Yellowstone Select to amerykański bourbon z mocnym żytem w tle, butelkowany z mocą 46,5% alkoholu. Marka powróciła w wielkim stylu w 2014 roku, kiedy to przedsiębiorstwo Luxco Lebanon wraz z destylarnią Limestone Branch z siedzibą w Kentucky postanowiły przywrócić jej dawny blask. Podobnie jak jego droższy kuzyn, Yellowstone Select to trunek pozyskiwany z mieszanki czteroletnich i siedmioletnich burbonów z Kentucky, wśród których przeważają te z wyższą zawartością żyta. Kremowy, złocisty bourbon oferuje bogate akcenty miody, dębu i delikatną ostrość na podniebieniu.
Marka Yellowstone istnieje na rynku od 1872 roku – od czasów powstania parku narodowego o tej samej nazwie - jednak przez ostatnie dekady była zapomniana. Właściciele destylarni Limestone Branch, bracia Steve i Paul Beam, są potomkami zarówno Williama Danta – którego brat J.B. był oryginalnym producentem Yellowstone – jak i M.C. Beam, który prowadził kolejną gorzelnię, zakupioną przez Danta jako część imperium Yellowstone. Obie rodziny zajmowały się produkcją whisky do 1944 roku, kiedy marka została sprzedana Glenmore. Dzisiaj destylarnia należy do Luxco.
Kentucky to stan w USA, w którym wytwarza się 95% całego burbona na świecie. Warto zapamiętać, że każdy bourbon to whisky, jednak nie każda whisky to bourbon. Aby whisky mogła zostać nazwana bourbonem, w swojej recepturze musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy. To właśnie kukurydza odpowiada za przyjemną słodycz bourbona. Burbon, zgodnie z prawem, musi dojrzewać w zupełnie nowej, zwęglonej beczce z białego dębu, aby można go było nazwać „straight”. Wielu zastanawia się nad tym, dokąd trafia cała kukurydza i inne zboża po zrobieniu burbona? Po obróbce ziarno wysłane jest na farmy, aby mogło zostać wykorzystane jako pasza dla zwierząt. W ten sposób nic w przemyśle gorzelniczym się nie marnuje. Do bourbona w procesie destylacji nie można dodać nic oprócz wody. Oznacza to, że cały smak pochodzi z wypalanych dębowych beczek. To one wpływają na przyjemny, drzewny aromat.
Delektując się Yellowstone Select, możemy spodziewać się klasycznej odsłony smaków Kentucky z dębem i miodem na czele.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: dąb, mentol, ciemne owoce i subtelne zadymienie;
Smak: kremowy, wanilia, krówka i przyprawy;
Finisz: ciepło kardamonu i gałki muszkatołowej;
Yellowstone Select świetnie smakuje na wiele sposobów. Najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie do szklanki odrobiny lodu – niech nie będzie to więcej niż dwie kostki, ponieważ temu dramowi niepotrzebne jest zbyt duże rozcieńczenie. Bourbon warto pić również z dodatkiem wody, a także w drinkach. Dobrze sprawdzi się w wersji Whisky Sour!
Butelka Yellow Stone budzi nostalgię za przeszłością. Grafik marki zdecydował się na klasyczną prezentację sięgającą designem do zamierzchłych dekad. Już sam kształt butlki przywodzi na myśl butelki z lat 50. i 60. Etykieta przybrała piaskowy kolor, a na jej froncie znajdziemy wizerunek destylarni i wodospadu z Parku Narodowego Yellowstone. Wszystko utrzymane w retro klimacie – podobnie jak smak, autentyczne i klasyczne!
Klasyczny bourbon z Kentucky został wysoko oceniony przez krytyków branży whisky. Dram zdobył złoty medal w konkursie San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku, zajął pierwsze miejsce w The American Whiskey Masters w 2018 oraz wygrał srebro w International Spirits Challenge w 2019 roku. Destylarnia Limestone Branch podołałą wyzwaniu i przywróciła blask tej zapominanej przez lata, wyjątkowej marce!
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | YELLOWSTONE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.5 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90.5 |