Destylarnia Tullibardine dodała do swojej kolekcji Fine Aged nowe wyrażenie – piętnastoletniego single malta, dojrzewającego w beczkach po złocistym bourbonie z pierwszego napełnienia. Butelkowany z mocą 43% alkoholu słód został starannie przygotowany przez niesamowity, pełen pasji zespół z destylarni położonej u wrót regionu Highlands. Prezentuje słodki i ciepły charakter miodowych smaków, fale jabłek i budyniu, a także nuty świeżego biszkopta.
Destylarnia Tullibardine ma jedną z najstarszych historii destylacji w Szkocji. Produkcja alkoholu odbywa się tam już od XV wieku! Najwcześniejsze wzmianki pochodzą z 1488 roku, kiedy młody król Jakub w drodze na koronację zatrzymał się w miejscowym browarze, aby kupić piwo. W 1798 roku William i Henry Bannerman otworzyli pierwszą destylarnię Tullibardine, choć działała ona tylko przez rok. W 1814 Andrew Bannerman spróbował ponownie – kolejna gorzelnia przetrwała do 1837 roku. William Delme-Evans był odpowiedzialny za przekształcenie pierwotnego browaru w gorzelnię Tullibardine, po tym jak kupił ziemię w 1947 roku. Była to pierwsza destylarnia zbudowana w Szkocji od 1900 roku. Po przetestowaniu pobliskiej wody źródlanej zdał sobie sprawę, że odkrył idealną miejsce do destylacji whisky! Okoliczne wzgórza są dobrze znane z wydobywanego z nich złota, które powstało ponad 400 milionów lat temu z warstw bazaltu i czerwonego piaskowca. Jakość wody jest tutaj tak wysoka, że w 1979 roku Highland Spring zaczęło ją butelkować! Ta sama woda stanowi bazę każdego dramu marki Tullibardine.
Tullibardine Distillery szczyci się tym, że działa w tradycyjny sposób, kontynuując tradycyjne wytwarzanie szkockiej whisky single malt. Po podwójnej destylacji w miedzianych alembikach, whisky dojrzewa w ręcznie wyselekcjonowanych beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie z najlepszych destylarni. Aż 70% smaków i aromatów dramu pochodzi właśnie z beczek. Od momentu otwarcia rozlewni, Tullibardine stała się jedną z niewielu gorzelni w Szkocji, która destyluje, maturuje i butelkuje wszystko na miejscu, co daje pełną kontrolę nad procesem!
Tullibardine 15YO oczarowuje kremowymi akcentami budyniu, herbatników i konfiturą z jagód. A wszystko to pod przykryciem bursztynowej szaty.
Barwa: jasne złoto pełne refleksów;
Aromat: brązowy cukier, kwiaty, jabłko i budyń waniliowy;
Smak: miód, płatki owsiane, herbatniki i jagody;
Finisz: karmelizowane orzechy, kremowy dąb i mango;
Soczysty single malt o kremowych nutach najlepiej smakuje bez dodatków. Nasi specjaliści radzą pić whisky w szklance typu tumbler lub w specjalnym kieliszku przeznaczonym do degustacji. Forma szkła ma znaczenie – odpowiednie kształty szklanki wydobędą z whisky konkretne nuty smakowe i aromatyczne. Dla wzmocnienia profilu warto dodać do single malta dwóch kropli krystalicznej wody niegazowanej.
Grafik się napracował – opakowanie, w którym mieści się single malt, jest naprawdę mocno detaliczne i zdecydowanie wyjątkowe! Znajdziemy na nim rysunek przedstawiający bardzo szczegółowo tereny Highlands i okolicę destylarni: pola, drzewa, a nawet samą destylarnię i stojące przed nią dębowe beczki. Elementy tej grafiki umieszczono również na etykiecie. Przezroczysta butelka jest zgrabna, smukła i ma długą szyjkę zakończoną czarną zakrętką.
Delikatny, słodki single malt dla wielbicieli kremowych smaków. Idealny do degustacji w pojedynkę, jak i do raczenia się nim w większej grupie. Dobra pozycja na prezent dla wielbiciela finezyjnych słodów. Kolejne ciekawe wydanie, które na stałe weszło do zróżnicowanego asortymentu destylarni Tullibardine.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TULLIBARDINE |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |