20-letnia, limitowana ekspresja prosto z wyspiarskiej destylarni Arran w Szkocji zachwyca wspaniałym widokiem na południe zatoki Brodick na swojej etykiecie. Ten krajobraz najlepiej podziwiać ze szklanką whisky Arran w dłoni! Ten konkretny single malt dojrzewał w beczkach po bourbonie i w beczkach po sherry, zanim został poddany wykończeniu w beczkach po sherry Oloroso z Bodegas Tradicion w Jerez de la Frontera w Hiszpanii. Złożony i wielowarstwowy dram doskonale oddaje różnorodność i urok tej pięknej wyspy. Jedna z 9 tysięcy butelek może być Twoja.
Destylarnia Arran została założona w 1993 roku przez Harolda Curie w mieście Lochranza na północnym krańcu wyspy Arran. Chociaż ta wyspa ma długą historię destylacji whisky, przez długi czas odbywało się to nielegalnie. Arran z dumą twierdzi, że ich pierwsza partia wyjęta z beczki w 1998 roku była pierwszą legalną whisky wyprodukowaną na wyspie od ponad 150 lat. Destylarnia rozpoczęła produkcję w 1995 roku, a w 1998 roku otworzyła pierwszą beczkę single malta, która dojrzewała trzy lata. Wiele pojedynczych beczek i wykończeń z drewna po porto, marsala, koniaku i szampanie. Mimo młodego wieku Arran zawsze stosował tradycyjne metody. Destylarnia w Lochranza jest wyposażona w sześć destylatów z sosny oregońskiej i cztery miedziane destylatory z łabędzimi szyjami. Podczas gdy whisky torfowe były produkowane w Arran przez większą część 15 lat, praktyka ta zakończyła się w 2019 roku. Produkcja whisky torfowej została przeniesiona do nowo wybudowanej destylarni Lagg na południowym krańcu wyspy, która jest również własnością Isle of Arran Distillers.
Wraz z 10-latkiem, podstawowy asortyment Arran obejmuje 18- i 21-letnie whisky. 20-letni Arran Brodick Bay to specjalne, limitowane wydanie. Różne single malty szkockiej destylarni dojrzewają w beczkach zawierających bourbon, porto, sherry, sauternes i inne trunki. Wzięty pod lupę luksusowy dram dojrzewał początkowo w dębowych beczkach po sherry i bourbonie, a następnie finiszował w specjalnych beczkach po sherry Oloroso z Bodegas Tradicion w Jerez de la Frontera w Hiszpanii. Beczki dobrane przez najlepszych specjalistów w branży zapewniły whisky różnorodnych smaków i aromatów, którym nie jest łatwo się oprzeć.
Arran Brodick Bay 20YO to fuzja owocowych smaków, pośród których dominują nuty brzoskwini i mirabelki. W tle odnajdziecie akcenty maślane i fale świeżych ziół.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: mocno owocowy, słodki, akcenty maślanego karmelu, skoszonej trawy i ziół;
Smak: mirabelki i brzoskwinie, skoszona trawa i świeże zioła, miód;
Finisz: długi, słodki i przyjemny;
Limitowana seria 9000 butelek single malta Arran Brodick Bay powinna być degustowana w odpowiedni sposób. Zapomnijcie o alkoholowych koktajlach – luksusowe dramy pijcie bez zbędnych dodatków. W tym przypadku nawet kostka lodu to będzie za dużo. Rekomendujemy jednak dodać do single malta dwie krople krystalicznej wody w temperaturze pokojowej. Każda kropla znacznie otworzy smaki i aromaty ukryte pod złocistą szatą.
Kolorową etykietę luksusowego 20-latka zdobi widok na zatokę Brodick na wschodnim wybrzeżu wyspy Arran. Przed oczami mamy piękne widoki na góry, trawy, piasek i skały. Etykieta ma prosty, nowoczesny design, podobnie jak samo opakowanie. Butelka wykonana została z bezbarwnego szkła i zwieńczona drewnianym korkiem na szczycie średniej długości szyjki.
Ten wyjątkowy single malt z kolekcji The Explorers to propozycja dla doświadczonych graczy. Wyrafinowane podniebienie trzeba sobie wyrobić – tylko znawcy whisky będą w stanie w pełni docenić drzemiące w tym dramie smaki i aromaty. Idealna pozycja na prezent dla bliskiej nam osoby, która kocha i kolekcjonuje wyjątkowe słody.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | 20Y |
Zawartość alkoholu | 49.8 |
Pojemność | 0.7L |