14-letni single malt Balvenie Caribbean Cask To kolejna pozycja z obszernego katalogu produktów szkockiej destylarni ze Speyside. I tym razem szansę na zaprezentowanie swoich umiejętności osiągniętych przez 50 lat pracy na stanowisku gorzelnika miał David Steward. Lata doświadczenia Master Blendera destylarni Balvenie sprawiły, że na rynku whisky pojawiło się wiele ciekawych produktów sygnowanych jego nazwiskiem. Balvenie Caribbean Cask osiąga wyjątkowe walory sensoryczne dzięki leżakowaniu w beczkach po karaibskim rumie przez parę miesięcy, zaraz po spędzeniu 14 lat w klasycznych beczkach dębowych. Single malt emanuje słodyczą, nutami tropikalnych owoców, waniliowymi akordami oraz przedłużonym, obfitym finiszem.
Historia marki Balvenie rozpoczyna się w 1892 roku. To wówczas William J. Grant postanawia zbudować destylarnię i nadać jej nazwę, która z języka greckiego tłumaczona jest jako “kraina szczęścia”. Od początku produkcji wypusty destylarni spotkały się z zainteresowaniem i szerokim uznaniem. W roku 1971 zakład został poddany renowacji, a liczba destylatorów zwiększyła się do dziewięciu. Marka do dzisiaj pozostaje w rękach firmy Grant & Sons Ltd.
Destylarnia Balvanie specjalizuje się przede wszystkim w produkcji single malt whisky. Każdego roku zakład jest w stanie wyprodukować 5,6 mln alkoholu, co jest dosyć wysokim wynikiem jak na gorzelnie w tym stylu. Gorzelnia szczyci się tym, że większość etapów produkcji odbywa się w zakładzie. Gorzelniczy marki posiadają dostęp do słodowni, a nawet do miejsca, w którym powstają beczki. Co więcej, jęczmień wykorzystywany do produkcji zacieru słodowego, uprawiany jest na prywatnym terenie destylarni, o wielkości 1000 akrów. Jakby tego było mało, Balvenie wciąż stosuje tradycyjną metodę składowania ziarna na podłodze. Z uwagi na wysokie zdolności produkcyjne gorzelni, w niektórych wypadkach destylarnia zaopatruje się w słody z zaprzyjaźnionych słodowni. Balvanie nie wykorzystuje torfu do suszenia ziarna jęczmienia co sprawia, że destylaty pozbawione są dymnych nut palonego ogniska.
Kiedy zacier słodowy jest już przygotowany, rozpoczyna się proces fermentacji i destylacji. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach i ma podwójny wymiar. Po tych etapach ciecz ląduje w klasycznych, dębowych beczkach. Drzewo dębu wpływa znacznie na delikatność alkoholu i zapewnia mu waniliowe, a czasem nawet kokosowe nuty. Balvenie Caribbean Cask po 14 latach przenoszony jest do specjalnych beczek, w których wcześniej dojrzewał karaibski rum i spędza w nich kolejne miesiące. O charakterze tego wyjątkowego single malt decyduje szczególnie ten krok. Beczki po rumie sprawiają, że whisky staje się bardziej owocowa, głęboka i słodka. W odpowiednim czasie dochodzi do butelkowania z mocą 43% alkoholu.
14-etni single malt o nietypowym sposobie finiszowania, przedstawia szczególne smaki i aromaty. Na pierwszy plan wysuwają się egzotyczne nuty owoców, w smaku zachwyci nas element brązowego cukru i wanilii, a także pikanteria. Finisz natomiast zaprezentuje moc akordów jabłka prosto z drzewa.
Barwa: głęboki, miedziany bursztyn;
Aromat: moc tropikalnych owoców, słodki miód lipowy, brązowy cukier, skórka pomarańczy i toffi;
Smak: pikantny, czerwone jabłko zerwane prosto z drzewa, słodki karmel, nuty mango i mlecznej czekolady;
Finisz: dość długi o głębokim owocowym smaku;
Balvenie Caribbean Cask to wyjątkowa pozycja w świecie bursztynowych alkoholi. Z pewnością zasługuje na szczególne traktowanie. Na pierwszy raz rekomendujemy testowanie trunku bez zbędnych dodatków, ewentualnie z dwoma lub trzema kroplami wody. Krystaliczna woda jest w stanie otworzyć wachlarz smaków, ukrytych gdzieś głęboko pod bursztynową barwą whisky. Single malt, ze względu na głębie aromatów, sprawdzi się również w wielu drinkach. Nowoczesna miksologia przekonuje do wykorzystywania single malt whisky w koktajlach alkoholowych. Jeżeli nie jesteśmy przekonani do eksperymentów, na początek warto użyć Balvenie w takich klasykach jak Whisky Sour czy Manhattan. Zapewniamy – nie będziesz rozczarowany, a może nawet nabierzesz ochoty na bardziej skomplikowane zestawienia.
Butelka single malt od balwani prezentuje się niezwykle elegancko, a jej design zdecydowanie nawiązuje do charakteru beczkowania destylatu. Sama butelka jest dosyć obła, pękata i niewysoka, a szkło bezbarwne, co pozwala w pełni zachwycić się wspaniałym i głębokim kolorem alkoholu wewnątrz. Etykieta przybrała beżowy kolor, a napisy na niej mają bordową barwę. Na etykiecie znajdziemy wszystkie niezbędne informacje o whisky. Single malt sprzedawany jest w tubie, której design emituje etykietę z butelki.
Szkocka destylarnia kolejny raz udowadnia, że przez dekady funkcjonowania utrzymała wysoki poziom swoich produktów. Balvenie Caribbean Cask to kolejna odsłona single malta z serii, która nie powstałaby, gdyby nie zaangażowanie głównego Master Blendera gorzelni. 14 letnia whisky zaczerpnęła wszystko, co najlepsze z beczek po karaibskim rumie. Emanuje głębią i mocą smaków, które zachwycą nowicjuszy w świecie whisky, jak i znawców i wielbicieli. Niewiele jest na rynku produktów, których destylaty dojrzewały w tak wyjątkowych beczkach – być może to przekona Was do postawienia na Balvenie Caribbean Cask.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALVENIE |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |