Dlaczego warto kupić Dalwhinnie 15 years old?
- „Dalwhinnie” po gaelicku oznacza „Miejsce spotkań”
- To jedna z 6 whisky z serii Classic Malts of Scotland
- Leżakowana przez 15 lat w beczkach po Bourbonie
- Butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 43% ABV
- Lekka, elegancka, niezwykle przyjemna
- Swego czasu otrzymała 95 punktów (na 100 możliwych) w Whisky bible Jima Murraya
- Doskonały stosunek jakość-cena
15-letni Dalwhinnie to wspaniały szkocki trunek typu single malt, któremu Jim Murray przyznał 95 punktów w swojej Biblii Whisky. Stanowi dobre wprowadzenie do rozkoszy whisky single malt - eleganckiej, gładkiej i średnio treściwej, z lekkim, owocowym podniebieniem i nutą wrzosu na finiszu. Trunek należy do gamy Classic Malt Diageo. Płyn leżakuje w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie jest butelkowany z mocą 43% alkoholu.
Historia marki rozpoczyna się w roku 1897, kiedy trzej mężczyźni: John Granta, George Sellar i Alexander Mackenzie postanawiają otworzyć własną działalność i budują destylarnię. Już rok później zakład trafia w ręce rodziny Blyth, która to rozpoczyna właściwą produkcję, wypuszcza pierwsze trunki i nadaje miejscu nazwę Dalwhinnie. Słowo w języku gaelickim, od którego pochodzi nazwa Dalwhinnie, to Dail-coinneeamh, co tłumaczy się jako „równina spotkań”. Trzy wieku temu na wietrznych, surowych terenach gór szkockich między pasmami Grampian i Monadhliath, zatrzymywali się poganiacze bydła, aby nabrać sił przed dalszą podróżą na południe. Lokalizację destylarni podyktował dostęp do źródła krystalicznie czystej wody, Lochan-Doire-Uaine oraz obecność torfowej gleby. Gorzelnia mieści się na wysokości 353 metrów nad poziomem morza, co czyni ja jedną z najwyżej położonych zakładów tego typu w kraju. Przez większość dekad swojej działalności, destylarnia skupiała się na produkcji whisky typu blended, która do dzisiaj trafia do mieszanek Black and White i Buchanan. Kiedy w latach 80. markę przejęła międzynarodowa firma Diageo, destylaty słodowe Dalwhinnie zyskały światową sławę i zostały uwzględnione w grupie sześciu słodów z serii Classic Malts wśród takich trunków jak: Talisker, Oban, Lagavulin, Cragganmore, Glenkinchie.
Zacier stanowi bazę whisky. Jego produkcja obejmuje namoczenie ziarna jęczmienia wodą, wysuszenie go, zmielenie i zatarcie w kadziach zaciernych przy pomocy gorącej wody. Woda używana w wielu etapach produkcji trunku Dalwhinnie pochodzi z krystalicznie czystego źródła Lochan an Doire-Uaine („jezioro w zielonym gaju”), położonego na wysokości 2000 stóp. Woda z górskiego źródła nadaje trunkowi łatwo przyswajalnego, słodko-słonego smaku i dymnego, górskiego charakteru. To dobro czerpane prosto z natury!
Przygotowany i ostygły zacier poddawany jest w kolejnych etapach fermentacji – wówczas drożdże żywią się cukrami i produkują alkohol o mocy do kilkunastu procent. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach zwiększa moc trunku oraz finalnie wydziale część cieczy, która ląduje w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. Maturacja naszego bohatera trwa 15 lat. W tym czasie drewno dębu nieustannie pracuje, nadając zawartości beczek delikatności, finezji smaku i waniliowych nut. W odpowiednim czasie przychodzi pora na butelkowanie.
15-letnia pozycja destylarni Dalwhinnie oferuje wyważoną harmonię słodyczy, owocowych nut i dymu uzyskanego poprzez suszenie ziarna jęczmienia torfem. Dębowe i waniliowe akcenty występują dzięki maturacji w beczkach dębowych.
Barwa: jasny bursztyn z refleksami;
Aromat: toffi, owocowa sałatka z nektarynką, budyń waniliowy, kwiatowe nuty, jabłko, gruszka i odrobina dymu;
Smak: słodowy, orzechy włoskie nasączone miodem, biszkopt waniliowy, delikatny dym;
Finisz: zaskakująco długi, orzechowy, słodki i migdałowy;
Jak degustować 15-letniego, szkockiego single malta? Producent rekomenduje raczenie się trunkiem bez dodatków, z ewentualnym dodatkiem paru kropli wody. Woda w szklance z whisky potrafi zdziałać cuda i poszerzyć wrażenia sensoryczne. Istotny jest również dobór odpowiedniego szkła. Nie masz kieliszka do whisky? Nie przejmuj się – wystarczy typowa szklanka do tego typu trunków o grubszym dnie w typie tumbler.
Pękata butelka z beżowo-złotą etykietą prezentuje się elegancko i klasycznie. Finezyjna czcionka nadaje całości finezji i luksusowego charakteru. Na emblemacie marki nie mogło zabraknąć górskich szczytów, symbolu Szkocji, czyli lwów i wizerunku destylarni. Butelka zawiera wszystkie najpotrzebniejsze informacje na temat produktu: typ, wiek, miejsce produkcji, rok otwarcia destylarni, objętość oraz moc. Trunek kupimy w ozdobnym pudełku, o niepopularnym kształcie i designie pasującym do etykiety.
15-letni Dalwhinnie, jako flagowa pozycja szkockiej destylarni, ucieszy każdego fana trunków typu single malt. To trunek o dobrej opinii w świecie whisky, który z powodzeniem wprowadzi w świat złotych alkoholi każdego laika i początkującego. Harmonijne połączenia smakowe sprawdzą się podczas samotnej degustacji lub kolacji w większym gronie. Słodko-owocowy płyn umili każdy wieczór i rozgrzeje podczas niepogody. Przystępna cena również powinna zachęcić do wyboru tej klasycznej pozycji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalwhinnie Distillery |
Marka | DALWHINNIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 95 |