Kolejna propozycja od niezależnego przedsiębiorstwa Hunter Laing. Tym razem to single malt produkowany z Fettercairn Distillery i butelkowany ze standardową dla linii The Old Malt Cask mocą 50% alkoholu. Trunek luksusowy i limitowany, wyszedł jedynie w liczbie 318 butelek. Destylat spędził 18 lat w dębowych beczkach. Maturacja whisky rozpoczęła się w listopadzie 1995 roku, a butelkowanie miało miejsce w grudniu w 2014 roku. Wiodące nuty w palecie single malta to malina, owsianka, tytoń i ananas. Finisz pełen jest mocnych dębowych smaków.
Fettercairn to jedna z najstarszych licencjonowanych destylarni w Szkocji. Została założona w 1824 roku przez Sir Alexandra Ramsaya, właściciela majątku ziemskiego, na którym znajduje się gorzelnia. Destylarnia nosiła pierwotnie nazwę „Nethermill”. Zarządzanie gorzelnią zostało następnie powierzone Jamesowi Duriemu, który później sam nabył zakład na własność. Odpowiedzialność za prowadzenie Fettercairn przechodziła z pokolenia na pokolenie w rodzinie Durie, aż do pożaru, który stracił miejsce w 1887 roku. Mimo, że destylarnia została odbudowana po pożarze to wypadek ten doprowadził do jej ponownego zamknięcia w 1926 roku. W latach sześćdziesiątych XX wieku gorzelnia przeżywała rozkwit produkcji, a liczbę alembików zwiększono z dwóch do czterech, podnosząc wydajność Fettercairn do dzisiejszego poziomu. Lata siedemdziesiąte XX wieku okazały się dla destylarni burzliwą dekadą, w której wielokrotnie zmieniała właścicieli, ostatecznie przechodząc w posiadanie Whyte & MacKay. W tym czasie Fettercairn pozostała jedną z nielicznych aktywnych destylarni w regionie Highlands, podczas gdy wiele innych zostało zamkniętych z powodu problemów gospodarczych w Szkocji w latach 80.
Niedawno historia destylarni zmieniła się po raz kolejny, kiedy Whyte & MacKay zostali wykupieni przez indyjskiego potentata biznesowego Vijaya Mallyę.
Pod względem procesu produkcji Fettercairn ma dość idealną lokalizację, ponieważ znajduje się tuż obok jednego z najwyższych pasm górskich w Szkocji. Dzięki temu destylarnia ma przez cały rok dostęp do niezwykle czystej i krystalicznej wody gromadzącej się w wyniku opadów deszczu i śniegu topniejącego w źródłach i jeziorach gór. Obecna zdolność produkcyjna gorzelni wynosi 1,6 miliona litrów whisky rocznie. Gorzelnia używała własnej słodowni do 1960 roku, kiedy to przestawiła się na pozyskiwanie słodu jęczmiennego od dostawców.
Fettercairn używa czterech alembików o charakterystycznym kształcie gruszki do produkcji swojej whisky. W destylarni zastosowano niekonwencjonalny proces chłodzenia w celu obniżenia temperatury alembików spirytusowych, w którym zimna woda pływa po zewnętrznej stronie destylatorów.
Gorzelnia posiada imponujące czternaście magazynów, które mogą pomieścić 32 000 dębowych beczek single malt. Producent 18-latka z linii The Old Malt Cask nie informuje czy destylaty leżakują w zakładzie Fettercairn, czy w magazynach marki Hunter Laing. Pewne jest jednak, że przedsiębiorstwo dostarcza do gorzelni najwyższej jakości beczki.
Specjalnie opracowana receptura 18-letniego singla matla zapewnia trunkowi idealny balans słodyczy z kawą, tytoniem i dębem.
Barwa: złoty z refleksami
Aromat: na pierwszy plan wychodzi malinowa konfitura, później nuty słodkiej owsianki z bananem i dąb;
Smak: kawa, ciasto maślane, tytoń i ananas;
Finisz: intensywny dąb;
Surowi wielbiciele whisky powiedzą, że single malt musi być kosztowany bez dodatków lub z dwoma kroplami wody w celu otwarcia wachlarza smaków i aromatów My preferujemy wyjście poza schemat i zaserwowanie trunku w drinku. Możesz zdecydować się na klasyczny koktajl, jak Manhattan, Mint Julep czy Old Fashioned. Jeżeli potrzebujesz rozgrzania, pij whisky na ciepło – z dodatkiem miodu, cynamonu, laski wanilii i ciepłej wody.
Linia The Old Malt Cask zawiera kilka produktów, z czego design każdej butelki jest niezwykle spójny, niemal identyczny. Każdy z single maltów Hunter Laing umieszczony jest w zgrabnej butelce o bezbarwnym szkle i długiej szyjce. Etykieta przy okazji każdego wydania podzielona jest na dwie części: zieloną i białą. Odnajdziemy na nich informację o typie trunku, roku rozpoczęcia maturacji i butelkowania, wieku oraz gorzelni, która wyprodukowała whisky. Nie może również zabraknąć smaku przedsiębiorstwa, czyli złotej głowy lwa. I tym razem trunek pakowany jest w zielone pudełko o kształcie sześciokąta.
Fettercairn Distillery w kolaboracji z Hunter Laing przedstawia ciekawego single malta, którego charakteryzuje balans owoców i słodyczy. 18 lat spędzonych w drewnianych beczkach nadało trunkowi smaków i aromatów, które z pewnością zostaną docenione przez fanów szkockiej whisky. Seria The Old Malt Cask to okazja na bliższe poznanie wielu destylarni rozsianych po całym kraju. Wyobraźmy sobie, jak piękną kolekcję stanowią zebrane wszystkie razem wypusty. Być może ograniczona ilość butelek przekona Cię do szybkiego kupna.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |