Amrut Raj Igala to indyjska whisky single malt wytwarzana z pendżabskiego słodu jęczmiennego i leżakowana w beczkach po amerykańskim bourbonie. Pozbawiona sztucznych barwników charakteryzuje się nutami owoców, w szczególności cytrusów, elementami torfu i czarnego pieprzu. „Raj Igala” oznacza „król orłów”. Trunek prezentuje nowe podejście do destylacji – indyjski sposób, jednocześnie tak podobny, a z drugiej strony tak odmienny od klasycznej szkockiej czy irlandzkiej produkcji złocistych alkoholi.
Oryginalny słód Amrut Raj Igala jest produktem przedsiębiorstwa Amrut Distilleries Ltd, powstałego w roku 1948 roku. Firma została założona przez Radhakrishna Rao Jagd w Bangalore w Indiach. Whisky, w szczególności blendy, zaczęły pojawiać się w ofercie marki dopiero w latach 80. XX wieku. Warto wiedzieć, że jeszcze pół wieku temu w Indiach praktycznie nie istniał zwyczaj picia whisky słodowej. W 1987 roku powstała destylarnia w mieście Kambipura, którą dedykowano produkcji single maltów. Okazało się, że indyjski klimat jest idealny do dojrzewania destylatów – mówi się, że jeden rok leżakowania whisky w Indiach skutkuje tym samym efektem, co trzyletnia maturacja destylatów na terenie Szkocji! Amrut Distilleries stawia na lokalną produkcję i dlatego wykorzystuje jedynie składniki pochodzenia krajowego.
Słyszeliście kiedyś o „udziale aniołów”? Jak się okazuje, to niezwykle ciekawe zagadnienie produkcji whisky, może być zależne od lokalizacji i klimatu. Ale zacznijmy od początku: whisky dojrzewają w drewnianych beczkach – w przypadku Amrut Raj Igala są to beczki po bourbonie.
Drewno pochłania niektóre z bardziej nieprzyjemnych substancji destylatu, takich jak siarka, i w zamian nadaje płynowi niepowtarzalny smak. Harmonia pomiędzy whisky i drewnem to klucz do bogactwa smaków. Jest jednak pewien haczyk - z powodu porowatości beczki część płynu wewnątrz „znika” podczas procesu starzenia. Wynikiem procesu dojrzewania jest też utrata około 2% mocy alkoholu rocznie – w przypadku trunków ze Szkocji czy Irlandii. W przypadku Indii sprawa ma się nieco inaczej. Tamtejszy klimat sprawia, że w ciągu każdego roku z destylatu jest w stanie ulecieć aż 15% alkoholu! Parująca ciecz ulatuje do nieba, skąd nazwa „udział aniołów”. Zjawisko to dodatkowo pomaga w osiągnięciu gładkości płynu, ponieważ może zredukować prawie niezdatny do picia, wysokoodporny alkohol w miękką whisky o czystym wykończeniu.
Słodko-owocowa whisky Amrut Raj Igala to bogaty w smaki i aromaty trunek prosto z Indii. Lokalne składniki i opracowana produkcja pozwala stworzyć pozycję o przyjemnych nutach owoców, dębu, wanilii i czarnego pieprzu.
Barwa: złoto;
Aromat: na wstępie gruszka i brzoskwinia, prażony dąb, bogata wanilia i jęczmień;
Smak: miód, owoce, lekki dym, czarny pieprz;
Finisz: ciepły torf, słodka lukrecja;
Istnieje wiele sposobów degustacji whisky, a to który najbardziej przypadnie do gustu, zależy od osobistych preferencji. Przyjęło się, że whisky słodową pije się bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Warto wykorzystać szklankę typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek do degustacji. Wielu fanów złocistego trunku lubuje się w koktajlach alkoholowych na bazie single malt whisky. My szczególnie mocno rekomendujemy Whisky Sour i niezwykle orzeźwiającego Mint Julep.
Bursztynowy Amrut Raj Igala skrywa się za bezbarwnym szkłem smukłej butelki o długiej szyjce, zakończonej złotym korkiem. Granatowa etykieta przyciąga wzrok złotymi oraz białymi napisami, a także wizerunkiem orła w niebieskim kolorze. Nie zabrało również zdobień w prawdziwie indyjskim stylu. Design etykiety jasno komunikuje o pochodzeniu whisky. Trunek sprzedawany jest w ciemno-niebieskim, prostokątnym pudełku, na tle której również znajdziemy dwa orły.
Whisky z Indii? Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować złocistego alkoholu z tych rejonów świata, nie zlewaj! Single malt Amrut Raj Igala prezentuje inne spojrzenie na whisky słodową. Prezentuje bogactwo smaków i aromatów, które wypływają ze świetnej jakości lokalnego jęczmienia, dębowych beczek po bourbonie oraz maturacji destylatów w innych niż europejskie warunkach. To pozycja dedykowana osobom ciekawym świata i zainteresowanych whisky z różnych stron świata.