20-letnia, złocista ekspresja destylowana jest w destylarni Tobermory na szkockiej wyspie Mull. Dojrzewająca przez dwie dekady w dębowych beczkach po soczystej sherry, oferuje mocny smak suszonych owoców i przypraw. Dram dostarcza przyjemnych fal skórki pomarańczy, ziela angielskiego, cynamonu, gałki muszkatołowej, migdałów, a także klasycznych nut z lekkim jodem i morskim sprayem, a także akcentów rodzynek, imbiru i wanilii. Prawdziwie bogata fuzja smaków i aromatów zabutelkowana z mocą 46,3% alkoholu.
Destylarnia Tobermory to jedyna gorzelnia na szkockiej wyspie Mull, należącej do archipelagu Hebrydów. Gorzelnia ma dość zawiłą historię, co wiąże się z częstą zmianą właścicieli. Ale zacznijmy od początku...Założona w 1798 roku przez lokalnego kupca wodorostów, Johna Sinclaira, destylarnia była jedną z pierwszych, które w 1823 roku wykupiły licencję na oficjalną destylację. W 1837 roku zakład trafił pod skrzydła DCL, a w kolejnych dekadach dalej przechodził z rąk do rąk. Ostatecznie w 1979 roku Kirkleavington Property Co. założyła firmę Tobermory Distillers Ltd. w celu nabycia gorzelni. Niestety, próby odtworzenia destylarni Tobermory nie powiodły się - zakład ponownie zamknięto zaledwie trzy lata później, a jego budynki przekształciły się w obiekty wakacyjne i magazyny. Dopiero w 1993 roku, kiedy przedsiębiorstwo Burn Stewart Distillers kupiło budynki destylarni, produkcja whisky powróciła na dobry tor. Dziś Tobermory Distillers Ltd pozostaje niehandlową spółką, która obecnie należy do południowoafrykańskiej grupy Distell.
Tobermory, stolica Mull, leży na północnym krańcu wyspy. Zatoka jest jednym z najbezpieczniejszych miejsc do kotwiczenia na Hebrydach. W rzeczywistości pierwotna nazwa tego obszaru brzmiała Ledaig, co z języka gaelickiego, co oznacza „bezpieczną przystań” - taką nazwę nosi też seria bardziej torfowych whisky destylarni Tobermory. Nazwa „Tobermory” wywodzi się natomiast od gaelickiego „tobar mhoire”, co oznacza „studnia Maryi”. Źródłem wody dla gorzelni jest prywatne jezioro w pobliżu jezior Misznish, wysoko na wzgórzach za miastem. Woda z jeziora jest bogato aromatyzowana torfowymi fenolami, które nadają whisky subtelny smak. Ze względu na charakter wody użyty słód jęczmienny pozostaje nietorfowy. Rezultatem jest świeża, lekko torfowa whisky, średnio wytrawna o łagodnym i owocowym smaku.
Tebermory 20YO po dwóch dekadach w beczkach po sherry staje się niezwykle soczysty, pełen owocowych nut i akcentów wyrazistych przypraw.
Barwa: gęste złoto;
Aromat: intensywne przyprawy, skórka pomarańczy, orzechy włoskie i migdały;
Smak: lekka morska solanka, rodzynki, jabłko, imbir i wanilia, jeszcze więcej przypraw;
Finisz: długo, owocowy, wyczuwalny cynamon;
Ten wyjątkowy, intensywny, bogaty w smaki i aromaty dram nie potrzebuje wiele. Raczej odradzamy komponowanie alkoholowych koktajli na bazie single malta – nie dlatego, że byłyby niesmaczne, po prostu szkoda psuć naturalny smak złocistej whisky. Weź do ręki szklankę typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek do degustacji i racz się single maltem bez dodatków, z kroplą wody lub na jednej kości lodu w cieplejszy dzień.
Przed Wami pękata butelka o średniej długości szyjce, zapakowana w sporych rozmiarów pudełko. Gładka tafla szkła zwraca uwagę wytłoczoną w centrum datą „1798” oraz napisem „Isle of Mull”. Niewielka, biała i podłużna etykieta ma dość prosty design. Za pomocą czarnych napisów informuje o zawartości. Prostokątne pudełko zyskało białe, czerwone i szare kolory. Całość została utrzymana w stylu prostej elegancji.
20-latek destylarni Tobermory prezentuje klasyczną odsłonę słonego, wyspiarskiego słodu z dodatkiem przyjemnych akcentów owoców i przypraw. Whisky nabiera niezwykłego charakteru dzięki dojrzewaniu w specjalnie dobranych beczkach po sherry. Idealny single malt dla wielbicieli słodkich dramów, którzy docenią w dodatku delikatnie torfowy akcent.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TOBERMORY |
Wiek | 20Y |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |