Dlaczego warto kupić whisky Glenlivet Carn Dulack Single Cask Strength?
- Dwa lata przed oficjalnym uruchomieniem The Glenlivet (1822 rok) whisky tej zażyczył sobie skosztować król Jerzy VI
- Debiutowała w 2016 roku tylko i wyłącznie na rynku polskim
- Pełna, zróżnicowana, niemal oleista, bogata, dużo owoców, keksu, miodu, wanilii, lukrecji i pikantnego imbiru
- Stanowi destylat z pojedynczej beczki (tzw. single cask) leżakowany przez 14 lat w beczkach po sherry
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z naturalną mocą beczki (tzw. cask strenght) 60,2% ABV
- Znakomita pozycja dla kolekcjonerów – na świat wypuszczono jedynie 600 butelek!
- „Carn Dulack” to nazwa punktu orientacyjnego na przemytniczym szlaku prowadzącego z doliny Glenlivet to Perth
Ten limitowany, 14-letni Glenlivet dojrzewał w beczkach po sherry, a następnie został rozlany do eleganckich butelek z zachowaniem mocy prosto z beczki – 60,2% alkoholu. Bądźcie gotowi na obfite fale owoców, takich jak gruszki i jabłka. Do tego obszerna paleta pełna imbiru, miodowego ciasta, wanilii i lukrecji. Na finiszu korzenne przyprawy, które zostaną z Wami na długo. Szkocka destylarnia z regionu Speyside kolejny raz udowodniła, że zasługuje na miano najlepszej gorzelni whisky słodowej.
Destylarnia Glenlivet została założona w 1824 roku. Rolnik George Smith wydzierżawił ziemię od księcia Richmond, aby stać się jednym z pierwszych gorzelników, którzy uzyskali licencję na legalną produkcję whisky. Smith sam był nielegalnym gorzelnikiem, ale szybko zdał sobie sprawę, że dzięki legalnej produkcji może osiągnąć znacznie większy zysk. W 1824 roku w górnej części Drumin wybudowano zakład. Decyzja Smitha o uzyskaniu koncesji została uznana za zdradziecką przez jego sąsiadów, którzy również nielegalnie destylowali. Smith otrzymywał groźby spaleni nowo wybudowanej destylarni, a do tego zaczął nosić przy sobie dwa rewolwery, które dziś można obejrzeć podczas zwiedzania zakładu. Mężczyzna nigdy jednak nie okazał słabości, dzięki czemu destylarnia radziła sobie świetnie. W 2001 roku Pernod Ricarda zakupił Diageo i stał się właścicielem szkockiej destylarni. Glenlivet stał się w ostatnich latach jeszcze silniejszy, poszerzając raz po raz swój asortyment i zwiększając produkcję, nie tracąc przy tym jakości.
Woda używana do produkcji pochodzi ze studni Josie. Zdolność produkcyjna destylarni to niewiarygodne 10,5 miliona litrów rocznie. Fermentacja gorzelnicza trwa 50 godzin, czyli stosunkowo długo. Nowoczesna kadź zacierna destylarni pozwala destylatorowi wydobyć z ziarna maksymalną ilość cukru słodowego. Destylarnia nadal używa drewnianych washbacków. Są one znacznie trudniejsze do czyszczenia niż współczesne wyroby ze stali nierdzewnej, jednak pozwalają zachować autentyczność ducha. Uważa się również, że użycie drewna nadaje whisky subtelne i zniuansowane smaki. 14-letni Glenlivet dojrzewa w dębowej, pojedynczej beczce („single cask”). Whisky single cask to klasa premium whisky, w której każda butelka pochodzi z indywidualnej starzejącej się beczki, a nie z mieszania zawartości różnych beczek w celu zapewnienia jednorodności koloru i smaku.
14-letni Glenlivet Single Cask powala długim finiszem pełnym przypraw, zachwyca smakiem miodu i aromatami owoców i ciasta.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: dużo owoców, keks, imbir i lukrecja;
Smak: wanilia, nuty białego pieprzu, miód;
Finisz: jeszcze więcej imbiru i fale intensywnych przypraw korzennych;
Limitowany single malt, zabutelkowany z mocą 60,2% alkoholu, to intensywna uczta dla naszego podniebienia. Cieszcie się 14-latkiem bez dodatków – tylko w taki sposób poznacie prawdziwą whisky. Dla wzmocnienia wrażeń warto dodać do single malta dwie krople wody o pokojowej temperaturze. Wówczas na wierzch wyjdą ukryte głębiej akcenty białego pieprzu i zachęcającej lukrecji.
Elegancka, wyrafinowana butelka kryje się w prostokątnym pudełku o granatowej barwie. Bezbarwne szkło butelki pozwala podziwiać bursztynową barwę single malta zza gładkiej tafli. Na froncie butelki umieszczono etykietę. Znajdziecie na niej podpis mistrza destylacji, datę zabutelkowania, informację o wieku i użytych beczkach, a także o mocy trunku. Prosta elegancja to zawsze najlepsze rozwiązanie.
14-letni single malt o mocy prosto z dębowej beczki to pozycja nie tylko dla fanów popularnej, szkockiej destylarni, ale również dla wielbicieli słodkich, wyważonych dramów świetnej jakości. Stworzona bardziej z myślą o smakoszach, niż o nowicjuszach w temacie, zachwyci każdego z doświadczonym podniebieniem. Najlepsza reprezentacja regionu Speyside z możliwych!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenlivet Distillery |
Marka | GLENLIVET |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 60.2 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Nakład | 600 butelek |