20-letni Bruichladdich Old Third Edition to trzecie wydanie z serii. Lekko torfowy single malt dojrzewał najpierw przez 20 lat w beczkach po bourbonie, a następnie został wykończony w beczkach Malmsey Madeira i zabutelkowany w 2005 roku z mocą 46%. Rezultatem jest ciemna, kusząca i dekadencka whisky z bogatymi nutami rodzynek, czarnej wiśni, laski wanilii, pomarańczy i ciasta owocowego.
Destylarnia Bruichladdich od 1881 roku jest jedną z najbardziej awangardowych i wyjątkowych destylarni szkockiej whisky w całym kraju. Bracia Harvey, będący już spadkobiercami dwóch słynnych destylarni w Glasgow, postanowili zbudować Bruichladdich w najbardziej na zachód wysuniętej części wyspy Islay, nad brzegiem jeziora Indaal. Obiekt został zbudowany sprawnie i z myślą o przyszłości, do tego stopnia, że w tamtym czasie uznawano go za niemal futurystyczny. Historia Bruichladdicha jest pełna zwrotów akcji i zmian własnościowych, ale to, co nigdy się nie zmieniło, to skupienie się na autentycznej destylacji jedynej w swoim rodzaju szkockiej whisky.
W 2001 roku, po zmianie właściciela na Jima McEwana, gorzelnia została całkowicie rozebrana i odbudowana, a całe wyposażenie odrestaurowane, aby mogło kontynuować pracę zgodnie z tradycją. Pełna produkcja Bruichladdich rozpoczęła się z pełną wydajnością w 2013 roku i nawet dzisiaj łańcuch dostaw jest całkowicie kontrolowany przez rzemieślników i ekspertów od szkockiej whisky, którzy są odpowiedzialni za kontrolę wartości jakościowych i butelkowanie. Dla marki destylacja to prawdziwa sztuka, której nigdy nie zastąpi praca maszyn. Co więcej, wszystkie whisky Bruichladdich produkowane są wyłącznie ze szkockiego jęczmienia zbieranego na wyspie Isley przez oddanych rolników. Produkty destylowane są trzech rodzajów jęczmienia, a wszystkie whisky to single malt: lekko torfowy Bruichaladdich, Port Charlotte z dużą ilością torfu oraz whisky Octomore uważana za najbardziej torfową na świecie.
20-latek od destylarni Bruichladdich to nuty suszonych owoców, smaki ziół i skóry oraz fale przypraw na finiszu.
Barwa: ciepły, soczysty bursztyn;
Aromat: soczyste czereśnie, nuta cynamonu i torf;
Smak: suszone owoce, sok z pomarańczy, zioła i skóra;
Finisz: dębowa goryczka, toffi i przyprawa piernikowa;
Tutaj nie potrzeba wielu dodatków. Właściwie najbardziej istotny jest odpowiedni dobór szkła. Niechaj będzie to specjalistyczna szklanica do degustacji whisky lub kieliszek do sherry. Dobrze dobrane szkło znacznie wpłynie na jakość degustacji i intensywność odczuwalnych smaków i aromatów. Warto dodać jednak dwie krople niegazowanej wody, aby jeszcze bardziej wzmocnić odczucia płynące z każdego kolejnego łyka.
Srebrzysta, obszerna tuba z dodatkami graficznymi w kolorach niebieskich prezentuje rycinę – widok na budynki destylarni Bruichladdich. W opakowaniu chowa się pękata butelka, którą wytłoczono z gładkiego szkła bez koloru. Możemy podziwiać bursztynową whisky zza ścianki butelki. Na butelce również mamy niebieski akcent – owijkę, wieńczącą szyjkę. I tutaj również umieszczono rycinę, tym razem jednak w złocistej wersji.
20-letnia whisky, czyli edycja długo dojrzewająca zainteresuje z pewnością głównie doświadczonych smakoszy, obytych degustatorów oraz kolekcjonerów. Wielbiciele whisky z Islay również będą zadowoleni, mogąc skosztować kolejnego reprezentanta wyspiarskiego stylu – tym razem w nieco bardziej delikatnym wydaniu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bruichladdich Distillery |
Marka | BRUICHLADDICH |
Właściciel | Rémy Cointreau |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 20Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Madeira |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |