Seria Jack Daniel's Master Distiller to niezwykła kolekcja poświęcona mistrzom destylacji amerykańskiej marki, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. W 2012 roku ukazało się siedem butelek upamiętniających wybitnych specjalistów whisky. Piąta partia upamiętnia Franka „Bobo” Thomasa, mistrza destylacji w latach 1966-1988. Złocista whisky z Tennessee, butelkowana z mocą 43% alkoholu, oferuje jeszcze więcej klasycznie waniliowych i karmelowych smaków w towarzystwie delikatnych fal bananowego koktajlu i prażonego dębu.
Destylarnia założona w 1866 roku przez Jacka Daniela w Lynchburgu w stanie Tennessee jest jednym z najbardziej znanych producentów whisky na świecie. Jack Daniel’s Tennessee Whiskey jest wytwarzana z najlepszego słodu kukurydzianego, żytniego i jęczmiennego. Najstarsza zarejestrowana destylarnia w Stanach Zjednoczonych to dom dla najlepiej sprzedającej się na świecie indywidualnej marki whisky. Jack Daniel’s została pierwotnie stworzona przez samego Jacka Daniela. JDziś to autentyczna kulturowo marka z długim i bogatym dziedzictwem. Destylarnia Jack Daniel jest wpisana do Krajowego Rejestru Miejsc Historycznych. Odkąd Brown-Forman kupił markę Jack Daniel’s w 1956 roku, stała się ona jedną z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich brandów na świecie, z ponad 10 milionami skrzynek sprzedawanych rocznie w ponad 170 krajach.
W swojej 150-letniej historii Jack Daniel's zdobył wiele złotych medali na całym świecie. Jego sukces można przypisać wyjątkowemu sposobowi, w jaki wytwarzany jest od pokoleń - przy użyciu najlepszego słodu kukurydzianego, żytniego i jęczmiennego, a także czystej wody źródlanej wolnej od żelaza. Do tego dochodzi jeszcze doświadczenie kolejnych Master Distillerów, którym dedykowana została cała seria amerykańskiej marki. Nie zapominajmy o zmiękczanych, dębowych beczkach, które wcześniej poddawane są zwęgleniu.
Jack Daniel's Master Distillers No.5 to jeszcze więcej kremowej wanilii i soczystego karmelu, tym razem w towarzystwie bananowego koktajlu i delikatnie prażonych orzechów.
Barwa: złocista;
Aromat: wyrafinowana wanilia, karmelowy krem, grzanka z masłem;
Smak: bananowy koktajl, prażone orzechy i kremowy dąb;
Finisz: słodki, karmelowo-miodowy;
Specjalny Jack Daniel's ze specjalnej kolekcji dobrze smakuje w wielu formach. Podczas pierwszego spotkania ze złocistym dramem, warto degustować go bez dodatków. Później dobrym pomysłem będzie dodanie do whisky dwóch kropli wody. Nic nie stoi również na przeszkodzie wykorzystania kremowego alkoholu w drinku – szczególnie mocno polecamy zapoznać się z przepisem na Whisky Sour, która na Jacku Danielsie smakuje najlepiej!
Nie mogło być inaczej – Jack Daniel's Master Distiller No 5 mieści się w butelce o klasycznym, dobrze wszystkim znanym kształcie. Również etykieta emanuje tradycyjnym designem, dodano jednak srebrzyste elementy. Butelka skrywa się w wąskim, prostokątnym pudełku, na którego froncie umieszczono zdjęcie geniusza destylacji, Franka „Bobo” Thomasa.
Seria Master Distiller amerykańskiej marki Jack Daniel's to ciekawa gratka dla wielbicieli brandu z Tennessee. Każdy z mistrzów destylacji dodał od siebie cegiełkę, która zaważyła na dalszym sukcesie Jacka Danielsa. Nie musimy się martwić, czy destylarnia utrzyma ten sam wysoki poziom przez kolejne dekady – za każdym razem trafia w ręce najlepszych specjalistów. Jack Daniel's Master Distiller No. 5 wspomina dwudziestolecie, w którym świat zakochiwał się coraz bardziej w bursztynowej whiskey.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |