Dlaczego warto kupić whisky Chivas Regal Extra?
- W 1950 roku firma kupiła gorzelnię Milton, która dziś znana jest pod nazwą Strathisla i dostarcza głównego destylatu słodowego dla mieszanki Chivas Regal
- Debiutowała w 2014 roku
- Pełna aromatów sherry – od ciemnej czekolady po pikantny imbir
- Stworzona z destylatów leżakowanych przede wszystkim po Sherry Oloroso
- Znakomita na kostki lodu
- Świetny stosunek jakość-cena
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2019 roku
Chivas Regal Extra rodzi się ze żmudnego rzemiosła doświadczonych mistrzów. Szkocka blended whisky dojrzewa w specjalnie dobranych beczkach po sherry Oloroso z pierwszego napełnienia, które śmiało potęgują bogactwo smaków i aromatów trunku i nadają mu bursztynowy kolor. Rezultat doskonałej destylacji pełen jest akordów ciemnych owoców i bogatej czekolady, zbalansowany z ziołowym miodem, ostrym imbirem i odrobiną dymu z cygara. Butelkowana z mocą 40% mieszanka najlepiej smakuje w towarzystwie lodu lub kropli wody.
Marka Chivas Regal oferuje najczęściej wybierane szkockie blended whisky na świecie. Jej historia sięga aż do 1786 roku, a obecnie jest zarządzana przez przedsiębiorstwo Penord Ricard. Pierwszymi właścicielami byli jednak George Taylor i Alexander Milne. Destylarnia marki położona jest w jednym z regionów szkockich whisky, w Speyside. Whisky w tych terenów znane są z wyjątkowe owocowego charakteru i braku torfowych akcentów. Spośród konkretnych akordów w słodach ze Speyside wyróżnić z łatwością można elementy gruszki, jabłka, miodu, wanilii i przypraw.
Whisky blended to produkt, który zawiera mieszankę whisky dojrzewającej w beczce i whisky zbożowej. W procesie produkcji pozycji Chivas Regal Extra, jak i podczas powstawania innych produktów marki, wykorzystywana jest woda z lokalnych źródeł, znanych jako Fons Bullen. Gleba Speyside jest całkowicie pozbawiona torfu, co sprawia, że w whisky nie znajdziemy dymnych akcentów. Zdolność produkcyjna gorzelni wynosi 2,4 mln litrów rocznie. Produkcja szkockiej whisky została prawnie uregulowana w 2009 roku, w taki sposób, aby żaden inny alkohol niepodtrzymujący wyróżnionych zasad nie mógł być dłużej nazywany szkocką whisky. Do zasad tych należy między innymi obowiązek wytwarzania szkockiej na terenie Szkocji od etapu produkcji zacieru do kroku butelkowania. Dodatkowo trunek musi leżakować w dębowych beczkach przez okres co najmniej 3 lat i być butelkowany z minimalną mocą 40% alkoholu.
Chivas Regal Extra to przede wszystkim finezyjne akcenty przyjemnych dla podniebienia owoców, które w połączeniu z miodowymi akordami zapewniają obfite wrażenia sensoryczne.
Barwa: głęboki bursztyn;
Aromat: owoce, trawiaste akcenty, miód, maślane tosty, dżem;
Smak: marmolada, miód, karmelki;
Finisz: słodki i wytrawny w tym samym czasie, średniej długości;
Większość whisky pijanych na całym świecie to mieszana szkocka. Jeżeli myślimy o zaserwowaniu koktajlu na bazie whisky, postawmy właśnie na blended whisky. Dlaczego? Neutralizuje mocne smaki, dzięki czemu jest łatwiejsza do picia i bardziej odpowiednia do miksowania niż single malt whisky. Najpopularniejszym sposobem na mieszankę jest jednak degustacja z lodem – przez miłośników whisky postrzegana jako grzech, ale kogo to interesuje? Chivas Regal Extra świetnie smakuje również z lemoniadą, sodą lub piwem imbirowym. Tradycyjny sposób picia mieszanki w Szkocji nazywany jest „pół na pół” (lub hauf an hauf). Chodzi o to, aby twoje piwo i whisky były „obok siebie,” co oznacza, że przechodzisz od jednego smaku do drugiego.
Butelka naszego rubinowego bohatera jest pękata, obła i ma niedługą, delikatnie profilowaną szyjkę, zakończoną złotą zakrętką. Poniżej dostrzeżemy wytłoczoną w szkle datę 1801 – w tym właśnie roku rozpoczęła się oficjalna produkcja whisky, mimo że destylarnia pracowała na pełnych obrotach już pół dekady wcześniej. Na froncie umieszczono bordową etykietę ze złotą obramówką. Nazwa trunku została ujęta w charakterystyczną dla marki czcionkę. Poniżej umieszczono jeszcze jedną etykietę, tym razem mniejszą i podłużną, o złotej barwie. Znajdziemy na niej podpis Master Blendera, odpowiedzialnego za kupaż destylatów, informacje o objętości szkła oraz o mocy alkoholu. Trunek sprzedawany jest w prostokątnym pudełku, którego bordowa barwa komponuje się z etykietą. Jej kopie znajdziemy również na samym pudełku.
Chivas Regal Extra został zdobywcą pierwszego miejsca w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2019 roku, International Spirits Challenge w 2019 roku oraz The Scotch Whisky Masters w 2015 roku. Blendowi udało się również zdobyć srebrny medal w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2018 roku. Wspaniała mieszanka z obszernej gamy produktów popularnej i uwielbianej przez wszystkich marki pozwala zapoznać się z przyjemnymi smakami słodkich owoców i akcentów koszonej trawy. Whisky jest idealną reprezentacją regiony Speyside, w którym mieści się destylarnia. Sprawdzi się zarówno w drinkach, jak i podczas degustacji bez dodatków lub na kościach lodu. Jej wielowymiarowość sprawia, że będzie doskonała podczas spotkań z przyjaciółmi, jak i jako kompan podczas spokojnego wieczoru.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Region | Speyside |
Producent | Chivas Brothers Distillery |
Marka | CHIVAS REGAL |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 86 |