27 kwietnia 1998 roku w szkockiej destylarni Aberfeldy poddana została destylacji 20-letnia wyjątkowa seria beczek. Aberfeldy 20 Years Old Exceptional Cask składa się z siedmiu różnych beczek po bourbonie. 21 stycznia 2014 whisky z tych beczek została przeniesiona do beczek po sherry pierwszego napełnienia. Whisky dojrzewała przez kolejne pięć lat, zanim została ostatecznie zabutelkowana 25 marca 2019 roku. Długa droga do osiągnięcia wyjątkowych smaków i aromatów nie do podrobienia. W single malcie o mocy 43% alkoholu zachwycają akcenty wrzosowego miodu, pikantne posmaki, fale ananasa i odrobina goryczki z wanilią.
Destylarnia Aberfeldy została założona przez John Dewar & Sons, Ltd. w 1896 roku, a pierwsza destylacja whisky za jej murami nastąpiła w 1898 roku. Położona na wschodnich obrzeżach miasta Aberfeldy, na południowym brzegu górnego Tay. Aberfeldy czerpie wodę ze źródła Pitilie Burn, bogatego w aluwialne złoto. Aberfeldy pochodzi z centralnego regionu Highlands – wilgotny klimat sprawia, że single malty szkockiej marki są mniej owocowe niż te ze Speyside i zdecydowanie bardziej słodowo-miodowe. Do dzisiaj whisky Aberfeldy stanowi podstawę mieszanek Dewer.
Każda z beczek, w których Aberfeldy 20 Years Old Exceptional Cask dojrzewa, ma niezwykły wpływ na finalny wachlarz smaków i aromatów single malta. Dobrze wiedzieć, że podczas etapu maturacji dębowe drewno oddycha, rozszerza się i kurczy, przez co oddaje do whisky swoje walory. Beczki, w których wcześniej przechowywano słodki bourbon, wpływają na zawartość kremowych i dębowych akcentów w whisky. Beczki po sherry natomiast zapewniają więcej owocowych fal. Wszystko, czego szukacie w jednej butelce – połączenie wielu biegunów wyszło świetnie!
Aberfeldy 20 Years Old Exceptional Cask pod ciemną, bursztynową szatą, kryje paletę pełną miodowych, waniliowych i owocowych akcentów.
Barwa: ciemny mahoń;
Aromat: wrzosowy miód, delikatne owoce, ananas, wędzonka i tosty;
Smak: syrop klonowy, pikantna wanilia, delikatna gorycz, pomarańcze;
Finisz: jeszcze więcej miodu;
20-letni single malt nie potrzebuje wiele. Degustacja nie powinna stanowić problemu – zwłaszcza dla wielbicieli czystych alkoholi. Złocista whisky najlepiej smakuje bowiem bez dodatków. Dobrym pomysłem będzie degustacja ze specjalnego kieliszka. Jeżeli jednak nie jesteście w posiadaniu takiego, wystarczy kieliszek do wina białego lub niska szklanka typu tumbler. Przed pierwszym łykiem, dodajcie do dramu dwie krople wody, który wzmocnią smaki i aromaty wyczuwalne dla podniebienia.
Obła butelka o krótkiej szyjce, wykonana z bezbarwnego szkła na froncie ma beżową etykietę. Znajdziecie na niej podpis Master Distillera odpowiedzialnego za formułę dramu. Każda z butelek zyskała swój numer – jak widać, jest ich tylko 3 tysiące. Na etykiecie zawarto informację, że mamy do czynienia z limitowaną edycją i whisky z małych partii. Single malt zamknięty został w blaszanej, pękatej tubie o czarnej barwie.
Aberfeldy 20 Years Old Exceptional Cask to wyjątkowa whisky stworzona dla fanów prawdziwie limitowanych i niezwykłych single maltów. Można powiedzieć, że to pozycja kolekcjonerska – jedna z 3 tysięcy butelek może trafić w Twoje ręce. Świetna opcja na prezent dla znawcy i zbieracza nietypowych wydań. Z pewnością ozdobi każdą kolekcję whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 20Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 3600 |