- Aberfeldy uważana jest za jedną z najsłodszych słodowych szkockich whisky – jest to efekt zarówno długiej fermentacji (65-85 godzin), jak i powolnej destylacji
- Debiutowała w 2005 roku
- Bogata, bujna, ciepła, energetyczna, słodki miód wrzosowy, krem z orzechów makadamia, pszczeli wosk, do tego krem waniliowy, świeże i suszone owoce, prażony kokos, śliwki, wiśnie, kawa, piernik, czekolada, odrobina ziemi i dymu, toffi, cytrusów, pieprzu i ciepłych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 21 lat, przy czym główna maturacja odbyła się w beczkach po Bourbonie, finisz zaś – w beczkach po sherry
- Świetna whisky na podkreślenie wyjątkowości unikalnych chwil
- Tytuł najlepszej single malt whisky z Highland na World Whiskies Awards w 2014 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Aberfeldy 21 years old na 88.
Kolejna wizytówka szkockiej marki Aberfeldy, czyli 21-latek, wprowadzony na rynek w październiku 2005 roku. Obfituje w miodowe i owocowe aromaty, dymne i waniliowe smaki oraz brzoskwiniowy finisz. Butelkowana z mocą 40% alkoholu słodowa whisky została oceniona przez Jima Murraya w jego Whisky Bible, czyli podręczniku whisky, na 88 punktów. Poza tym zdobyła całą serię złotych i srebrnych medali w branżowych konkursach. Po prostu trzeba jej spróbować!
Aberfeldy Distillery została otwarta w 1898 roku. Zakład zbudowała firma John Dewar & Sons Ltd., a lata rozwoju marki przypadły już na czasy zarządu potomków samego założyciela – który swoją drogą, przygodę z alkoholem zaczynał od handlu winem. Słód produkowany w Aberfeldy daje pięknie zbalansowaną whisky z nutami miodu wrzosowego. Destylarnia położona jest w samym sercu hrabstwa Perthshire i została okrzyknięta „najlepszym centrum turystycznym szkockiej whisky”.
Szkocka single malt z regionu Highlands przybiera wiele kształtów i form. Ponieważ region jest tak rozległy, trudno jest wypowiadać się ogólnikowo. W kierunku południowym pojawiają się lżejsze, bardziej owocowe whisky o zdecydowanej wytrawności. Świetnym tego przykładem jest Aberfeldy. 21-latek zawdzięcza swój miodowy charakter dębowych beczkom, które dodatkowo zapewniają słodom kremowych, waniliowych nut. Dram destylowany jest ze złocistego ziarna jęczmienia, a cały proces zachodzi w miedzianych alembikach, które oczyszczają alkohol z zamieszczeń. Na finalne smaki i aromaty single malta wpływ wiele czynników, od wody użytej w wielu etapach produkcji, poprzez dobór beczek, aż po czas leżakowania. Nie ma tutaj miejsca na przypadki, wszystko jest dokładnie zaplanowane przez najlepszych specjalistów.
Miód gra tutaj pierwsze skrzypce. Poza jego kremową słodyczą, doświadczymy również zaskakującej pikanterii w aromacie oraz akcentów soczystej brzoskwini w finiszu.
Barwa: wyraziście żółta;
Aromat: miód i owoce, słodowy, pikantny;
Smak: delikatny, waniliowy, wyrafinowane nuty delikatnego dymu;
Finisz: akcenty dojrzałej brzoskwini i miodu;
Luksusowy i limitowany single malt nie może zostać poddany pochopnej degustacji. Zapomnijcie o dodaniu go do alkoholowych koktajli, ponieważ w drinku single malt zatraci swój prawdziwy smak. A 21-latek ma wiele do zaoferowania...Najdokładniej odkryjecie to pijąc go bez dodatków lub w towarzystwie kropli wody źródlanej, która wzmocni wrażenia sensoryczne.
Aberfeldy podtrzymuje wygląd swojej wyjątkowej serii. I tym razem mamy do czynienia z pękatą butelką o niedługiej szyjce. Etykieta jest czarna i bogato zdobiona – uwagę zwracają kwieciste akcenty oraz rysunek beczki. W samym centrum etykiety duża liczba „21”, informująca o wieku dramu. Single malt został zapakowany w duże pudełko, na którego froncie jawi się piękny widok na mury szkockiej gorzelni.
Kolejna butelka, która z pewnością trafi do kolekcji prawdziwego wielbiciela szkockich dramów. Do wyboru 21-latka być może zachęci Was fakt, że pozycja ta wygrała konkurs The Scotch Whisky Masters w 2014 i 2015 roku, zdobyła podwójne złoto w World Whiskies Awards oraz zajęła pierwsze miejsce w konkursie International Wine & Spirit Competition.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 88 |