Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Ex - Sauternes Cask 2017/2022 Special Limited Edition 60% 0.7 L?
- W 1982 roku rozpoczęto w Amrut eksperymenty z produkcją whisky z jęczmienia, przy czym większość hinduskich gorzelni wytwarzało wtedy whisky z…melasy
- Debiutowała w 2022 roku
- Intensywna, bogata, żywa, dużo miodu, toffi, owoców tropikalnych, cytrusów, jasnych owoców (śliwki), dębu, skóry i pikantnych przypraw
- Stworzona z pojedynczego nietorfowego destylatu z lutego 2017 roku, który początkowo leżakowany był 2,5 roku w beczkach po Bourbonie, następnie finiszowany w beczkach typu first fill po słodkim białym bordoskim winie Sauternes i zabutelkowany jako tzw. single cask we wrześniu 2022 roku
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 60% ABV
- Bardzo ekskluzywne wydanie, limitowane jedynie do 198 butelek!
Amrut, indyjska whisky, dojrzewająca w magazynach położonych wysoko nad poziomem morza, nabiera smaków i aromatów o wiele szybciej, niż słody europejskie. Wydanie o mocy 60% alkoholu zostało wydestylowane w 2017 roku, a następnie na 5-6 lat trafiło do beczek po białym, francuskim winie Sauternes. Drewno nasiąknięte nutami egzotycznych owoców nadało whisky wyjątkowego charakteru. W single malcie znajdziecie nuty kremowego miodu, liczi i fig.
Amrut to destylarnia whisky zlokalizowana w Bangalore w południowych Indiach. Jej europejska siedziba główna znajduje się w Anglii. W niecałe 70 lat Amrut zmienił się z prostego producenta ze słabo dystrybuowanymi butelkami w uznaną, szanowaną gorzelnię, obsługującą obecnie jedne z najlepszych restauracji na świecie. Destylarnia dumna z tego sukcesu zamierza kontynuować swoją dynamikę i planuje budowę nowych magazynów oraz podwojenie produkcji.
Destylarnia Amrut daje dość wytrawny, owocowo-korzenny słód, którego destylacja trwa prawie siedemnaście godzin – to długo, biorąc pod uwagę, że zazwyczaj zajmuje około ośmiu godzin. Magazyny marki, położone w strefie tropikalnej na wysokości 1000 m n.p.m., oferują unikalny proces starzenia. Klimat pozwala whisky dojrzewać o wiele szybciej, niż na przykład w Szkocji. Wyższy jest też „udział aniołów”, czyli procent alkoholu, który ulatuje z beczek podczas maturacji. Słód, wykorzystywany do produkcji pochodzi częściowo z pól położonych u podnóża Himalajów, a pozostała część jest importowana ze Szkocji. Wodę dostarczają ciężarówki ze studni położonej 15 km od destylarni. Wydanie z mocą 60% alkoholu zostało wydestylowane w 2017 roku, a zabutelkowane w roku 2022.
Single malt Amrut, dojrzewający w beczkach po białym winie Sauternes, to whisky pełna owocowego charakteru. Średniej długości finisz zachwyca świeżością.
Barwa: ciemny bursztyn pełen refleksów;
Aromat: słodki, lekki, owocowy;
Smak: akcenty kwiatowego miodu, egzotyczne owoce, skoszona trawa i miód;
Finisz: średniej długości, świeży i pełen przypraw;
Wielu koneserów whisky zaleca dodanie do whisky niewielkiej ilości wody, aby wydobyć jej niepowtarzalny smak i aromat. Lód może rozcieńczyć whisky do tego stopnia, że będzie zbyt rozwodniona, aby można było się nią delektować.
Whisky może być również idealnym kompanem do pysznego posiłku. Aby uzyskać delikatniejsze połączenie, dobrze sprawdzają się lekkie dania z owoców morza. Pikantne przekąski, takie jak sery i frytki, pomagają zrównoważyć smak whisky. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie będzie doskonale towarzyszyć degustacji i zapewni dodatkowych doznań.
Biało-szare opakowanie ma kształt zgrabnego prostokąta. Widnieją na nim złociste ozdoby, przypominające mandale. Biała jest również etykieta na froncie smukłej butelki o profilowanej szyjce, zwieńczonej złotą zakrętką. Bogata prezentacja w typowo indyjski stylu stanowi odzwierciedlenie kultury kochającej przepych i świecidełka. Amrut też musiał być widoczny z daleka!
Amrut kolejny raz prezentuje single malta dojrzewające w beczkach po europejskich trunkach. Tym razem indyjska destylarnia zdecydowała się wykorzystać dębowe beczki po francuskim, białym, słodkim winie Sauternes. Efektem jest długo-dojrzewająca na wyżynach whisky słodowa o owocowo-miodowym charakterze. Wspaniała propozycja dla tych bardziej doświadczonych, ale niekoniecznie zaznajomionych z marką Amrut. Dram z pewnością przekona każdego do sięgniecia po więcej propozycji z ramienia destylarni.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 60 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, wino Sauternes |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Nakład | 198 butelek |