Ta doskonała szkocka whisky single malt z destylarni Glenallachie dojrzewała 8 lat w nowych beczkach z dębu dziewiczego. Smak bursztynowego dramu niesie ze sobą bogactwo wanilii, miodu i torfu. Złocista ekspresja zabutelkowana z mocą 48% alkoholu w butelce o pojemności 0,7 litra to propozycja dla wielbicieli delikatnych słodów ze Szkocji.
Destylarnia została założona w 1967 roku przez Mackinlay McPherson Ltd. Powstanie destylarni stanowiło znaczący dodatek do regionu Speyside, znanego obszaru produkcji szkockiej whisky. W przeciwieństwie do wielu swoich starszych odpowiedników, Glenallachie była stosunkowo nowoczesna – zaprojektowana tak, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na whisky w połowie XX wieku. Podstawową rolą destylarni na początku jej istnienia była produkcja whisky do celów mieszania. Mocny charakter trunku Glenallachie sprawił, że stał się on cennym składnikiem różnych szkockich whisky typu blend. Przełomowym momentem w historii GlenAllachie był rok 2017, kiedy destylarnia została przejęta przez The GlenAllachie Distillers Company Limited, na której czele stoi Billy Walker wraz z jego partnerami Trishą Savage i Grahamem Stevensonem. Billy Walker, weteran branży whisky, mający na swoim koncie sukcesy w destylarniach BenRiach i GlenDronach, wniósł do Glenallachie bogate doświadczenie i odnowioną wizję. Wówczas rozpoczęła się era single malt.
Destylarnia Glenallachie kładzie duży nacisk na zarządzanie drewnem, czyli beczkami. Skrupulatnie wybierają i pozyskują beczki, wierząc, że jakość drewna i rodzaj beczki znacząco wpływają na ostateczny smak whisky. Marka często wydaje edycje specjalne i serie eksperymentalne. Wydania te ukazują ich innowacyjnego ducha i chęć odkrywania różnych procesów starzenia i kombinacji smaków. Przykładem takiej kolekcji jest Virgin Oak Series, której reprezentantem jest 8-latek.
Złocisty single malt prezentuje doskonale zbalansowane i wyważone smaki delikatnych przypraw, aromaty karmelu i rozgrzewający finisz.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: karmel, toffi i przyprawy takie jak cynamon i gałka muszkatołowa;
Smak: nuty wanilii, miodu i toffi, a także pikantne i drzewne nuty dziewiczego dębu;
Finisz: długi i rozgrzewający, z utrzymującymi się nutami dębu i przypraw;
Rozkoszowanie się whisky dojrzewającą w dębowych beczkach z pierwszego napełnienia to przeżycie zmysłowe, które wymaga uważnej obserwacji i degustacji. Poświęcając czas na docenienie wyjątkowych cech nadawanych przez dziewiczy dąb, możesz w pełni delektować się i zrozumieć złożoność tego charakterystycznego rodzaju whisky. W potęgowaniu doświadczeń pomoże odpowiednie szkło w kształcie tulipiana i pokojowa temperatura pomieszczenia.
Pękata butelka i długa szyjka to jedne ze znaków rozpoznawczych whisky Glenallachie. To, co jeszcze rzuca się w oczy to złocisty napis, logo, wykonane charakterystyczną czcionką. Poniżej głównej, czarnej etykiety umieszczono niebieską etykietę o złotych napisach, na której znajdziemy informacje na temat butelkowania. Obłe szkło skrywa się w prostokątnym opakowaniu.
Whisky dojrzewająca w beczkach z dziewiczego dębu może spodobać się szerokiemu gronu odbiorców, z których każdy docenia inne aspekty jej unikalnego profilu. Doświadczeni miłośnicy whisky często poszukujący wyjątkowych i charakterystycznych wyrazów z pewnością zainteresują się bursztynowym 8-latkiem. Dojrzewanie w beczce z dębu dziewiczego oferuje inny profil smakowy w porównaniu do tradycyjnych typów beczek, co czyni go intrygującym wyborem dla tych, którzy chcą poszerzyć doświadczenia swojego podniebienia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Chivas Brothers Distillery |
Marka | CHIVAS REGAL |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 13Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański |
Opakowanie | Karton |