dwaj młodzi bracia, James i John Chivas, postanowili wyruszyć z rodzinnej farmy ku poszukiwaniu lepszego miejsca na zdobycie fortuny. W ten sposób znaleźli się w prosperującym szkockim mieście Aberdeen, gdzie James znalazł pracę w luksusowym sklepie spożywczym, a John w tkalni. Po dziesięciu latach pracy James był już nie tylko pracownikiem sklepu zaopatrującego wyższe sfery w alkohol i sprowadzane z zagranicy produkty spożywcze, a także wspólnikiem jego właściciela, Williama Edwardsa. Sklep ten był zaczątkiem produkcji whisky Chivas i pierwsza firma z oficjalnym pozwoleniem na wydawanie trunków pod tą nazwą. W 1841 roku Edwards zmarł, a jego część udziałów w biznesie przejął Charles Steward, który z wielkim zapałem dołączył do przedsięwzięcia polegającego na wytwarzaniu whisky. W roku 1843 firma otrzymała pierwszy gwarant królewski oraz nakaz dostarczania swoich produktów na stół królowej Wiktorii. Po tym spektakularnym sukcesie nastąpiło jeszcze kilka – nadanie tytułu „Royal Grocer” oraz kilka kolejnych gwarantów i nakazów dostawy towarów do posiadłości arystokracji, m.in. matki królowej, księżnej Kentu. W ten sposób marka raz na zawsze ugruntowała swoją wysoką pozycję na rynku i utrwaliła się w umysłach konsumentów, jako twórca luksusowych produktów dla klasy wyższej.
W roku 1857 roku Steward odszedł, a wtedy jego miejsce zajął brat Jamesa, John. Firma w końcu mogła zmienić nazwę na Chivas Brothers i wydać swoją oficjalną whisky. Pierwsza whisky typu blended została wprowadzona na rynek w 1862 roku jako Blended Scotch. Była to mieszanka 10-letnich destylatów słodowych i zbożowych. Z ostatnim członkiem rodziny Chivas, Aleksandrem, świat pożegnał się w roku 1893. Niestety nie pozostawił on po sobie żadnych potomków, dlatego następnym zarządcą była rada nadzorcza – prawa ręka Aleksandra, Aleksander Smith, oraz mistrz kupażowania firmy, Charles Stewart Howard. W 1895 roku wykupili oni prawa marki i przejęli firmę pod warunkiem iż jej nazwa na zawsze pozostaje „Chivas Brothers”. Po śmierci Aleksandra niestety renoma i popularność marki nieco osłabły, pierw pod wpływem I wojny światowej, a następnie przez nieudolne rozporządzanie firmą kolejnych i kolejnych nowych właścicieli.
Znaczenie Chivas Brothers zaczęło ponownie wzrastać w okresie II Wojny Światowej, kiedy 12-letnia wersja Chivas wydana pod nazwą „Regal” podpijała amerykański rynek. W 1949 roku markę odkupiła firma Seagrams, która doskonale poradziła sobie z poszerzeniem linii dystrybucyjnej i marketingowej Chivasa. Dziś właścicielem Chivas Bro jest Pernod Ricard. Obecnie marka może poszczycić się 1. miejscem wśród najchętniej wybieranych whisky w Azji oraz 4. miejscem na liście ogólnoświatowej. Mimo iż jej przedwojenny blask nieco osłabł, Chivas nadal jest uznawana za jedną z najlepszych luksusowych marek whisky.
12-letnia Chivas Regal to doskonała whisky, której receptura żyje już od ponad 200 lat. Debiutowała na rynku w 1909 roku, 16 lat po śmierci ostatniego członka rodziny Chivas, Aleksandra. Oryginalnie była to 25-letnia blended whisky, której formułę opracował znany mistrz kupażu Charles Howard. Jako wersja 12-letnia powróciła po I wojnie światowej i do dziś pozostaje podstawą oferty marki.
W jej skład wchodzi 40 rodzajów specjalnie wyselekcjonowanych, dwukrotnie destylowanych whisky słodowych i zbożowych leżakowanych przez co najmniej 12 lat. Receptura opiera się w większości na whisky single malt z Strathilsa, a wśród pozostałych składników wymienia się destylaty pochodzące z Tormore, Braeval, Allt-a Bhainne i Longmorn. Whisky single grain pochodzi z destylarni należącej do firmy Pernod Ricard Strathclyde Distillery. Starzona w beczkach po Sherry i beczkach po Bourbonie, z których każda oddaje finalnej mieszance swoje najlepsze cechy.
Kolor: intensywnie bursztynowy;
Nos: łagodny; dzikie zioła, białe kwiaty, wrzos, krem waniliowy, miód, toffi, brzoskwinia, morela, żółta śliwka, maślany croissant, owoce sadu, konfitura cytrynowa;
Smak: kremowy; miód, mleczne krówki, dojrzała gruszka, słodkie płatki zbożowe, wanilia, pieczone jabłka, ziele angielskie, karmel, orzechy laskowe, toffi;
Finisz: bogaty i trwały; miód, wanilia, karmel, przyprawy korzenne, dąb;
Ten prawdziwy klasyk nazwany „wzorową szkocką blended whisky” to doskonały trunek do wieczornego smakowania saute w cichej i spokojnej atmosferze, kiedy można rozkoszować się jego doskonałością. Sprawdzi się równie dobrze, zwłaszcza w wersji 1 litr, na spotkaniach towarzyskich, gdzie nikt nie pogardzi klasycznymi drinkami typu Old Fashion, do których Chivas idealnie się nadaje.
Zarówno kształt butelki, jak i design etykiety czy pudełka prezentują unikalny styl i charakter marki. Whisky zamknięto w niskiej i pękatej butelce z równie pękatą szyjką, której koniec obleczony jest bordowym kapturem. Środkową część butelki zajmuje etykieta w kształcie herbu w kolorze srebrnym, na którym umieszczono dwie bordowe szarfy – z nazwą marki oraz nazwą trunku i bordową ramkę z liczbą „12” oznaczającą liczbę lat, jakie whisky spędziła na leżakowaniu. Dodatkową ozdobą jest wytłoczony logotyp firmy tuż pod szyjką.
Prostokątne pudełko ma srebrne, połyskujące tło ozdobione logotypem marki oraz symbolami Szkocji i producenta a także ramką z podpisami założycieli firmy – Jamesa i Johna Chivasów. W głównym miejscu znajduje się ten sam srebrno-bordowy herb, który widnieje na butelce.
Ta 12-letnia szkocka whisky została nagrodzona złotym medalem w roku 2015 na konkursie IWSC oraz w konkursie „Mistrzowie Szkockiej Whisky”. Z tego względu, lecz nie tylko jest to whisky, którą powinien spróbować każdy miłośnik i znawca alkoholi mocnych.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Region | Speyside |
Producent | Chivas Brothers Distillery |
Marka | CHIVAS REGAL |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Jim Murray | 83.5 |