Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomintoul 14 letni 46% 0.7 L?
- Master Distillerem w Tomintoul od ponad 30 lat jest Robert Fleming (w branży od 1974 roku)
- Debiutowała w 2009 roku
- Pełna, gładka, mnóstwo akcentów owsianki, wanilii, migdałów, orzechów, kawy, karmelu, herbatników oraz miodu, nut trawiastych, kwiatów, cytrusów i ciepłych przypraw
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 14 lat w beczkach po bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Niezwykle solidny przykład łagodnego charakteru Speyside
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem i oceną 95/100 pkt na International Wine &SpiritsCompetition w 2019 roku
Oto 14-letni single malt z rejonu Speyside ze Szkocji prosto od Tomintoul-Glenlivet Distillery. Trunek został zablokowany z mocą 46%, zaraz po leżakowaniu w dębowych beczkach po bourobie. Wypust zadebiutował w 2009 roku i od razu zyskał sobie ją liczną grupę wielbicieli. Delikatna whisky prezentuje finezyjne aromaty biszkoptowego ciasta z czerwonymi jabłkami, kremowe smaki oraz finisz pełen przypraw. W 2019 roku single malt został nagrodzony złotym medalem w konkursie International Wine & Spirit Competition.
Destylarnia Tomintoul-Glenlivet została otwarta W 1964 roku. Leży w regionie Speyside, czyli jednym z pięciu głównych terenów w Szkocji ściśle związanych z produkcją whisky. Speyside słynie z delikatnie owocowych i kremowych whisky, których produkcji sprzyja delikatny klimat. Na tym niewielkim obszarze mieści się około 50 gorzelni. Zakład leży w miasteczku o tej samej nazwie, tuż nad brzegiem rzeki Avon, stanowiącej dopływ Livet - stąd drugi człon nazwy destylarni “Glenlivet”. Tomintoul to jedna z najwyżej położonych szkockich gorzelni. Mieści się na wysokości 350 metrów nad poziomem morza.
Proces produkcji single malt whisky rozpoczyna się od momentu moczenia ziarna jęczmienia, aby zachęcić je do kwitnięcia. Następnie odbywa się jego suszenie, mielenie i zacieranie. Finalnie powstaje zacier słodowy, będący bazą każdej słodowej whisky. Aby dodać trunkowi dymnych nut, wiele gorzelni stosuje torf podczas suszenia ziarna. Tomintoul wytwarza jednak whisky pozbawioną smaków i zapachów palonego drewna i morskich wodorostów. Niewiele trunków ze Speyside może poszczycić się tymi cechami. Destylarnia Tomintoul ma jednak w swojej ofercie słody bardziej torfowe, niż 14-latek.
Należy zaznaczyć, jaki istotną rolę przy produkcji whisky odgrywa woda. Surowiec ten jest wykorzystywany niemal przy każdym etapie produkcji, dlatego musi być jak najlepszej jakości.
Zdolności produkcyjne szkockiej destylarni powalają na kolana. W ciągu całego roku gorzelnia jest w stanie wytworzyć ponad 3 miliony litrów whisky. Etap podwójnej destylacji odbywa się w największych miedzianych alembikach w całym regionie Speyside. Gotowy do maturacji destylat, ląduje w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Przez następne 14 lat whisky wchodzi w interakcje z drewnem beczek, które nadaje jej delikatnych, waniliowych smaków i aromatów. W odpowiednim czasie single malt jest skontrolowany przez Master Distillera i skierowany do butelkowania.
Tomintoul 14 Years Old To klasyczny przykład słodu ze Speyside. Single malt jest delikatny i kremowy, a charakteru nadają mu ciepłe nuty ciasta, wanilii i karmelu.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: niezwykle subtelny, nuty ciasta, czerwone jabłko, karmę z cytryną;
Smak: delikatnie kremowy, akordy jęczmienne, wyczuwalna wanilia i toffi;
Finisz: finezyjne nuty przypraw, dość długi;
Nie ma jednego poprawnego sposobu na degustację 14-letniego Tomintoul. Single malta warto pić bez dodatków lub z trzema kroplami wody. W cieplejszy dzień dobrze wlać miarkę whisky do niskiej szklanicy o grubym dnie, wypełnionej dwoma kostkami lodu. Destylat z Speyside sprawdzi się również w alkoholowych koktajlach. Stawiasz na klasykę? Zdecyduj się na Whisky Sour lub Manhattan. Możesz również sięgnąć po książkę barmańską lub do własnej wyobraźni i sam stworzyć idealne połączenia smakowe.
Kiedy Angus Dundee Distillers przejęło destylarnię, jedną z pierwszych zmian było ujednolicenie kolekcji. Wszystkie wypusty z określeniem wieku zyskały spójny wygląd. I tym razem butelka Tomintul jest dość wysoka, zgrabna i lekko profilowana. Jej szkło jest bezbarwne, dzięki czemu w pełni można podziwiać piękną, bursztynową barwę whisky wewnątrz. 14-latek zyskał beżową etykietę o bordowych i złotych napisach. Kolorystyka etykiety komponuje się z tubą o krwistoczerwonej barwie, na której umieszczono widok na wartką rzekę i góry Speyside. Zarówno na etykiecie, jak i na tubie znajdziemy dokładny opis single malta.
Tomintoul stanowi klasyczny przykład regionu Speyside. Ten delikatny trunek, pełen kremowych nut wanilii, toffi i maślanych ciastek, prezentuje na tyle dostępne smaki i aromaty, że przekona do siebie zarówno amatorów, jak i prawdziwych znawców. To idealna pozycja, która wprowadzi w świat bursztynowych płynów. Stanowi idealny prezent zarówno dla smakosza single malt whisky, jak i dla nowicjusza. 14-latek sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa i zapamiętana.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, dąb amerykański |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Jim Murray | 91 |