Stork Club Aromatic Rye Korn to żytni alkohol z Brandenburgii, który można porównać do niesezonowanej whisky – sama Stork Club używa również nazwy „White Dog”. W Niemczech istnieje długa tradycja tzw. Korn lub Kornbrand, czyli produkcji niewarzonego spirytusu zbożowego. Ta wersja jest wytwarzana zarówno ze słodowanego, jak i niesłodowanego żyta i jest butelkowana z mocą 40% alkoholu. Nie dojrzewa w drewnianych beczkach, jak inne whisky Stork, ale po prostu odpoczywa przez chwilę w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Sześdziesiąt kilometrów od Berlina, w samym środku spichlerza Niemiec, Brandenburgii, znajduje się gorzelnia Spreewood. Pola wokół destylarni dostarczają żyta do produkcji whisky – w rzeczywistości Brandenburgia jest największym obszarem produkcji żyta w Europie i nawet amerykańscy gorzelnicy kupują stąd zboże do produkcji swoich alkoholi.
Steffen Lohr, Bastian Heuser, Sebastian Brack przejęli destylarnię w 2016 roku. Od tego czasu spędzili czas na dopracowywaniu 2 receptur, według których działa destylarnia: jedna w 100% ze słodowanego żyta, a druga w 100% z niesłodowanego żyta. Niesłodowane żyto daje bardziej mocną i pikantną whisky, podczas gdy słodowane jest bardziej okrągłe, miękkie i słodsze. Po destylacji spirytus jest rozlewany do beczek w 60% - i tutaj używane są zarówno beczki po bourbonie, sherry, jak i po winie z wybranych winnic w Niemczech.
Stork Club Aromatic Rye Korn przyjemnie gryzie nutami pieprzu w aromacie i smaku, a paletę uzupełniają akcenty jabłek i słodkiej wanilii.
Barwa: przejrzysta;
Aromat: cytrusy, słód żytni i jabłka z nutą różanego pieprzu.
Smak: miękki i słodki, z wanilią i ciepłym zbożem, grejpfrut i pieprz;
Finisz: długi i mocno wyrazisty;
Przejrzysta, bezbarwna ekspresja Stork Club Aromatic Rye Korn świetnie smakuje degustowana na lodzie. Wystarczą dwie lub jedna kostka, aby w pełni cieszyć się smakiem alkoholu. Można wykorzystać go również w ulubionym koktajlu. Doskonale sprawdzi się w zestawie z colą i kawałkiem świeżej pomarańczy.
Ta nietypowa propozycja mieści się w delikatnie pękatej butelce o średniej długości szyjce, zakończonej czarno-drewnianym korkiem. Na froncie widzimy postać dorodnego żurawia, symbol niemieckiej marki. Pięknie prezentuje się na złocistym tle w kształcie rombu. Prosta i elegancka prezentacja sprzedaje się najlepiej, a Stork Club Aromatic Rye Korn jest na to dowodem.
Stork Club Aromatic Rye Korn, butelkowana z mocą 40% alkoholu, to zdecydowanie bardzo oryginalny trunek w świecie alkoholi. Nabiera specjalnego charakteru, dojrzewając niedługi czas w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a jej bazę stanowi zarówno słodowane, jak i niesłodowane żyto. Poznajcie niemiecki styl – dobry na codzienne okazje.
Kraj | Niemcy |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | STORK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |